reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.1.2005, Igor Viduna, recenze
Dnes vám nabídneme recenzi poněkud postarší grafické karty, která se však oděla do nového kabátu a stále má co nabídnout. Jde o grafickou kartu Asus Extreme N5900, která je postavena na čipu nVidia GeForce PCX 5900 (NV38). Jde tedy o starou dobrou GeForce FX 5900 upravenou (pomocí převodního můstku) pro novou sběrnici PCI-Express. Vystačit si pak budete muset se 128 MB grafické paměti.
petrib | 11.1.20057:47
Ocenuji obrazky GPU bez vetraku , z kterych je mozne identifikovat pouzity chip pro Asus Extreme N5900, objasnujici jak je to s tim ­"Powered by GeForce PCX™ 5900­". Nevim proc tady melete dokola o 5900 Ultra kdyz na obrazku chipu , i ve spravne popisce k nemu, je 5900 XT? To neni ­"stara dobra 5900­" , ale osekana 5900XT ! Tomu odpovida i taktovani 377­/700.
Hrozny gulas ­- znamkuji vas za 5!
Odpovědět0  0
Petr Ryška | 10.1.200520:34
Zajímalo by mě kdo koupí FX 5900 za víc než 7 tisíc, když jsou na trhu karty jako GeForce 6600.Tak si říkám,pro koho je tato recenze určena?Velmi bych se divil kdyby čtenář ­(byť občasný­) tohoto serveru koupil takovou kartu. Jsem rád,že jsem aspoň natolik vzdělán tímto serverem nebo recenzemi Mirka Jahody v konkurenčním tištěném časopise,že nikdy nedojde k takovému omylu,abych koupil FX5900 za takové peníze. Něco takového se mi stalo když jsem koupil FX5200. =­) Je to už delší doba,ale pořád se fackuju a lituju,že jsem si o ní nic nepřečetl.
Odpovědět0  0
Max Power | 4.1.200515:22
Tak toto je nejhorsi clanek, jaky jsem kdy na svethardware videl. Pripojuji se k nazoru, ze by jste clanek meli radeji smazat. Clanek vypada, jako placena reklama. Nejspis techto karet jeste zbylo dost na skladech a neni se cemu divit, takovou kartu by dnes koupil jen naprosty silenec. Tolik zavadejicich a nekdy primo lzivych informaci v jednom clanku, to je fakt neco. Takova 6600GT je levnejsi a pritom jeji vykon je nekde uplne jinde.

Nejvic me dostalo toto: ­"herní výkon, který jistě ještě dlouho postačí spoustě lidí, kteří si chtějí zahrát ty nejmodernější hry ­(DirectX 9­) ve vysoké kvalitě zobrazení­"

To je zkratka naprosto nehorazna lez. Tato karta nezvladne v DX9 slusne rozhybat ani rok stary Far Cry ­(kdyz FC detekuje tuto kartu nastavi DX8­). Pro Half Life 2 plati to same. o budoucich hrach ani nemluve.


Opravdu to radsi smazte.
Odpovědět0  0
nommo (27) | 4.1.200517:32
Nesouhlasím! Určitě jsem napsal i horší... :­)­)­)

Autor
Odpovědět0  0
ne-e (53) | 4.1.200518:21
klidně se svými chybami pochlubte, ať víme čím ste nás krmil. Ještě před týdnem jsem měl pocit že světhardware je tím pravím internetovím magazínem jelikož narozdíl od jiných si udržuje profesionalitu, tedˇ o tom silně pochybuji.
Odpovědět0  0
houmles | 5.1.20057:43
to NE­-E: pise se internetovym, ne internetovim ­- kdybys jsi ty psal clanky, tak se na tebe hned lidi sesypou ze jses lama ktera neumi ani zaklady pravopisu.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 5.1.200510:25
Kdyz uz nekoho nabadas, aby se nejdriv naucil cesky, pak bys mel svuj prispevek po sobe alespon jednou precist, abys nevypustil takovou nadheru, jako je ­"kdybys jsi...­". :)
Odpovědět0  0
Max Power | 4.1.200519:07
Ja jsem psal, ze je to nejhorsi clanek, jaky jsem tady kdy videl.

