reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus M9V – multimédia na cestách

1.2.2006, Josef Brož, recenze
Asus M9V – multimédia na cestách
Posledním modelem notebooků Asus je typ M9V. Zástupce vyšší střední třídy patří k řadě Portability, která spojuje výkon s ergonomií a bohatou výbavou. Notebook je vybaven procesorem Pentium M 740J s pracovní frekvencí 1,73 GHz, dále tenkým 14,1“ displejem a mobilní verzí Radeonu X600SE s 256 MB paměti.
Notebooky společnosti Asus patří na našem trhu k nejoblíbenějším značkám. Asus nabízí pestrou řadu produktů, od lehkých notebooků přes multimediální centra až po mobilní alternativy k desktopovým počítačům. Jednotlivé typy se liší především po stránce hardware, výbavy a v neposlední řadě i cenou. V aktuální nabídce českých prodejců proto najdete až devadesát notebooků značky Asus.


Daní za velkou nabídku notebooků je určitý chaos ve značení jednotlivých řad. K šesti základním řadám produktů (Performance, Business, Portability, apod. je přiřazeno mnoho variant a modelů. K zmatení zákazníka dále přispívá, že mnohé typové řady se překrývají.

Jedním z posledních modelů je Asus M9V-4003. Klasický 14“ notebook patří k řadě Portability, která spojuje výkon s ergonomií a bohatou výbavou. Velký důraz je kladen především na maximální mobilitu, které odpovídá nízká hmotnost zařízení (cca 2,1 kg). Podle firemních specifikací je typ M9V dodáván v několika konfiguracích s rozdílným vybavením. Pro recenzi jsme získali notebook osazený procesorem Pentium M 740J s pracovní frekvencí 1,73 GHz. Asus je vybaven tenkým 14,1“ displayem, o grafiku se stará mobilní verze Radeonu X600SE s 256 MB paměti. Multimediální schopnosti doplňuje integrovaná zvuková karta, DVD±RW mechanika, čtečka paměťových karet a webová kamera.



Kompletní specifikace notebooku jsou následující (podrobně se na jednotlivé komponenty podíváme v další kapitole):


Asus M9V
Procesor Pentium M 740J (2MB L2 cache)
Frekvence1,73 GHz (533 MHz FSB)
ČipsetIntel i915PM Express + ICH6-M
RAM 512MB DDR2-533 SDRAM
HarddiskHitachi 80 GB, 5400RPM, ATA/100
Úhlopříčka displeje 14,1" Digital Flat Panel
Rozlišení displeje 1024x768
Grafická karta ATI RADEON X600 SE (256 MB)
Zvuková karta High Definition Audio (ICH6-M )
Mechanika DVD-RAM UJ-841S
Reproduktory 2x
Výstupy sluchátka/microf. ano
Polohovací zařízení Touchpad
PS/2 ne
USB 4x USB 2.0
Výstup na externí monitor ano
S-Video výstup ( TV out)ano
PCMCIA ano
Firewire (IEEE 1394) Ricoh RL5C552
Čtečka karetMMC, SD, MS a MS PRO karty
Bluetoothano
WiFiIntel PRO/Wireless 2200BG
Modem Motorola SM56 Data Fax Modem
LAN Realtek RTL8139/810x
WebcamVimicro USB PC Camera
Typ baterie Li-Ion 4800 mAh
Deklarovaná výdrž baterie cca 5h
Délka x šířka x výška 31x 25,5 x 2,2 cm
Hmotnost 2,1 kg
Operační systém ano


Příslušenství



Společnost Asus dodává ke svým produktům poměrně pestrou software výbavou. Asus M9V obsahoval předinstalované Windows XP Professional (SP2). Součástí systému je několik firemních utilit a programů, které se starají o aktualizaci driverů (Live Update), monitoring teplot (Probe) atd. Nejdůležitějším software je v tomto ohledu power managemet program Power4 Gear.


Video Security

Softwarový balík obsahuje CD s nejdůležitějšími drivery, dále pak aplikace Asus DVD, Power Director 3.0, Media Show 2.0. Uživatel jistě nepohrdne OEM verzí populárního vypalovacího programu Nero (6.6.0.15). Jako zajímavost zmíním aplikaci Asus Video Security, která s pomocí webkamery „hlídá“ objekty. Program v případě zjištění pohybu před objektivem kamery spustí pekelný kravál a odešle uživateli mail (předpokládám, že ve stejné chvíli bude notebook umlčen, respektive ukraden).


Mimo klasických komponentů, jako zdroj, napájecí kabely, dostanete telefonní kabel, redukci S-Video/cinch a praktickou optickou myš. Za standardní výbavu lze u Asusu považovat tašku pro notebook.
reklama