reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
31.8.2007, Petr Popelka, recenze
Dnes recenzovaná deska s čipsetem AMD 690G je určena do HTPC, čemuž napovídá mATX formát a integrovaná grafika nabízející prakticky všechny dnes používané výstupy. Kromě toho nabízí i FireWire řadič, GLAN, HD audio, 4 SATA porty a 4 sloty pro DDRII paměti.
1  2  
assssssus | 10.8.201110:31
Ahoj omlouvám se za tento dotaz ale na mininotebooku se mi podařilo otočit obrazovku,a at dělám cokoli ,tak to nejde vrátit zpět zkoušeno vypnout ,ctrl­-alt­-šipky,fn­-f3,ctrl­-altgr­-šipky ale opravku vůbec nic nefunguje děkuji za rychlé reakce je to mininotebook asus černý :­-­) Díky moccc
Odpovědět0  0
NADAL (1) | 23.4.201019:26
nevite nekdo zada li je mozne pouzit na tuto desku tento procak?? AMD Phenom II X4 940 Black Edition
dekuji za reakce.......
Odpovědět0  0
Bober555 | 14.9.200920:17
Odpovědět0  0
hackerjack | 21.12.200716:25
Zdravim vespolek,
uvazuji o koupi tehle desky, ale pote, co jsem si prosel prispevky na ASUS foru, prechazi mne zvolna chut. Zda se, ze tahle deska vyrazne trpi dvema problemy: a­) nesnasi se s vetsinou DDR2 modulu, b­) prehriva se ji 690G ­(zvlaste SB600 ma titerny chladic­) a to pak zrejme vede k tezkym problemum. ASUS behem roku sice vygeneroval celou radu novych verzi BIOSu, ale problemy nebyly odstraneny, spise podle komentaru ve foru jeste vzrostly. Tak se chci tady zeptat:
1­)pouzivate nekdo s touhle deskou pameti DDR2­/800 a jake?
2­)pouzivate nekdo nejnovejsi verzi BIOSu ­(16xx­), pokud ano, jake jsou zkusenosti?
3­)zkouseli jste zlepsit chlazeni desky nejakymi pridavnymi ventilatory?
Diky,HJ

Odpovědět0  0
D@li | 25.12.200718:25
Ahoj. Mam tuto dosku, ale bez hdmi. Mam adata 1GB­/800. Kamosovi som tam dal na nu dual od adata vitesta 2x1GB­/800. Nie su problemy.
Bios mam najnovejsi, zlepsila sa podora linuxu, super. Najnovsie Catalisty zlepsili podporu v takych hrach, kde to predtym trhalo, spokojnost velmi. Samozrejme fan 120 tichucky arctic cooling za 200Kc je super, nepocut ho a cip je studeny ako ma byt.
Mam ine problemy, ale skor kozmeticke a len s originalnymi Windovsami, na nelegalnych to slape uplne vsetko a bez problemov.
Odpovědět0  0
Zdeněk Eisenhammer (103) | 27.12.200715:42
V posledních měsících jsem kupoval 2 kousky pro upgrady počítačů známých a příbuzných, a deska byla takřka bez problémů, snad až na menší potíže s instalací ovladačů k integrované zvukovce, ale i to jsem nakonec vyřešil. Na jedné z desek běží jednokanálově modul A­-DATA 1GB DDR2­/800, Na druhé 2GB dvoukanálový kit stejného výrobce i typu ­- takže ty nejlevnější značkové moduly, které se dají koupit. Na problémy s pamětmi jsem při instalaci nenarazil, i když memtest jsem nezkoušel.
Na deskách jsem aktualizoval BIOS na 1501, což byla poslední verze instalovatelná přímo z Windows. 1603 jsem ještě nezkoušel, protože mě odradila informace, že se z něj nedá downgradovat na starší ­(to ale není ověřeno, pouze to píše výrobce v popisu změn­).
Odpovědět0  0
trueman | 23.9.20089:22
No tak asi takhle. Ja mam uz rok tuhle desku a teda zazil jsem si s ni svoje. Uz mam 3 verzi, vzhledem k OEM systemu koupenemu k ni, se mi dost blbe meni za jinou. Takze moje problemy byly nasledujici.

a­) nahodne restartovani systemu
b­) naprosto nesmyslene BSOD Visty ­(uz jsem je zacal podezirat ze jsou uplne k nicemu­) po tom, co to spadlo na BSOD kvuli radici disku a 2. den se deska odporoucela totalne ­(cerna obrazovka a tot vse­) jsem uznal, ze problem nebude asi uplne ve vistach. Vyzkousel jsem vymenit uplne vsechno, zdroj 500W na 2 disky a CPU by mohl snad stacit ...
c­) po 2. reklamaci najedou zacal vytuhavat BIOS, opet BSOD

