reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus M9V – multimédia na cestách

1.2.2006, Josef Brož, recenze
Asus M9V – multimédia na cestách
Posledním modelem notebooků Asus je typ M9V. Zástupce vyšší střední třídy patří k řadě Portability, která spojuje výkon s ergonomií a bohatou výbavou. Notebook je vybaven procesorem Pentium M 740J s pracovní frekvencí 1,73 GHz, dále tenkým 14,1“ displejem a mobilní verzí Radeonu X600SE s 256 MB paměti.
Notebooku Asus M9V je postaven na platformě Intel Centrino. Jeho základem je výkonný 90 nm procesor Intel Pentium M s jádrem Dothan, modelové číslo 740J. Procesor je taktován na frekvenci 1,73 GHz. Velikost vyrovnávací paměti L2 je 2 MB, FSB je na 133 MHz, respektive 533 MHz. Notebook je postaven na čipsetu Intel i915PM (Alviso), který podporuje rozhraní PCI-Express. V základní sestavě je Asus M9V dodáván s jednou 512MB DDR2-533 pamětí s taktem 2x266 MHz a časováním 4-4-4-12. V případě osazení obou paměťových slotů je podporován dvoukanálový paměťový přenos. Paměť lze rozšířit pomocí SO-DIMM slotu až na 2 GB. Prostor s volným slotem je dobře přístupný a upgrade paměti je otázkou vymontování dvou šroubků.


Asus a chladící soustava


ATi Mobility Radeon X600 SE

Radeon X600 byl jeden z prvních grafických čipů, které byly určeny pro přenosné počítače se sběrnicí PCI Express. Mobilní grafické jádro je taktováno na 358 MHz, jeho paměť na 250 MHz. Radeon X600 disponuje vlastní, nesdílenou pamětí o kapacitě 256 MB. Kódové jméno GPU je M24C, je kompatibilní s DirectX 9.0b a Shader Model 2.0, šířka paměťové sběrnice je 128 bit. Radeon X600 SE dále podporuje technologi ATI PowerPlay, která optimalizuje výkon a spotřebu notebooku. V praxi poskytuje X600 dostatečný výkon i pro moderní hry jako Battlefield 2 apod. Podrobnější informace o výkonu grafického subsystému najdete v následujících testech.


ATI Mobility Radeon X600

Obraz testovaného 14“ panelu není nejhorší, rychlost odezvy je poměrně dobrá, barvy jsou syté a kontrast je vyhovující. Citlivým místem notebooků Asus jsou však pozorovací úhly. V jedné z minulých recenzí kolega oprávněně vychvaloval širokoúhlý display notebooku Asus M6Va, bohužel jeho 14“ varianta zdaleka nepatří k nejkvalitnějším.


Zvuk

Ozvučení notebooku zajišťuje integrovaná zvuková karta High Definition Audio (viz South bridge - ICH6-M). Malé reproduktory jsou umístěny pod displejem. Zvuk integrovaných reproduktorů je (subjektivně) poměrně nekvalitní, rovněž hlasitost ozvučení není nijak výrazná. S podstatně lepší zvukovou reprodukcí jsem se setkal u staršího Asusu (model A2) nebo notebooků Prestigio.

Na čelní straně notebooku je panel s ovládacími prvky, které v operačním systému ovládají předinstalovaný Asus DVD přehrávač. Jejich primární funkce je svázána se speciální funkcí Audio DJ. Tato funkce přepne notebook do stavu, který umožňuje přehrávání hudebních CD bez nutnosti úplného zapnutí přístroje a nabootovaní systému. Skvělá vlastnost, která „povyšuje“ notebook za cca 49 000 na CD přehrávač.


Audio DJ

Poslední specialitou, která podtrhuje multimediální schopnosti Asus M9V je integrovaná webkamera (640x480). Rozlišovací schopnosti kamery odpovídají kvalitě fotoaparátu mobilního telefonu (0,3 Mpix). Spolu s kamerou je v horní části panelu zabudován mikrofon. Notebook lze proto využít pro VoIP, videokonference, atd (viz Skype obrázek).


Skype


Pevný disk a optická mechanika

Jako dodavatele pevných disků zvolil Asus osvědčenou značku Hitachi Travelstar 5K100 o kapacitě 80 GB. Disk je připojen na paralelní sběrnici Ultra ATA/100. Plotny se otáčejí rychlostí 5400 ot./min, vyrovnávací paměť disku je 8 MB. Průměrnou přístupovou dobu udává výrobce kolem 12 ms.


Pevný disk

Vestavěnou optickou DVD±RW mechaniku dodala společnost Panasonic (DVD-RAM UJ-841S). Mechanika pracuje s oběma nejrozšířenějšími formáty DVD+R/RW a DVD-R/RW, podporuje rovněž čtení a zápis dvouvrstvých DVD±R DL medií. Zápis na DVD±R média probíhá 8x rychlostně, přepis DVD±RW pak rychlostí 4x. Určitým nadstandardem je podpora čtení a zápisu DVD-RAM médií.


Optická mechanika






Porty, rozhraní a sítě

Notebook obsahuje čtyři USB 2.0 porty, digitální kameru a další zařízení lze připojit přes FireWire IEEE 1394 rozhraní. Popisované porty, včetně PCMCIA a audio (in/out), se nacházejí na pravém boku notebooku. Součástí výbavy je čtečka paměťových karet, která podporuje MMC, Secure Digital a Memory Stick karty). Napájecí konektor je umístěn na zadní straně pod kloubem, který spojuje základnu notebooku s displejem, stejně tak pojistný zámek Kensington. Na levé straně najdete výstup na externí monitor, čtvrtý USB port a S-Video konektor, který umožňuje propojit notebook s televizorem.


Po stránce síťové konektivity je Asus M9V velmi dobře vybavený. Na levé straně notebooku je umístěn 100 Mbit ethernet (Realtek RTL8139/810x), dále pak modem Motorola SM56. O bezdrátovou komunikaci se stará Intel PRO/Wireless 2200BG, který podporuje WiFi standardy 802.11b (11Mbit) a 802.11g (54Mbit). Pro komunikaci s mobilním telefonem, PDA nebo perifériemi slouží integrovaný Bluetooth od Toshiby. Infračervený port IrDA ve výbavě chybí.


Modem a LAN


Baterie a provoz

Asus měl vždy perfektně vyřešenou podporu power managementu. Frekvence procesoru se mění v závislosti na aktuálním zatížení systému. Během práce s kancelářským software běží notebook na minimálním taktu (413 MHz) a spotřebuje podstatně méně energie než při hraní her nebo složitých výpočtech (1773 MHz). Změnu frekvence a napětí procesoru umožňuje technologie Enhanced SpeedStep 2. Asus M9V je vybaven předinstalovanou aplikací Power4 Gear. Program uživateli nabízí osm profilů, osm různých režimů provozu přístroje. Program je snadno konfigurovatelný, v jednotlivých schématech lze nastavit vyhovující výkon CPU, jas LCD, vypínání disků, standby režim apod. Při přepínání mezi profily je v levém horním rohu panelu zobrazováno OSD menu.

reklama