reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus G51J 3D: NVIDIA 3D Vision mobilně

19.5.2010, Jan Vítek, recenze
Asus G51J 3D: NVIDIA 3D Vision mobilně
Na otestování nám dorazil notebook Asus G51J 3D, jehož největší zajímavostí je nejen podpora NVIDIA 3D Vision, ale i přibalené brýle. Nic nám tedy nebude bránit tomu, abychom si 3D vjem vyzkoušeli a i jinak si s tímto notebookem pohráli.
Technologie NVIDIA 3D Vision tedy zdaleka není jediným tahákem nového notebooku Asus G51J 3D, i když by se její podpora dala označit za to nejdůležitější a nejpodstatnější pro zachycení zákazníkova pohledu. Dále se však dočkáme výkonného procesoru Intel Core i7-720QM, jehož síla spočívá nejen v počtu jader, ale díky Intel Turbo Boost také ve frekvenci. Pro lepší zážitek ze zvuku je tu EAX Advanced HD 4.0 a CMSS pro simulaci 3D zvuku a další a další věci, na něž narazíme v průběhu recenze.
 
Notebook k nám dorazil ve finální podobě ve velké krabici, jež byla až podezřele těžká. Kromě něj si v ní totiž našlo místo balení soupravy brýlí a synchronizačního modulu, což je nutná výbava pro 3D Vision (nikoliv však jediná) a také nám Asus poskytne pěkný batoh pro pohodlné přenášení naší herní výbavičky.



Podívejme se nyní na specifikace, které mnoho napoví:

Model
Asus G51J-IX094Z
Procesor
Intel Core i7-720QM
Frekvence apod.
1600 MHz, 4x 256 kB L2, 6 MB L3, TDP 45 W
Čipová sada
Intel PM55
RAM
4 GB DDR3-1066 MHz
Pevný disk
2x 500 GB Seagate Momentus 7200.4 - ST9500420AS
Úhlopříčka displeje
15,6palců, lesklý, podsvícení pomocí LED
Rozlišení displeje
1366 x 768 - 16:9
Grafická karta
NVIDIA GeForce GTX 260M - 1024 MB GDDR3
Zvuková karta
Realtek High Definition Audio
Mechanika
HL-DT-ST GT30N (DVD-RAM)
Reproduktory
Stereo Altec Lansing
Zvukové vstupy/výstupy
sluchátka/SPDIF, Line In, mikrofon
Polohovací zařízení
touchpad + dvě tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
4x USB 2.0 / 1x eSATA
Výstup na externí monitor
D-Sub, HDMI
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ExpressCard 34/54
FireWire (IEEE 1394)
ano (miniport)
Čtečka karet
SD/ miniSD/XD/MMC/MS/MS DUO/MS Pro/SM
Bluetooth
Bluetooth 2.1 + EDR
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Intel WiFi Link 1000 BGN (Wi-Fi 802.11 b/g/n)
Modem
ne
LAN
Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet
Webkamera
ano, 2 megapixely
Speciální výbava
NVIDIA 3D Vision, batoh, herní myš Razer Copperhead
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
6článková 4800 mAh
Deklarovaná výdrž baterie
až 2 hodiny
Rozměry
375 x 265 x 34,3 - 40,6mm
Hmotnost
3,5 kg s baterií
540 g - adaptér
Operační systém
Microsoft Windows Home Premium 64bit

Výbava tohoto notebooku je vskutku bohatá a závidět by mohl leckterý majitel s desktopovým počítačem. Základním stavebním kamenem je platforma Intel Centrino 2 "Calpella" s mobilním procesorem Intel Core i7-720QM. Jeho síla tkví jak v paralelním zpracování díky čtyřem fyzickým jádrům a dalším čtyřem logickým (technologie Hyper-Threading), tak ve vysoké frekvenci díky Turbo Boost. Tato technologie dokáže zvýšit frekvenci procesoru v závislosti na počtu zatížených jader, takže čím méně jich pracuje na maximum, tím větší mají frekvenci. Procesor tak dokáže dobře pracovat jak s multithreadingovými aplikacemi, tak s těmi, které dokáží využít jen jedno procesorové jádro (nebo dvě).