cele to vypadalo na prehrivani cehosi, pritom CPU byl studeny, grafika take... takze jestli tady nekdo psal, ze jsou zname problemy s prehrivanim cipsetu, tak by to klidne mohlo byt to co se stavalo me. Ted mam teda 3. desku a ta zatim drzi, tak doufam, ze bude jeste chvili drzet, ale teda zacal jsem z toho byt pomalu uplne zoufaly. Jeste jsem zapomel rict, ze tam mam 2x 1GB 800MHz DDR2 Corsair pameti. S pameti 667MHz mi to prislo o neco stabilnejsi, ale je to spis subjektivni pocit, protoze nebyly moc presna meritka pro case mezi BSOD a vymenou desky, ci flashovanim BIOSu, ktery se cas od casu sam uplne smazal a vyjel mi akorat tak ten ASUS Bios Recovery Utility ­(nebo jak se to jmenuje­).
Odpovědět0  0
Zdeněk Eisenhammer (103) | 28.11.200713:13
Má někdo v téhle desce procesor Athlon LE­-1600 nebo LE­-1620? Funguje bez problémů? Na stránkách Asusu není v seznamu CPU podporovaných touto deskou :­-(
Odpovědět0  0
Konycz (2) | 15.11.20077:28
rotoze TV HDMI nema, ma jenom component
Odpovědět0  0
Mach44 | 14.11.200719:11
kony proč to nepropojíš přes HDMI?
Odpovědět0  0
Konycz (2) | 13.11.200720:18
Ahoj, muze mi nekdo prosim poradit... propojuji tuto desku s TV pres component kabel a muzu nastavit rozliseni pouze 740x480 pri 30i Hz, ale TV ma moznost 1080i.. diky za radu na konecnyj@seznam.cz
Odpovědět0  0
baronett (2) | 8.11.200712:44
Zdravim vsechny majitele teto desky! Mam ji par dni a resim problem se zvukovkou. Po nainstalovani WinXP SP2 jsem updatoval BIOS ­(posledni verze 1404 podle webu ASUS­), nainstaloval ovladace k chipsetu, integrovane zvukovce od Realteku ­(ALC883 HD Audio, sitovce... Vse posledni verze z webu.. PC chci pouzivat jako dom. kino, takze navic jeste mam televizni kartu Leadtek Winfast DTV2000 H ­- instalace bez problemu. Vse by bylo OK, kdyby z bednicek vychazel zvuk. Ve spravci zarizeni je vse OK, msinfo32 ­- nikde zadny konflikt. Ad. spravce zarizeni ­- jsou tam dve zarizeni, ktera se podle me hadaji ­- Realtek High Definition Audio a ATI Function Driver for High Definition Audio ­- ATI 791A. Pokud zakazu pouzivani zarizeni ATI Funct....., prehraji zvuk ­(MP3, ...­) ale nefunguji systemove zvuky ­(prihlaseni Win, apod.­). Nesetkali jste se nekdo s necim podobnym? Napada Vas nejake reseni, aby bylo vse funkcni? Nejde jen o nejake spatne nastaveni v BIOSu? Uvitam jakykoliv konstruktivni navrh k odstraneni tohoto problemu.. Dik za info ­- Baron
Odpovědět0  0
Jantars | 8.11.200717:22
BIOS je uz novejsi 1501, 1404 je pry hrozny zmetek.......obecne hodne o problemech s touto nasi deskou se dozvis na http:­/­/forum.zive.cz­/viewtopic.php?p=1134787#1134787
Odpovědět0  0
Pavel K. | 27.11.200720:36
Mám tentýž problém, no a nevím si tak trochu rady. Když otevřu správce zvuku Realtec HD a dám test, tak to krásně hraje. ­- tedy zvučí a bzučí. Pokud chci přidat hlasitost, napíše mi ­"nejsou k dispozici zařízení pro aktivní směšování zvuku ­- program bude ukončen­" co tak můžu mít špatně.
Odpovědět0  0
Petr Novák | 28.1.200911:21
Mám tentýž problém, no a nevím si tak trochu rady. Když otevřu správce zvuku Realtec HD a dám test, tak to krásně hraje. ?­- tedy zvučí a bzučí. Pokud chci přidat hlasitost, napíše mi ?­"nejsou k dispozici zařízení pro aktivní směšování zvuku ?­- program bude ukončen?­" co tak můžu mít špatně.
Odpovědět0  0
RuLich (3) | 1.1.200823:50
Dobrý den mám ten samý problém ježe mě nejde vyladit mikrofon musím do něj mluvit zblizka a chrčí to ve zvuku,
ztrávil sem už hodiny hledáním problému na webu ale všude jsou jen žádosti o pomoc a žádná konstruktivní odpověď, kdybych uměl anglicky tak snad napíšu přímo výrobci ATI k čemu ten ovladač vlastně je. Přeci musí byt nějaké řešení! Kdybych byl sám tak si řeknu něco dělám špatně ale když se stím potýká desítky lidí tak nevim. děkuji za každý nápad, který by se to pokusil vyřešit. Ruda
Odpovědět0  0
Jantars | 3.11.200717:15
Koukam ze je nas tu vic, co poridili tohoto Asuse, 5200+ a 2x1GB Adata :­-­). Cely den jsem te desce venoval a dva problemy nevyresil. Mam nejnovejsi 1501 bios, casovani ramek 4­-4­-4­-12 a jedou bohuzel jako 5­-5­-5­-18. Predpokladam, ze nikdo neporadi co s tim, doufam, ze alespon funguje hotline asusu. Dale jsem po dlouhych hodinach zkouseni nerozchodil C&Q ­- v biosu zapnuty ­(auto­), driver nahran a freq. je stale na 2600MHz :­-(
Odpovědět0  0
Jantars | 3.11.200720:38
Na CaQ si odpovidam sam ­- musi byt zapnut profil minimalni spotreby. Prisahal bych, ze drive toto nebyla podminka pro rozebehnuti CaQ, ale pamatovat si to budu hodne dlouho.....ted jeste ­"zlomit­" nejhorsi recenzovanou slabinu ­- rozhybat rychleji RAMky...
Odpovědět0  0
ACH jo | 29.10.20079:10
Dobrý den, nevěděl byste náhodou někdo, co mám v biosu ­(na této desce­) špatně nastavené ­- bootovací média programů na správu disků ­(Acronis Disk Directot, Paragon Part. Magic­) po naběhnutí hlásí, že ­"nevidí­" žádný disk...­(nainstalopvaná XP­-v pořádku běží, nový disk jsem zkoušel formátovat a porcovat před instalací Win, potom porcovat až po instalaci Win ­- a to různými programy, ale pořád ten samý problém...
Odpovědět0  0
Styryx (39) | 29.10.20079:56
Zkus zapnout v Biosu IDE compatibilní mod pro SATA ­(jestli je tam teď AHCI nebo něco podobnýho­), tyhle programy AFAIK povětšinou podporujou jenom IDE disky, což se povětšinou nějak emuluje, ale někdy možná ne. Jenom na vyzkoušení, jestli to půjde nebo ne. A když např. nainstaluješ PQ magic nebo Acronis přímo bo XP, který běží, tak disky vidí, nebo ne? ­(stačí stáhnout demo pro Win, a zkusit, jestli je vidí ­- z Windows by měly, tam nejednou přes služby Biosu, ale nějak nejspíš přes WinApi­).
Odpovědět0  0
Styryx (39) | 29.10.20079:57
Jo a před následujícím bootováním do XP tam zase vrať co tam je teď, protože pokud máš nainstalovanej boot driver ­(F6 při instalaci Win­) tak v IDE kompatibilním módu myslím nenaběhnou.
Odpovědět0  0
Ah jo | 29.10.200711:29
Jo, díky moc. No, pro zajímavost­- po prvé se mi podařilo nainstalovat Win normálně přes nast. bios Sata ­- IDE kompatibilní, ale jak jsem potom začal přeinstalovávat, tak instalák XPéček najednou při instalaci neviděl celej disk, tak jsem tam ze zoufalství šoupnul ten driver přes F6, pak proběhlo vše Ok. Nainstalovaný Xp nabíhaj jak přes IDE mod, tak přes to AHCI ­( DVD mechanika ­(SATA­) se ale do Win nainstalovala pro změnu jen přes IDE nastavení­), no prostě zmatek, ale jinak vlastně žádnej problém ­- vše teď běží­(bootuje­) ­- přes IDE i přes AHCI, Windows samozřejmě detekujou všechno skrze jakýkoli program, JEN tu detekci HDD ­"přes desku­" nemůžu rozchodit, ať zkoušim,co zkoušim ­(přepnout v setupu­). Jěště jednou dík za snahu..
Odpovědět0  0
nero3 | 19.10.200723:32
Mam tuto dosku a nasledovne komponenty ­(Athlon X2 5200+, 2GB Ram­).
Vsetko funguje k mojej spokojnosti ­(programy nabiehaju rychlo, vypocty taky­), az na problemy v programe CATIA. Ked zacnem s 3D modelom otacat alebo ho zoomovat tak sa to seka a nechodi to plynule.
v mojom starom kompe ­(Athlon 2400+, 1GB Ram, GF 5200­) to slo bez problemov.
Myslite si ze je to sposobene malym vykonom integrovanej grafickej karty ???
Vopred dakujem za rady.
Odpovědět0  0
tweet | 10.10.200723:05
Recenze pěkná, ale všichni to žerou.
AMD má již integrovaný NorthBridge v procesoru, už není na desce. Proto je obsluha pamětí taková, jaká je.

