reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus M2A-VM HDMI: 6 výstupů integrované grafiky

31.8.2007, Petr Popelka, recenze
Asus M2A-VM HDMI: 6 výstupů integrované grafiky
Dnes recenzovaná deska s čipsetem AMD 690G je určena do HTPC, čemuž napovídá mATX formát a integrovaná grafika nabízející prakticky všechny dnes používané výstupy. Kromě toho nabízí i FireWire řadič, GLAN, HD audio, 4 SATA porty a 4 sloty pro DDRII paměti.
Dostáváme se k závěru dnešní recenze a nezbývá nám nic jiného, než si dnes recenzovanou desku Asus M2A-VM HDMI zhodnotit. Musím říct, že deska mě velmi mile překvapila co se týče rozložení jednotlivých prvků na desce, vybavení, příslušenství a rovněž i v testech si vedla výtečně. Byli bychom však asi v pohádce, aby se neobjevilo nějaké to "ale". Deska disponuje propracovaným BIOSem, který nabízí i několik nadstandardních funkcí jako OC profily nebo Music Alarm, chybí mu ale možnost jakéhokoliv nastavení latencí pamětí. Díky tomu je v praxi z tohoto hlediska jedno, zda vlastníte kvalitní, drahé moduly s dobrým časováním nebo nejlevnější OEM paměťové moduly. Deska navíc není zrovna moc nakloněna taktování, respektive během našich testů omezovala frekvenci FSB v závislosti na napětí do procesoru, což mi přijde jako nelogické.



Musím ale říct, že problémy s taktováním u této desky bych neviděl ani trochu černě, protože ruku na srdce - kdo si bude přetaktovávat procesor v HTPC? Zde jsou zcela jiné priority jako například podpora HD videa, dostatečné možnosti rozšíření i přes limitaci mATX formátu a mmj. i kvalitní integrovaná grafika s množstvím výstupů. Tato deska zkrátka není určena overclockerům, ale je navržena právě do těchto multimediálních domácích PC a HTPC, kde uživateli poskytne výborný základ za nízkou cenu. Co se týče praktického nasazení v HTPC, zde bych asi jediný problém viděl ve vysoké teplotě NorthBridge i SouthBridge. Pokud se tedy pro tuto desku rozhodnete, chlazení skříně určitě nepodceňte.

Dnešní recenzi bych zakončil s tím, že tato základní deska je svým způsobem jedinečná, navíc se její cena dostala tak nízko, že soupeře se stejně nízkou cenou, nabízející podobně bohatou výbavu, budete hledat jen velmi těžko. Především proto, že se jedná o desku pro HTPC s výborným poměrem cena/výkon(výbava), jsem se rozhodl přehlédnou některé nedostatky a udělit ji zaslouženě naše ocenění TREFA:




Ocenění TREFA získává základní deska Asus M2A-VM HDMI za
nadstandardní výbavu a výborný poměr cena/výkon. Logo ocenění je ke stažení zde.


A na úplný závěr tu ještě máme tabulku s nejdůležitějšími klady a zápory.

Příkladně navržené PCB
Nemožnost nastavení latence pamětí
Množství výstupů int. grafiky
Vysoké teploty čipsetu
Bohaté příslušenství
Pouze 5.1 zvukový výstup
Nadstandardní funkce BIOSu zahrnující OC Profily nebo Music Alarm
Kvalita obrazu kompozitního TV výstupu
Nízká cena
Umístění jumperu pro reset BIOSu
Orientační cena: 1 470 Kč bez DPH

Za zapůjčení základní desky Asus M2A-VM HDMI děkujeme Asusu



Za zapůjčení základních desek MSI K9AG Neo2-Digital, MSI K9AG Neo-F, Asus M2N-E SLI a Asus M2N-VM DH děkujeme BGS LEVI
reklama