Verim, ze jste schopen napsat jeste daleko vetsi blbosti, nastesti jsem asi jiny clanek od vas necetl . :­)­))
Odpovědět0  0
Mirek Jahoda | 3.1.200523:09
Z etického hlediska bych se neměl vyjadřovat ke konkurenci, ale teď jste mě donutili udělat výjimku.

Perex a úvodní odstavce článku omílají, že jde o čip NV38 ­(který však patří kartě GeForce FX5950 Ultra­).

Technologický popis je copy­-paste z recenze ­"tehdy nové­" GeForce FX5900 ­(Ultra­), autor se jej ani nesnažil ­"napasovat­" na aktuální situaci ­(­"Nyní má GeForce FX 5900 Ultra paměti DDR­-I taktované na 850MHz­" a další věty­).

Z testů je více než jasné, že zvlášť při cenách ASUSu ­(nad 7000 Kč s DPH­) nemá v PCI Express tato karta již šanci někoho oslovit ­(je pomalejší než GeForce 6600 za 4500 Kč, s modernějšími hrami to bude ještě horší­), jenže to autor vůbec nevidí, protože evidentně vůbec neví, co vlastně naměřil ­(možná kdyby byla překonána lenost a místo odkazu do ­"PCIe hitparády­" ­(ehm, ehm, ...­) sestrojil pár grafů, aby to on i čtenáři viděli­) ...

Dál už to nemá cenu, radši tenhle článek smažte ...
Odpovědět0  0
nommo (27) | 4.1.200517:20
Milý Mirku,
se zájmem jsem si přečetl tvoji zpětnou vazbu a děkuji ti za ni!

Jinak abych podal vysvětlení:
1­) Popisy čipů či čipsetů standardně přebíráme od kolegů navzájem, protože je zbytečné psát něco, co napsal již někdo před tebou... Nemyslíš?! ­(A nedělám to tak jenom já... :­) S těmi DDI pamětmi máš ale pravdu, to je chyba.
2­) O lenosti s grafy se ale nedá mluvit, protože, koukneš­-li se na testovací sestavy, jistě uznáš, že by to nemělo smysl!!! :­)­)­) Bohužel, jinou jsme zrovna k dispozici neměli ­- tehdy ani teď...
3­) Že nevím, co jsem naměřil?! A proč myslíš, že jsem tam dal odkaz na PCI­-E hitparádu?! Aby se právě čtenář mohl kouknout, jak si karta stojí... A myslím, že většina si o tom udělala velmi správný obraz jako ty. Což mimochodem bylo naznačeno i v závěru. Chce to jen umět číst mezi řádky...

S pozdravem autor recenze.

P.S. ­- Recenzi asi nesmažeme, protože ponecháme na čtenáři, chce­-li ji číst nebo ne... Tomu se říká demokracie, či svoboda v jejím pozitivním smyslu ­(chceš­-li­)... A o tu jsme přeci tak dlouho bojovali... :­-­)­))
Odpovědět0  0
liborc (398) | 4.1.200517:45
Mily nommo,

1. vypada to, ze jsi jeste nepochopil, co je to demokracie. Demokracie je zpusob vlady, ci rizeni veci svetskych, a nema co delat se svobou slova. Pokud chces prezentovat Svethardware jakozto clanek, kde redakce otiskne uplne zvasty a schovava se za demokracii, potazmo svobodu slova, pak by se meli jeho ctenari zamyslet, zda ma smysl svethardware vubec cist. Zacinam o tom pochybovat.