Spodní čip je SouthBridge pro ovládání periferií.

Grafický čip je dokonce označen RS690, a autor označuje tento čip jako NorthBridge.

Taky jsem si pořídil tuhle desku. Ten důvod, proč se ­"SouthBridge­" někomu hřeje, a jeho otci ne, je ten, že otec nehraje hry = grafika.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 18.10.200711:22
AMD má v procesoru integrován POUZE paměťový řadič, nikoliv celý NorthBridge. Čip, který je označen jako RS690 zastává funkce NorthBridge ­(bez pam. řadiče­), SouthBridge i integrované grafiky.
Odpovědět0  0
zoufalec | 24.9.200719:04
Moc díky za odezvu . Určitě přeinstaluju systém a ovladače nainstaluju každý zvlášť ­- poprvé jsem použil ten Asusovskej Drivers Install Wizard a nějak se mi to nezdálo, ale nakonec jsem tomu uvěřil.
Teď ale navíc znovu uvažuju o tom ovladači pro novej sata disk, kterej je prý pro XP potřeba. Já jsem zkusil novej disk Seagate zprovoznit i rozdělit takovou dosovskou utilitou ­(­"Seagate Disk Wizard­" ­- asi určitě znáte­), no a tvářilo se to, že vše je v pořádku a ani při instalaci OS po mně XPéčka nic nechtěla.­(Jen jednou se pro mně překvapivě zeptala, na co že to instalujeme ­- ­"odpověděl­" jsem tuším, že na PC a instalace normálně doběhla. Teď mně ale ten ovladač pro disk začíná strašit ­- instaloval někdo na týhle desce XPéčka na novej sata disk, nebo ví někdo, jak to ve skutečnosti s tím ovladačem je? Omlouvám se, ale tedˇ už se mi to nechce vzdát ­- volat nějakýho ­"PCservismana­", a platit mu za to, že mi stejně nevysvětlí, jak a proč, prostě proto, abych ho co nejdřív volal znovu ­- a tak věřím, že mně tady třeba někdo pošťouchne až ke zdárnému konci. ­(třeba to zas budu moci někde nějak někomu vrátit­)
- ten power managment je mi taky podezřelej, jenže ve Win nic špatně nemám a v setupu také nevidím nic, co by bylo špatně ­- že by ACPI Suspend Type? Ten ­(nebo jeho driver­) se mimochodem nelíbí instalátoru přiložené utility Asus PC Probe II ­- instalace se utne.
Zatím ještě jednou děkuju Styryx­(ovi­) a LB za názory a rady...
Odpovědět0  0
LB | 28.9.200713:44
SATA ovladače sem nepotřeobval, tvari se jako klasicke UltraATA. Jak Windows XP tak Vista si jej detekovali automaticky. S vykonem problem nemam. Asusovskej driver wizzard sem nepouzil. Ovladace pro chipset a grafiku jsem stahl z webu AMD a naistaloval klasickym zpusobem.
HDD sem nikdy neinstaloval disk wizardem, delal vzdy jen problemy ­- disk vzdy delim az po instalaci Windows pomoci PowerQuest PartitionMagic ­(alternativou je Acronis Partition Expert­).
Odpovědět0  0
LB | 28.9.200713:47
Co se tyce uplne noveho HDD, doporucuju nepouzivat zrychleny format.
Odpovědět0  0
zoufalec | 24.9.200712:25
Dobrý den. Prosím o radu. Neměl jsem moc peněz a hry nehraju, tak jsem si poprvé v životě poskládal počítač na této desce­(Athlon X2 5200+ , 2 Giga Ram A­-Data­) a nainstaloval jsem na něj odlehčená a ověřená xpéčka,která mi na starém kompu ­"nabutovala za 20s. Teď se nestačím divit, jakýho lenochoda doma mám. Než naběhnou XP, tak stačím vyvenčit psa.Čekal jsem od dvoujádra, že zvládne několik jednod. apl. najednou svižněji, než starý Athlon, a teď čekám 5s. než se otevře první apl. ­- okno T. Commanderu. Všechno prostě strašně dlouho trvá. Snažně doufám, že mám něco blbě v biosu ­(v. 1001 ­- novější mi ten Asusovskej prográmek nenabídl­)A tak zkouším, zda by někoho z vás zkušených nenapadlo, kde je asi tak nejspíš ta brzda. Předem moc děkuji za případné tipy.
jo, a taky nemůžu přijít na to, proč systém nevypíná na jeden zátah. Háže tam tu blbou meziobrazovku ­"nyní můžete a bla,bla...
Odpovědět0  0
Styryx (39) | 24.9.200713:54
Je určitě nainstalovanej správnej ovladač chipsetu? ­(případně taky řadiče disků apod.­) ­- tohle chování vypadá, jako by ­"neznal­" základní desku a používal nějaký defaultní věci ­(např. ta obrazovka ­"nyní můžete vypnout počítač­" IMHO můžu souviset s nefunkčním power managementem)
Odpovědět0  0
LB | 24.9.200715:00
1001 je podle me BIOS beta. Zkuste starsi verzi a naistalovat ovladace. Take byhc zkontroloval, jestli mate u HDD zaple DMA a ne jen PIO Mod.
Odpovědět0  0
Peppa1 | 19.9.200716:00
Nejdřív jsem tuto desku koupil otci, asi o měsíc později i pro sebe. Otci pasiv hřeje, ale mně žhne! a není to přetaktované.
Co s tím?
Odpovědět0  0
LB | 20.9.200711:01
Spatna cirkulace vzduchu v case ... nejpravdepodobnejsi pricina
Odpovědět0  0
David Š. | 12.9.200720:55
Teda tak mam ji v počítači ale fakt nevim následujicí:
1.Jakym programem kartu nainstaluji ­(kromě toho že ji dám do slotu­)
2. v jakem programu­/SW ji mám používat­/přehrávat když např.chci zapojit kameru
3.popř.kde program najdu...

