reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus EPU vs. Gigabyte DES: spotřeba pod kontrolou

27.6.2008, Lukáš Petříček, recenze
Asus EPU vs. Gigabyte DES: spotřeba pod kontrolou
Spotřeba a rostoucí ceny energií jsou v IT stále více a více skloňované téma. V dnešním článku se proto zaměříme na dvě technologie určené pro úsporu a šetření energií a to na Asus EPU a Gigabyte DES.
Kapitoly článku:


Pár slov úvodem


S vývojem v počítačovém průmyslu a cenou energií řada firem uvádí nové, úsporné a ekologické technologie, které mají šetřit přírodu - a v lepším případě Vám také pomoci ušetřit nějakou tu korunu. Právě takové jsou technologie Asus EPU a Gigabyte DES.

Snad všechny firmy bez výjimky se snaží redukovat ve výrobě použité materiály, které zatěžují životní prostředí, jako je například pájka s obsahem olova - ty jsou tak postupně nahrazovány substituty. Technologií a možností jak šetřit elektrickou energii je v praxi také řada, a proto si je pojďme v krátkosti přiblížit. Výběrem vhodných komponent lze v každém případě výrazně ovlivnit spotřebou sestavy a tak i náklady vydané za elektrickou energii.

Nejdůležitejší součástí úsporného počítače je zřejmě zdroj, který svou efektivitou výrazně ovlivňuje spotřebu a také následně celkové ztráty, které se již na vstupu přemění bez užitku v teplo. Stále běžnější jsou i zdroje s osmdesátiprocentní a vyšší účinností.

Asi nečastěji zmiňované, v souvislosti s IT a spotřebou jsou procesory - u Intelu LV nebo ULV (nízkonapěťové edice) nebo EE (Energy Efficient) edice procesorů AMD, se sníženou spotřebou. Prakticky se jedná o zcela "běžné" procesory, ale díky důkladnému třídění a testování (v angličtině "speed-binning"), se jednoduše vezme kvalitní kousek a výrazně se podtaktuje, případně se sníží jeho napájecí napětí. Spotřebu procesoru tak lze snížit i na méně než polovinu než u standardních procesorů, v ideálním případě s minimálním vlivem na výkon.

Další věcí je samozřejmě vhodná základí deska (nejlépe s nějakým úsporným čipsetem) a v kombinaci s výše zmíněným. Zde se již pomalu dostáváme k technologiím EPU a DES - obě z technologií mají každopádně mnoho společného. Větší počet fází v napájecích obvodech základí desky, respektive procesoru a spolupráce se software, který slouží k nastavení režimu práce a šetření. Další součástí je efektivnější chlazení čipsetu a části základní desky, která se stará o napájení. S nižší teplotou a spotřebou, kterou komponenty mohou dosáhnout (zejména v pasivně chlazeném počítači) přirozeně roste i životnost použitých komponent.


Asus EPU vs. Gigabyte DES




Stranou záměrně nechám reklamní prohlášení obou firem a nařčení, které několikrát proběhla snad ve všech IT médiích. Každý výrobce si samozřejmě chválí svoje výrobky - často ale bohužel bez uvedení konkrétní konfigurace nebo podmínek testování. Dále tak vzniká množství "informačního šumu", který s sebou tyto zprávy přináší. V médiích i na webu se samozřejmě často objevuje "kouzlení" s čísly, kde je ovšem skutečně relevantních informací minimum. Informace ohledně úspory v procentech bez přesné konfigurace a testů spotřeby jsou přece jen dost neúplné, a proto se na technologie DES a EPU podíváme blíže a z praktického hlediska. Pojďme se ale nejprve v krátkosti mrknout na základní desky z testu...
reklama