2. proc by mel ctenar cist mezi radky? Jste, nebo se stavite jako, odborny platek, takze byste meli ctenari rict primo, ze tenhle kus hardwaru je dobry pro to a pro tohle uz ne. Kdyz pisete, ze je to dobra karta, a pak rikate, ze se ctenar mel mezi radky dovtipit, ze je to sunt, pak nevim, co si mam o vas myslet.

3. prebirani popisu cipsetu je v poradku, ale musite si opravit casove souvislosti a detaily, ktere se meni od revize k revizi. Jinak tim ctenare akorat matete a pak nema smysl svethardware cist.

Zaver: pokud budete k psani clanku a recenzi podobnym zpusobem, zcela jiste ztratite vic ctenaru nez jen me.
Odpovědět0  0
Mirek Jahoda | 4.1.200522:44
Milý Igore,

možná by bylo lepší přiznat, že tentokrát už jsi přestřelil a vyplodil naprostej úděs, ale co je hlavní ­- naváděls ke koupi něčeho, co by rozhodně nikdo ­(dokonce ani čtenář serveru, na který píšeš­) rozumný kupovat za 7000 neměl.

ad 1­) přebírej, ale mysli u toho
ad 2­) no pokud bys do těch grafů dal třeba nové 3DMarky a 1600x1200 se 4xAA, tak bys téměř odstranil rozdíly CPU+MB+RAM a šlo by to, nebo jsi měl prostě naměřit více grafik. Ale ani jedno z toho jsi nemusel, stačilo se na ty jiné výsledky podívat a odvodit rozumný závěr, což se ti naprosto nepodařilo
ad 3­) většina čtenářů a dokonce i já jsme opravdu mezi řádky vyčetli více informací, než v samotné recenzi, ale nechtěj, abych tu psal vše, co sem meyi těmi tvými řádky vyčetl ;­-­)

Jak už ti tu někdo správně napsal, pleteš si demokracii s mystifikací čtenářů a je ti doufám jasné, že opravdu zvyšuješ důvěryhodnost celého serveru.

Víc už sem psát nebudu, stejně jako dalších pár lidí jsem si uložil originál recenze jako opravdovou kuriozitu, která předčí takové perly, jako jsou recenze HW v posledním vydání Levelu. Pokud chceš něco dalšího ­(třeba mě přesvědčit, že hardwaru fakt rozumíš­), určitě víš, jak zjistit můj e­-mail nebo ICQ.
Odpovědět0  0
sisi | 5.1.20052:57
"Popisy čipů či čipsetů standardně přebíráme od kolegů navzájem, protože je zbytečné psát něco, co napsal již někdo před tebou...­"

Uz len v tych popisoch je kopa chyb a polopravd. Len tak namatkovo:
1. Počet pixel pipeline: 8 ­(4­), TMU na pipeline: 1 ­(2­)... ked sa uz tak velmi chcete drzat ­"klasickej­" kategorizacie typu AxB, tak potom sa spominane karty nedaju oznacit inak ako 4x2. Vsetko ostatne bude len vacsia loz. ­(TMU su hardwired 2 na pipeline, ziadne take, ze 1 ­(2­). Dalej 8 pixelov na jeden clock ta karta nikdy nezapise, ziadne take, ze 8 ­(4­). Atd...­)
2. Vertex enginy: FP Array... super popis, uz vagnejsie to tazko mohlo byt. Aspon sa tam mohlo hodit, ze sa jedna o 3 identicke units.
3. Vertex shader: 2.0­(+­)... zaujimave, NV30 ma 2.0+ a NV35 ­"len­" 2.0. A v zaujme DX terminologie by bolo asi vhodnejsie pisat 2.0a ­(detto u PS­).
4. Způsob FSAA: 8x MultiSampling... to by ma zaujimalo ako, ked maximalny pocet MSAA samples je 4. Zeby to bol mix so SSAA?