díky za odpovědi
Odpovědět0  0
Dawit | 15.9.200712:56
je tu někdo takový kdo ji používá?
Odpovědět0  0
davidkm123 (3) | 17.9.20079:12
Nevím jestli dobře chápu otázku .. ale mám ji tam strčenou :­-­) .. a nic se neinstaluje. Systém vše detekuje jako by to bylo přímo na MB ...
Odpovědět0  0
Ne231 | 17.9.200718:43
Jeste je potreba zapnout v BIOSu, default je vypnuto.
Odpovědět0  0
Dawit | 18.9.200712:38
tohle jsem potreboval vedet..a pod cim to v biosu prosim te najdu a kdyz zapojis treba kameru v cem to prehravas? nebo ti to nacte jako flashky nový disk?
Odpovědět0  0
Dawit | 28.9.200713:10
v BIOSU jsem nenašel nikde kde byc hji mohl z default na něco jiného přepnout!!! Napište mi ještě jaké máte zkušenosti s touto specialni kartou dik.
Odpovědět0  0
josefd (12) | 7.9.20071:53
Napadla mě ještě jedna věc, když je použit výstup HDMI na TV, funguje zároveň i 5.1 výstup na zvukové kartě? A nebo v tom případě funguje pouze SPDIF?
Odpovědět0  0
kmMartin | 2.9.200720:53
Ahojte, chtěl jsem si postavit takové ­"malé pc­", které bych chtěl mít na hry, filmy, tv a podobné, prostě multimed. pc. Jako case něco malého. Pc by bylo mělo velký výkon. Hodila by se tato nebo podobná deska určená pro HTPC na hry, nebo jsou to pouze ­"bordy určené do obyváku­"? Díky za infa..
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 2.9.200722:19
Stačí se podívat na výsledky herních testů a na jejich základě se rozhodnout. Každý má jiné priority, někomu na hraní stačí integrovaná x1250 u této desky, jiný je nespokojený i s GF8800 ­-zkrátka, je to otázky priorit. Samozřejmě ale není žádný problém používat tuto nebo podobnou desku na hraní.
Odpovědět0  0
kmMartin | 3.9.200718:14
Jj,jasný.. spíš mě šlo o to jestli třebas zrovna tu GF 8800 nebude zpomalovat ta deska.. popřípadě pak ještě Athlon X2 5200 2mb catche. .. testu s touto grafou určitě moc nenajdu..každý má HTPC na to svoje video a tak.. a když se kouknu na nějaký sestavy pro LAN party tak nikde nic.. chtěl jsem tento case THERMALTAKE VF6000BWS LANBOX Lite .. strašně se mi to líbí, malá ­"krabička­" která je tak výkoná. Teď mám case jak server a sic veliká a pohodlí.. ale tohle je lepší..
Odpovědět0  0
Ne321 | 15.9.200710:55
Tohle nema moc reseni. Problem je, ze ta deska ma jen jeden dlouhy PCI Express slot a v nem je rozsirujici HDMI karta. Tudiz tu kartu uz neni moc kam strcit nemluve o faktu, ze pak prijdes o HDMI vystup.
Odpovědět0  0
tominotom | 31.8.200714:20
bude sa dat vac pretaktovat procesor?
U mna pri ofukovani pasivov 8cm vetrakom sa mi dalo stabilne vytaktovat na 250MHz bez akejkolvek upravy napatia ­(sak nac zvysovat spotrebu, ze?­)
pri ponechani bez ofuku som sa nedostal na viac ako 220MHz ­(co staci, ale clovek rad experimentuje=­)
Dalsia otazka. Nechapem to taktovanie v clanku. Preco v cpu­-z je nasobic len na 10x? Ako sa Vam podarilo mat HT Link pod 1GHz? Mne nastavenie LDT bus frekvencie v biose na inu hodnotu ako 1GHz sposobilo nenastartovanie systemu ­(restart do povodnych hodnot­).
skusane s X2 3600+ 2000MHz
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 1.9.200711:48
Teplota v tomto případě měla na taktování velmi malý vliv, stejně tak zvýšení napětí do čipsetu se nijak neprojevilo. Násobič procesoru i HTT ­(LDT­) upravuju dle potřeby, aby nebyla maximální FSB omezována procesorem nebo příliš vysokou frekvencí HTT. Systém by měl být stabilní i s HTT 200 MHz ­(násobič 1x­), pokud Vám nejde použít jiný násobič než 5x ­(1 GHz­), bude někde chyba. V recenzi jsem to ale zmiňoval několikrát, tahle deska není moc nakloněna taktování, takže nějaké vysoké stabilně použitelné hodnoty bych nečekal.
Odpovědět0  0
tominotom | 1.9.200712:40
takze ucelom bolo ukazat na kolko sa da zvysit FSB?
pretoze inak, ak sa nemylim, procak bol 200x13 = 2600MHz, cize keby sa pouzil povodny nasobic, mohol sa dosiahnut vyssi tak procesora, ci nie?
Mimochodom, pri tak vysokom FSB, zvysenom o cca 25%, ako sa to prejavi na PCI a PCIe zberniciach ­(sata porty, ide, USB­), tiez sa zvysi frekvencia o 25% ze?
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 1.9.200713:05
ano, zjišťuje se frekvence FSB. Ne každý má doma Athlona 5000+ s vysokým násobičem. Frekvence PCI a PCIe by se neměla měnit, deska jim nejspíš frekvenci automaticky uzamkne.
Odpovědět0  0
tominotom | 2.9.200714:57
myslim si, ze PCI lock tato doska nema ­- neviem vsak prist na ten soft, kt. ukazuje i takt zbernic.
Dalo by sa vsak vyskusat, ci pri pripojeni IDE napalovacky ­- full vymaze media nepiskaju repraky? Totiz skusal som uz 4 kable a stal eto piska ­- intenzita sa meni len podla toho, ako kable postacam :­(
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 2.9.200717:05
Reproduktory mám připojeny k zadnímu výstupu s dost silným zesilovačem a vše je v pořádku. Fotmátoval jsem DVD+RW s připojenou mechanikou Pioneer DVR­-112D.
Odpovědět0  0
tominotom | 2.9.200717:18
dakujem, aspon viem ze chyba bude niekde u mna ­(mozno v skrinke, napalovacke..­). Mimochodom, neviem sa dockat na nove chipsety ­- abych sa zbavil tejto dosky. Pouzivam avidemux, pri ktorom sa mi objavuju blackscreeny, najma pri dlhom 15­-20h enkodovani, ked zostava uz len par hodin do konca. Pritom ta ista verzia ide na inej masine ok. Dnes sa mi dokonca len tak sam od seba popri praci vypol =­) vela zdaru do dalsich, rovnako dobrych recenzii! =)
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 2.9.200719:19
Počítač musí být stabilní, jinak to není počítač:­-­) Zkuste mrknout na naše fórum, třeba je problém jen v nějakém nastavení a mohlo by to jít vyřešit. Jinak díky, budu se snažit:)
Odpovědět0  0
gigik (81) | 6.11.20079:59
me v poho beha na 270fsb ­(4000+@5400+­) ale ta teplota chladicu uz v defaultu je rukou neudrzitelna, procaku je jedno jestli jede 4000+@1,1v nebo 5400+@1,4v furt ma 40st. hodte nekdo odkaz na poradny chladice SB a NB co by tam sly?
Odpovědět0  0
ptipi (139) | 31.8.200713:45
Skutečně je to DVI­-D výstup, nebo jen klasický DVI­-I? DVI­-D má zvládat rozlišení 2560*1600. Skutečně to zvládá? Nebo jen klasické DVI­-I a 1920*1200?
Odpovědět0  0
tominot | 31.8.200714:01
DVI­-I umoznuje pripojit i analogovy D­-Sub konektor. DVI­-D to neumoznuje. T.j. je mozne pouzit s touto doskou len 1x D­-Sub vystup. V rozliseniach vo Windows ako max. rozlisenie mam 2048x1536, nemam vsak k DVI­-D vystupu nic pripojene. 24­" monitor by to zvladlo v pohode, otazka je, kto prvy vyskusa pripojit k doske i 30­" =)
Odpovědět0  0
ptipi (139) | 31.8.200714:57
Právě o 30­" mi jde. Jeden takový mi sedí na stole a zatím je připojený na X1950 AGP­(nechutná grafika ­- výkon ujde, ale ovladače jsou nestabilní a k tomu těžce zabugované, bonus je, že některé základní věci jako aspect scaling jsou nepřekonatelným problémem­).
Rád bych upgradnul­(ještě jsem se nerozhodl intel nebo amd­) a do začátku bych si vystačil i s integrovanou grafikou­(hry chvilku oželím­). Takže kdyby to skutečně umělo 2560*1600, tak má u mě bodík, protože jsem ještě na žádnou jinou nenarazil.
Odpovědět0  0
tominotom | 31.8.200715:39
tak ju skus! ted to myslim vazne, pretoze ak nebude umoznovat to rozlisenie, kt. okrem ineho je v dokumentacii k doske, mas 100% uspesnost na vratenie penazi ­(reklamacia­). Takze o nic neprides, iba ak o trochu casu.
dal som si catalyst 7.8, stale pri 2. monitore mi to pise moznost nizsieho rozlisenia, mozne vsak je, ze ak sa pripoji skutocnee 30­" LCD, automaticky upravi moznosti ­- tak ako pri 19­" neponukne viac ako 1280x1024 :)
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 31.8.200714:03
Ano, tento výstup je opravdu DVI­-D ­(nelze na něj použít převodku na analog, obsahuje pouze digitální signál­) a maximální rozlišení je 2560x1600@60Hz
Odpovědět0  0
ptipi (139) | 31.8.200715:05
DVI­/HDMI
* Podpora rozhraní TMDS umožňující použít DVI nebo HDMI 1.2 ­(1650 Mbps­/kanál s frekvencí 165 MHz­)
* Plná podpora HDCP 1.1