Dále se dočkáme 4 GB paměti DDR3 na 1066 MHz, takže je jistě dobrou zprávou, že operační systém Microsoft Windows Home Premium už je 64bitový, grafická karta NVIDIA GeForce GTX 260M s pamětí 1024 MB GDDR3 nám má za úkol dodat výkon potřebný pro hraní her i s použitím NVIDIA 3D Vision a možná i proto se Asus rozhodl využít displej o úhlopříčce 15,6 palců s pouze standardním rozlišením 1366 x 768, které je na vážnější práci nedostatečné.

Úložný prostor v podobě dvou 7200otáčkových disků Seagate Momentus 7200.4, každý s kapacitou 500 GB, musí v notebooku stačit téměř každému. Disky by díky rychlým otáčkám ploten měly být rovněž znatelně rychlejší než standardní 5400otáčkové modely, ovšem zde se sluší upozornit, že testovaný model sice má 500GB pevné disky, ale ve specifikacích obchodů jsou u tohoto notebooku psané 320GB (ale také 7200RPM) modely, popřípadě jeden 500GB u dražší verze notebooku ASUS G51JX-SZ054Z.

Co se týče zbylých specifikací a výbavy, pak nechybí všechna důležitá rozhraní a k nim dostaneme ještě IEEE1394 FireWire s miniportem, čtečku karet pro 8 druhů, slot pro malé i velké karty Express Card a šestičlánková baterie Li-Ion má poskytnout výdrž pro maximálně dvě hodiny provozu, což je vzhledem k výbavě pochopitelné.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je u tohoto notebooku silně nadstandardní. Jednak se dočkáme klasických věcí jako pásky pro stažení kabelu napájecího adaptéru, tištěných materiálů a softwaru na přiložených CD...



... ale pak i batohu a myši, přičemž nejde o nějaké nefunkční "atrapy". Batoh je velký a kromě notebooku, pro nějž má speciální ochrannou a zpevněnou přihrádku, pojme i množství dalších věcí. Působí přitom velmi dobrým dojmem a rozhodně nevypadá na to, že by se měl hned rozpadnout.



A myš s logem Asus je ve skutečnosti Razer Copperhead, což v podstatě mluví za vše. Společnost Razer je známá pro své velmi kvalitní herní periferie a ani tato myš není výjimkou. Hodí se ale se svým protáhlým tělem spíše pro uživatele s dlouhými prsty, jimž se odvděčí přesným a pohotovým snímáním.




Napájení


Síťový adaptér pro takový notebook nemůže být klasický 65wattový, ale daleko výkonnější, což znamená, že bude rovněž větší a těžší. Tento model podepsal samotný Asus a dle označení jde o 120W adaptér (19 V a 6,32 A). Jeho práce tedy bude dobíjet baterii a třeba i zároveň napájet notebook při jeho nejvyšší zátěži, takže musí být dostatečně dimenzován.



Baterie skládající se ze šesti článků nabízí kapacitu 4800 mAh / 53 Wh při napětí 11,1 V, a tak je spíše průměrná a její výdrž se v nejlepším případě bude pohybovat do dvou hodin. To alespoň podle údajů výrobce. Mobilitu ale od takovéhoto notebooku nemůžeme čekat v žádném případě, a tak můžeme být rádi, že by nám baterie měla stačit na přehrání alespoň jednoho filmu.


Operační systém a software


Operační systém Windows Home Premium v 64bitové verzi od Microsoftu dokáže využít celou 4GB operační paměť, takže se nemusíme rozčilovat nad tím, jak nám výrobce instalací 32bitové verze "spláchl čtvrt ramky do kanálu". Počítač přišel s množstvím nainstalovaného software, jenž se ve velké míře týká právě NVIDIA 3D Vision a u nějž si nejsem jistý, zda bude i ve finální verzi.

Podrobněji se na tuto stránku věci podíváme ve třetí kapitole.
reklama