Atd... skoda dalej marnit cas. Snad este jedna otazka ­- co preboha myslel autor vetou ­"Jedná se o paralelu ke stencil shadow bufferu u Radeonů.­" pri komentovani UltraShadow technologie? Nic co by sa aspon len trochu podobalo na UltraShadow zatial ziaden Radeon nema.
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 3.1.200512:05
Rád bych se všem čtenářům omluvil za to, že došlo k vydání nedokončené recenze.

Štěpán Mrázek
Svět hardware
Odpovědět0  0
liborc (398) | 3.1.200512:57
Nedokoncene recenze? Ja bych, podle ohlasu vyse, spis hadal, ze mate na recenzi jeden mustr a jen vymenujete oznaceni a ceny. No a tedka se to provalilo.
Ach jo.
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 3.1.200513:24
Neřekl bych přímo musr, ale existuje obecný model podle kterého se všechny recenze řídí. Na první stránce najdete typicky technické specifikace, na další pak podrobný popis, v závěru soupis negativ a pozitiv atd.
Odpovědět0  0
myval | 3.1.200515:56
Zalezi taky na autorovi, myslim ze zdaleka vsechny recenze ttady nevypadaj takhle. K veci ­- pcx 5900 bych si nekoupil ani z nouze.. natoz kdyz existuje 6600
Odpovědět0  0
mayday | 3.1.20053:08
Tak to hodnotenie na konci je blbeee... ...testujete kartu ASUS s chipom od nvidie, a v suhrne sa hovori o radeone od Saphire? Takisto sa nieco v clanku hovori o cene, ktora v suhrne preistotu chyba.. ...este ze je tam odkaz na PCI­-X hitparadu... ...tam si aspon clovek urobi predstavu o tejto karte... ...tento clanok je otrasnyyy... ...ziadne informacie, len to co sa da dozvediet aj od slusneho predajcu a na stranke vyrobcu... ...a hlavne, pripada mi to ako reklama na nepredajnu kartu... ...preco nebolo povedanych par pravdivych slov ako: nekupujte to, je to drahsie a slabsie ako GF6600, viac to pecie ­(HSI bridge­)... ....ale nie, tu sa docitam chvalu, ze karta nema napajaci konektor... ..a na co??? PCI­-X zvlada 75W... ....o tom sa v clanku nikto nezmienil.. ...a hlavne o tom, ze tato karta po nataktovani tych 75W skoro naplno vyuzije... ....ozaj, v clanku toho o taktovani vela nie je... ...fuj a este raz fuj... ...reklama... ...a este nechapem jednu vec, po uvedeni rady GF6xxx sa prelomili lady a vsetci otvorene nadavali na karty FX, takze konecne zazneli pravdive slova, a zrazu pride predrazeny ASUS PCX5900 a pocujeme samu chvalu a recenzent ho takmer zaradi do high endu... ....ale ved je to spodok mainsreamu pre PCI­-X.. ...mainstream je 6600 a 6600GT, X700 ­(Pro, XT­), vsetky su vykonnejsie, jedine X600 je slabsia.. ...a to ATI xce zacat predavat X800 ako mainstreamovu kartu... ...brutus.... ....poprosim recenzetov zo Sveta hardvare, nech sa z toho silvestra radsej vyspia a potom zacnu produkovat clanky.... ...potom si ich rad precitam.... ...ale toto???
Odpovědět0  0
tomXX | 3.1.200510:55
Silvester bol narocny, ze!? :­-­)­)­))
Odpovědět0  0
ShAcKaL (79) | 3.1.200511:03
proc.. ma pravdu... recenze na kartu kterou koupi uz jen zoufalec a jeste plna chyb a nepresnosti. To ten novy rok na SH zacali opravdu pekne.
Odpovědět0  0
Hejtmi | 3.1.20050:44
Asi se vám tam vloudil špatný nadpis karty v celkovém hodnocení... je to jen tahle chybička nebo je v recenz ještě něc dalšího neopraveného z původní recenze R­-X600Pro? děkuji
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.