To je o čipsetu AMD 690G. Jak verze HDMI, tak frekvence říkají, že nemůže zvládnout rozlišení 2560*1600.­(je třeba HDMI 1.3 případně frekvence minimálně cca 250MHz­). Takže má to nějaký externí čip?
Odpovědět0  0
tominotom | 31.8.200715:46
DVI­-D Dual Link ­- to je pripojenie pre 30­" LCD, ted som kukol jedneho distributora ­- ziaden monitor 30­" nema hdmi.
Podla specifikacie od asusu, HDMI podporuje rozlisenie lun do 1920x1080p
DVI­-D 2560x1600 ­(dual link­)
D­-Sub 2048x1536
Odpovědět0  0
ptipi (139) | 1.9.200710:36
Nemá, to není podstatné. Důležitá je verze ­- ta totiž říká jaké maximální rozlišení je podporováno. A vzhledem k tomu, že pro DVI i HDMI jsou používány stejné obvody, tak je to důležitá indicie o možnostech DVI.
Odpovědět0  0
tominotom | 1.9.200712:35
:o­\ ked mysliis.. Tvoja vec. Ibaze zabudas na to, ze HDMI je nezavisle od DVI­-D vystupu, preto je mozne, aby na obe sucasne boli pripojene displeje. HDMI je prednostne urceny pre TV LCD, preto ma rozlisenie len 1920x1080 max.
Integrated ATI Radeon X1250­-based graphics
Maximum shared memory of 1024 MB
Supports HDMI™ Technology with HDCP compliant with max. resolution 1920 x 1080p
(It may not display 1080p smoothly when playing HD DVD and Blu­-ray Disc due to current version player limit­)
Supports YPbPr component TV­-out with max. resolutions 1280 x 720p and 1920 x 1080i
Supports DVI­-D with max. resolution 2560x1600 ­(@ 60Hz­)
Supports RGB with max. resolution 2048 x 1536 ­(@85Hz­)

Dual VGA output support:
RGB & DVI­/HDMI
DVI & HDMI
TV­-out­(YPbPr­/AV­/S­) & DVI­/HDMI
(Simultaneous output for YPbPr, AV, S, and RGB is not supported­)

