reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus EPU vs. Gigabyte DES: spotřeba pod kontrolou

27.6.2008, Lukáš Petříček, recenze
Asus EPU vs. Gigabyte DES: spotřeba pod kontrolou
Spotřeba a rostoucí ceny energií jsou v IT stále více a více skloňované téma. V dnešním článku se proto zaměříme na dvě technologie určené pro úsporu a šetření energií a to na Asus EPU a Gigabyte DES.
Vzhůru na tu zajímavější část - na testy výkonu a to spotřebu s EPU a DES v praxi. Zmiňovaný spor, který se nedávno rozhořel v různých IT periodikách, jak ukáží testy výkonu, byl dle mého názoru poněkud zbytečný. Rozdíly nejsou nikterak výrazné a větších rozdílů a zejména větší úspory se dočkáme zřejmě až s nejrychleji taktovanými čtyřjádry.


Praktické testy výkonu a spotřeby


Protože se technologie EPU a DES liší v nastavení taktu FSB pro různé stupně šetření, srovnávat budeme v několikerém nastavení úspory elektrické energie. EPU v režimu Max power savings pro maximální úsporu energie a High performance pro vysoký výkon. U Gigabyte s aktivovaným DES pro maximální úsporu a s aktivním C1E a EIST pro srovnání se standardním řešením pro šetření energie. Obě technologie zde poskytují ve výchozím nastavení téměř totožné takty CPU, až na možnost pro maximální úsporu v případě Asusu. Zde poskytuje Asus EPU nižší výkon, protože v režimu Max power savings je podtaktována FSB sběrnice na 962 MHz - výsledné frekvence procesorů jsou tedy 1684 MHz pro Core 2 Duo E6300 a 2165 MHz pro Core 2 Quad Q6600. V ostatních případech jinak dochází pouze k úpravě napájecího napětí a násobiče procesoru.













Jak ukazují testy spotřeby, rozdíly výkonu při stejném taktu procesoru poměrně zanedbatelné. Asus AI Suite a AI Gear 3+ přináší možnost přetaktování FSB v kombinaci se změnou násobiče a napětí, prostou volbou režimu šetření přes zmíněný software. Podle zvoleného režimu u AI Gear 3+ dochází ke změně FSB, čímž je možné ušetřit další energii nebo zvýšit výkon systému.

Gigabyte DES umožnuje režim šetření zvolit manuálně, avšak nedochází ke změně taktu FSB. Ačkoliv si DES s přetaktováním nerozumí, výkonu můžeme pomoci pomocí volby režimu automatického přetaktování pomocí C.I.A.2 - v BIOSu je pouze nutné zvolit režim přetaktování a k následné úpravě taktu již dochází také automaticky, bez zásahu uživatele.

Následují výsledky s nastavením Asus EPU v režimu Turbo s 1121 MHz FSB a taktem 1962 MHz pro Core 2 Duo E6300, respektive 2522 MHz pro Core 2 Quad Q6600. U základní desky Gigabyte bylo zvoleno automatické přetaktováním pomocí C.I.A.2 v režimu Cruise s taktem FSB 1161 MHz a aktivním DES v režimu maximální úspory. Výsledné takty jsou v tomto případě 2032 MHz pro Core 2 Duo E6300 a 2613 MHz pro Core 2 Quad Q6600.













To by bylo z testů výkonů vše. Výkon systému a platformy samozřejmě závisí na konkrétní konfiguraci v BIOSu (i jeho konkrétní verze, případně se různé verze mohou lišit ve výchozím nastavení) a na všech parametrech včetně subčasování u pamětí a tak dále. V případě stejného čipsetu jsou ale obvykle rozdíly naprosto minimální (nastavení bylo v rámci možností totožné na obou základních deskách, WiFi na Asusu bylo vypnuto). Pojďme si naměřené výsledky shrnout a vynést onen pomyslný ortel nat technologií Asus EPU a Gigabyte DES.
reklama