A to co si napisal Ty, si nepostrehol, ze je tam pisane:
Supports a TMDS interface, enabling DVI or HDMI 1.2 <1650 Mbps­/channel with 165 MHz pixel clock rate per link. ­/chanel per link a tyka sa to HDMI =­)
..z wikipedie:
For 690G, the IGP was named as ­"Radeon X1250­" operating at 400MHz IGP clock frequency, with HDMI and dual link DVI­-D output with HDCP support and TDMS support for HDMI output.
taktiez to iste najdes i na cz weboch, ako napr.:
http:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-54614196FC535365C125730900381CEE.html?lotus=1&Highlight=0,690G
Jako grafický výstup může sloužit D­-Sub, Dual­-Link DVI, HDMI 1.2, S­-video či YPbPr TV­-Out ­(opět samozřejmě v závislosti na dané základní desce­).
dovolim si tvrdit, ze si zle nasiel a interpretoval dostupne informacie nehladiac na to, ze si v priamom rozpore s vyrobcami dosiek s danym chipsetom. howk
Odpovědět0  0
jfb | 3.9.200710:01
Plete te si DVI­-D­/DVI­-I s dual­-link DVI, coz je DVI, které umí i vysoká rozlišení, ale může být dělané i jako DVI­-D či DVI­-I. Tak to ma jí vlastně všechny dnešní moderní karty. ty mají DVI­-I dual link a pak nějaký daší výstup, buď analog, či singlelink DVI­-I, či u těch dražších druhý dual­-link DVI­-I
Odpovědět0  0
davidkm123 (3) | 31.8.200710:47
Přesně tuto desku s AMD X 3800 a 2GB RAM mám a přesně jen jako HTCP. OS Vista 64bit Premium ­(MCE­).
CO se hluku týče: nechal jsem tam BOX chladič a s Q&C je absolutně tichá. Jen jsem musel řešit to, že mám CASE v uzavřené skříni pod telkou a teploty šly nahoru. Tak jsem vzadu udělal díru do překližky :­-­) a dal tam větráček ovládaný zdrojem ­(podle čidla ve skřini­) a nedostanu se s CPU nad 40 a to samé se čipsetem.
Telku mám propojenou přes HDMI a nepodařilo se mi rozumně nastavit jiné rozlišení než 1280x720. není to úplně ono, ale v MCE to jde. ­(TV LCD Grundig 1366x768)
Odpovědět0  0
9z9_3 | 1.9.200718:22
a­) pouzij na propojeni ne HDMI­-HDMI kabel, ale DVI­-HDMI. Budes moc mit rozliseni 1360*768 ­- v ovladacich si nastav 1:1 pixel mapping. Budes mit sice male cerne okraje, ale snad to prezijes.
Mit 1280*720 je hnus, vsechno je rozmazane a i v MediaPortalu ­(a podobnych programech­) je to neprijemne.
b­) tato deska se pro HTPC vubec nehodi a lamerske recenze pana Popelky to asi nikdy nevyzkousi. Jak muzete pane autore psat recenzi na ­"HTPC­" desku a pritom to ani nezkusit na TV k tomu urcene ?
c­) k te rade ­"a­)­" ... je mozne, ze pri tomto nastaveni bude na jedne strane zelena linka o sirce 1­-3 pixely...neskutecne rusive.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 1.9.200718:47
Děkuji za zhodnocení mé práce, můžu se zeptat, jak byste dělal recenzi Vy? Pokud máte nějaký návrh na zlepšení a bude­-li realizovatelný, mohu jej jedině uvítat. Apropó, když se tato deska do HTPC nehodí, mohu se zeptat jako byste doporučil?
Odpovědět0  0
9z9_3 | 1.9.200719:23
co mi vadi ? ze je tu uz snad 3­-4 recenze 690G desky a ani jednou nebylo v textu uvedena vlastni zkusenost s pripojenim HDReady TV. Snad ve dvou recenzich jsem na to reagoval, dal to uz vzdavam a jen si vzdy prolitnu zda je o tom v textu zminka.

690G desky jsem kvuli HTPC taky zkousel a po zkusenostech s ATI a hlavne s informaci, ze rada X1xxx dokaze nastavit i rozliseni, ktere neni delitelne 8 ­(tj. 1366 pixelu­), jsem se tesil, ze se zbavim ve svem HTPC X1600Pro. Bohuzel prvni testovani v kvetnu dopadlo fiaskem. Catalysty dodane z CD i stazene z internetu sice umoznily nastavit 1366*768, ale po pripojeni pres DVI­-HDMI kabel jsem na TV detekoval jen 1270*720. Tj. neni jiste co grafika ve skutecnosti posilala ven. Pri nastaveni 1360*768 ­(a pixel mapping 1:1­) jsem na teto desce ­(varianta bez HDMI­) mel na kraji leve svisle strany zelenou linku o tlousce par pixelu. Kdyz jsem chtel pres PowerStrip nastavit modifikovane rozliseni 1366*768­/50Hz ­(takto to mam u x1600pro a mel i u x1950pro­) jsem zjistil, ze grafika neumoznuje zmenu. Po par mesicich s novyma Catalystama ­(7.8­) a novejsi verzi PowerStripu jsem sice uz dokazal potrebne rozliseni nastavit ­(vcetne frekvence­), ale po jejim aktivaci jsem se nestacil divit ­- TV mi vypla obraz s oznamenim o nepodporovanem rozliseni­/frekvenci. Kdyz jsem do desky pripojil x1600, tak vse fungovalo jak melo => z toho vyvozuju problemy s grafikou. Mozna to je tim, ze x1250 nevychazi z rady X1000, ale z X700, ktera takove moznosti nastavovani rozliseni nema ­(info ze zahranicnich diskusi­). Pred tydnem jsem zkousel i 690V a propojeni pres VGA a to same. Pritom opet, s x1600 zadne problemy. V kazde takove recenzi jsem cekal, ze se dozvim opacne zkusenosti ­(a overene, ne ze nekdo napise ­"mne to jede­" a od te doby o tom cloveku neni zadna zprava­). V teto diskusi je odkaz na 4 dilny clanek na stavbu HTPC, tam se o teto moznosti zminuje v diskusi a ted cekam jeho odpoved. Protoze to ze vam to rozliseni sice windows nabidnou nic neznamena :­-­(

K vasi otazce na vhodnou desku ­- bohuzel o zadne nemam. Pri s754 jsem mel Asuse s VIA chipsteme ­(kvuli spotrebe­) a ted mam GB s AM2 ­(nvidia chipset­).

Za pripadne chyby se omlouvam. Neni problem pokracovat ve vecne diskusi, rad se necham poucit i prijemne prekvapit. Samotny bych byl velice rad, kdyby se nasla vhodna deska s integrovanou grafikou ­- kvuli moznosti osadit nizke kejsky bez nutnosti riser karty...
Odpovědět0  0
9z9_3 | 1.9.200719:25
no a uz je to tady... misto 1270*720 je to 1280*720 :­-)
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 1.9.200720:26
Díky, že jste si dal práci s odpovědí, škoda jen, že jste přesně tohle nenapsal rovnou ­- myslím v diskuzi pod prvním recenzí. Zkusím zjistit, co by se s tím dalo dělat, v této chvíli však nemám k dispozici LCD HDTV ready TV s tímto rozlišením, takže není možné tento nebo podobný test zahrnout do obsahu aktuálních recenzí. V každém případě, ještě jednou díky, že jste vysvětlil v čem vidíte ten velký problém, jedině pomocí diskuze je možné přizpůsobit obsah recenzí čtenářům a o to jde.
Odpovědět0  0
9z9_3 | 1.9.200722:09
O tomto jsem psal uz nekdy v kvetnu na OCforu, nemam tolik casu vse od pocatku vysvetlovat znova a znova, zvlast kdyz mi ani nikdo neodpovi a tak dal nereaguju ­- toto plati i na recenze na PCT. Te TV je skoda, opravdu bych mel rad relevantni nazor ostatnich. Kamarad s LG ma jeste ­"horsi­" problem ­(vec TV­), ja kvuli HTPC koupil X1600pro a mam po problemech.

tady mate jeden link
http:­/­/pixelmapping.wikispaces.com­/Guide+to+1366x768

mrktene na to. Seznam TV je sice uz dost neaktualni, ale informace tam tusim porad plati...
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 1.9.200722:49
Zajímavé je, že televizí s obecně uznávaným a zcela bezproblémovým rozlišením 1280x720 je jako šafránu. No, těžko už něco uděláme s výrobci televizorů, kteří ­(z mně nepochopitelných důvodů­) používají rozlišení 1366x768, takže snad se zlepší přístup ze strany výrobců grafických karet... Definitivně tenhle problém podle mě ale zmizí až ve chvíli, kdy se standardním rozlišením pro TV stane FullHD formát, tedy 1920x1200 nebo 1920x1080. Jinak, když jsem jen tak namátkou prohlížel e­-shopy, koupám že je pomalu snažší opatřit si dataprojektor s rozlišením 1280x720 než TV s tímto rozlišením :­-­).
Odpovědět0  0
9z9_3 | 2.9.200710:14
Popravde, ze jsou tv s 1270*720 jsem doted ani nevedel ­(26­-37­" modely­).
Odpovědět0  0
josefd (12) | 1.9.200721:43
Je fakt že já osobně bych se v tomhle ohledu zlobil spíš na výrobce LCD TV a jejich nesmyslné rozlišení 1366*768! :­-­( Já mám TV s rozlišením 1280*720 a absolutně nemám žádný problém! :­-­) Stejně to bude s full HD rozlišením, to taky pojede bez problémů! :­-­( prostě rozlišení 1366*768 je paskvil! :­-(
Odpovědět0  0
9z9_3 | 1.9.200722:01
Kde jste sehnal TV s rozlisenim 1280*720 ? A co je to za TV ?
Odpovědět0  0
josefd (12) | 2.9.200718:26
Mám Sony 50E2010. Skvělá záležitost! Nechápu proč jsou projekční TV u nás na pokraji zájmu. Obraz je perfektně ostrý a dá se klidně používat jako monitor k PC ­(zrovna teď sedím v křesle obýváku a pracuji na TV :­-­) ­), ikdyž samozřejmě Samsung 215TW ­(na který mám PC většinou připojený­) to není :­-­). Jediná nevýhoda při práci ve win, je drobný overscan, který TV má, u filmů to ale nevadí :­-­).
Odpovědět0  0
9z9 (27) | 3.9.200718:36
vypada pekne, ale to uz bohuzel nestoji 20k jako dnesni LCD :­-)
Odpovědět0  0
josefd (12) | 3.9.200720:29
No poměr uhlopříčka­/cena je pořád nejlepší, ikdyž už to není jako v únoru kdy jsem ji kupoval. Dnes se na to už pomalu dotahujou 50­" plazmy. Zrovna dnes přišla nabídka z makra kde je 50­" LG plazma za tuším 39 tis. Bohužel opět s tím ­"paskvilním­" rozlišením :­-­( Až bude Full HD panasonic TH­-50PZ700E za 40, tak to bude neodolatelná nabídka! :­-­)­)­) To pak bude ta moje sonka asi na prodej! :­-)
Odpovědět0  0
davidkm123 (3) | 3.9.20079:30
to? 9z9_3 ...
as a­) zkoušel jsi to? .. já jsem toto zkoušel ještě se starou kartou X800 a nevedlo to k úspěchu, dokonce to bylo horší .. u DVI zapojení by mi trochu vadilo, že mi tam nepude audio .. je votrava pouštět telku a ještě k tomu zesík, když koukám na zprávy :­-­) .. kde se nastavuje pixel mapping 1:1 .. a hlavně, než to začnu přepojovat .. jsi si jistý že to fachčí? musím použít powerstrip? Dík

PS: jinak souhlasím, to co trápí normálního uživatele HTPC se zde neřeší .. a přidávám další problém .. a tím jsou ovladače. Sice ted jedu i pod 64bit OS, i h264, ale mohu zapomenout na nějakou podporu GPU .. bohužel se mi nepodařilo ani najít nějaký komerční kodek na H264 aby byl pro 64bit OS ... ví někdo?
Odpovědět0  0
9z9 (27) | 5.9.200719:42
Ja nemam HTPC s TV tunerem ­- nejak me nelaka si kvuli divani se na TV poustet PC, kdyz to same ma v sobe TV. Takze zapinam PC, TV a repro ­(5.1­) kvuli filmum. Mam to stejne vse pres DO ­(Microsoft v kombinaci s MediaPortalem­), ci pripadne wireless diNovo.

ad a­) ano pouzivam. X800 bohuzel neni vhodna karta. Ty jsou az X1000 a vyse.
1:1 se nastavuje v CCC ve Windows ­- je tam nekde nastaveni o dvou zalozkach. Bohuzel jsem to hledal v CCC ve Vistach a tady to bud neni nebo to nemuzu najit. Na HTPC nemam CCC, ale Omegy, takze tam to neni snad vubec. PowerStrip pouzivam kvuli 1366*768 rozliseni ­(to staci jednou generovat a Win ti je normalne bude nabizet­), ale hlavne kvuli 50Hz ­(kvuli moji TV­).

kodek na H264 ? S dostatecne silnym CPU bud FFDshow filtr nebo pripadne CoreAVC ­(tam si nejsem jisty podporou 64bit systemu­). Nebo nakup nove graficke karty.

ps: pokud budes chtit neco probrat, muzes zkusit i email, sem chodim velice malo...
Odpovědět0  0
Kampi | 31.8.20079:16
Nejprve dík za super recenzi. Pro průměrně náročného uživatele je tahle deska super. Pro ty, co preferují ticho ­(což jsem i já­), tahle deska asi nebude. Né že bych těch 70 st. nešlo uchladit, ale chce to pěkný průvan v bedně ­(když pominu vodníka­), a ten je slyšet. Jiný chladič na čipset kvůli místu asi taky nepude. Vypadá to ale, že výrobce počítal s luftem od procesoru, možná by bylo lepčí použít nějaký kvalitní chladič, který fouká dolů. Ale to pískání jsou dalši minus punkty, leda že by šlo projev daného kusu. Zaznamenal to i jiný vlastník této desky?
Odpovědět0  0
-HoNY- (136) | 11.9.200713:50
Začal jsem ji používat na stavbu levných PC ­(místo MSI se 2ma sloty na paměti­). Bohužel se k desce přestal dávat Q­-Connector kit a PCI­-e karta s HDMI výstupem. Ale moźná je to jinou verzí tato se jmenuje ­"Asus M2A­-VM­" bez HDMI.
-­-­-
Na procesor dáváme AC Alpine64 ­- stojí málo, ale za tu cenu je výborný.
Odpovědět0  0
tequilla (14) | 31.8.20079:02
Je videt, ze autor mel desku opravdu par dni doma, hral si s ni a prisel i na vsechny jeji nevyhody ­(latence pameti, teplota, atd.­). Oproti pouhemu popisu prislusenstvi na nejmenovanem serveru je toto skutecne recenze jak ma byt!
Odpovědět0  0
MNEMNE | 31.8.20079:00
Překvapuje mě, že se nikdo nepozastavil nad propojovacím kablíkem mezi MB a kartou konektorů, který je realizován prachobyčejným nestíněným plochým kabelem ­(co je u FDD­). Tam vznikají obrovské přeslechy, které způsobují prakticky nepoužitelný TV výstup při současném zapnutí SPDIF.
Dále mě zaráží, jak autor testu hodnotí kondenzátory na desce, přičemž o tom vůbec nic neví. Na desce jsou použity kondenzátory firmy Nippon řada KZG, které jsou jedny z nejlepších elektrolytických kondenzátorů na trhu.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 31.8.20079:06
Na kvalitu TV výstupu se zapnutým S­/PDIF se podívám.
Na kondenzátory opravdu nejsem odborník, ale vím, že v tomto případě se jedná o kvalitní produkt, proto se o nich v recenzi zmiňuji.
Odpovědět0  0
tominotom | 31.8.200712:34
dalo by sa prosim odskusat, ci po zapojeni klasickej IDE DVD napalovacky pri zapisovani a najma full formatovai­/vymazavani ­(nero cd­-dvd speed­) dvd media nepiskaju repraky? Zadny i predny vystup?
Mam Samsung 182M a pocas tych cca 10­-15minut je to ­"peklo­". Mechanika pritom v pohode ide v dalsich 3 kompoch avsak s inymi MB. diiky! =)
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 31.8.200712:39
Zdravím, a dělá to opravdu jen při zápisu, ­-při čtení ne?Vyzkoušet to samozřejmě mohu, ale nebude to teď hned, do večera se k tomu ale dostanu:­).
Odpovědět0  0
tominotom | 31.8.200712:40
mozno je to podstatne ­- zvuk mam nastaveny ako AC97 =)
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 31.8.200712:52
ještě jen poddotaz ­- mluvíme o zadním výstupu nebo o předním výstupu? Je v tom docela velký rozdíl:)
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 31.8.200712:56
pardon, mluvíte o obou výstupech, to mi uniklo. Zkusím tedy oba.
Odpovědět0  0
tominot | 31.8.200713:56
bude to k neuvereniu, ale az Vasa reakcia ma donutila k zamysleniu.. ted som si doniesol dom novy 80zilovy ide kabel..a piskot uz nie je:­)
Teda pri pouziti 40ziloveho cim blizie s prednym audiovstupom, tym silnejsi ­(mATX skrinka­). Ale pri 80zilovom nie. Sice v pozadi cez sluchatka pocujem roztacanie disku, inak super!!!
wow, este raz dakujem za recenziu a pomoc! super!!!
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 31.8.200714:06
:­-­)­) Ano, stínění dělá své. Jinak pokud byste použil přední panel HD compatibilní, zvuk by byl ještě lepší, to mluvím ze svých vlastních zkušeností s různými deskami. S AC97 jsem nikdy nebyl spokojen.
Odpovědět0  0
tominotom | 31.8.200714:10
zial s tym nemam skusenosti. Aky vplyv ma HD na pouzitie klasickych sluchatiek, mikrofonu? Vsetko funguje ako pri AC97 tak isto?
Odpovědět0  0
tominotom | 31.8.200717:59
zial, vymena kabla nepomohla ­- prave som zistil, ze stale to piska. Cim viac je kabel k prednym audio portom, tym je to silnejsie =(
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 31.8.200710:26
Tak mohu potvrdit, že výstup komponentního videa docela trpí na přeslechym ale nezaznamel jsem rozdíl v kvalitě obrazu při zapnutém­/vypnutém S­/PDIF. Navíc, nevím jestli za ony přeslechy může kablík o kterém mluvíte a nebo vcelku nekvalitní kabeláž, kterou jsem použil já. Bohužel, moc kvalitní kabeláže pro tyto účely doma nemám, takže je to vcelku problém. Vyzkoušel jsem i S­-Video, jehož kvalita je na slušné úrovni, nemilým překvapením pro mě ale bylo Composite video, jehož výstup je opravdu nepoužitělný, obraz je rozostřen, jakákoliv menší písmena jsou naprosto nečitelná ­(zkoušeno v rozlišení 1024x768 a 800x600­); komponentní video v 1680x1050
Odpovědět0  0
PetrKu | 31.8.20078:55
„Tu ruku na srdci u toho recenzování, pane Popelka, vám poradil kdo?“ „To sem viděl v televizi…“
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 31.8.20079:03
Nikdo, zřejmě vlastní nápad :­-­)­)­).
Odpovědět0  0
ewtagd | 13.9.20071:28
pretaktovani u tohoto druhu je opravdu hloupost, nicmene podtaktovavani, by jiste smys mit mohlo. proto OC je take dulezite...
Odpovědět0  0
tominotom | 31.8.20073:50
malilinka chybicka =­) doska podporuje ecc ram ­(sam ich mam ­- kingstone 677MHz­)
Ospravedlnujem sa ak som prehliadol, neskusali ste i kvalitu vystupu cez DVi­-D, HDMI, TV­-Out?
I na strankach asusu ­- vo forach sa pise, ze pri TV vystupe preklikava, ma farky do zelena atd. atd.
Dalo by sa zistit, kedze dosku zapozical priamo asus, kedy­-a ci bude vydany novy BIOS kt. avizovalo AMD ­(ma zlepsit podporu HD videu­)? Ci je mozne vymenit pasivne chladice bez straty zaruky? A aku najvysiu prevadzkovu teplotu ma 690G a SB600? ­- toto neviem nikde najst. Dakujem, za poctivu recenziu! =)
Odpovědět0  0
Petr Popelka (252) | 31.8.20078:27
Zdravím, ano, opravdu se jedná o chybku, deska podporuje oba druhy pamětí, díky za upozornění.
Kvalita obrazu přes DVI­-D i D­-Sub byla bezproblémová a nezaznamenal jsem žádný rozdíl oproti jiným deskám. S HDMI bude situace s největší pravděpodobností stejná, přeci jen je to digitální výstup. TV výstupy jsem v praxi nezkoušel, ale pokud tu najdu vhodnou kabeláž, ještě to zkusím a dám vědět:­-­). S tím BIOSem to zkusím zjistit.
Odpovědět0  0
josefd (12) | 31.8.20073:29
Měl bych pár dotazů k této recenzi.

1. Dá se jednoduše určit zda je pro HTPC ­(určené pouze pro přehrávání videa, ne pro hraní her a bez nutnosti výstupu HDMI­) lepší tato deska nebo ASUS M2N­-VM DH?

2. Jak je na tom výkonově Athlon 64 X2 5000+ podtaktovaný na 1,6 GHz v porovnání s procesory Athlon 64 X2 3800+ ­(35W­) a Athlon X2 BE­-2350 BOX ­(45W­)? Což by měly být ideální procesory pro HTPC díky malému tepelnému výkonu.

Bohužel musím říct, že absence blu­-ray mechaniky v tomto testu dost zamrzí! :­-­( Rád bych si postavil HTPC ale chtěl bych mít jistotu, že když do něj za rok blu­-ray mechaniku dám, že nebudu mít problém s přehráváním filmů. :­-­( Stačí Athlon 64 X2 3800+ ­(35W­) nebo Athlon X2 BE­-2350 BOX ­(45W­) na Blu­-Ray?
Odpovědět0  0
1  2  
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.