reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus MeMO Pad Smart: Androidí klasika

18.4.2013, Jan Vítek, recenze
Asus MeMO Pad Smart: Androidí klasika
Dnes se podíváme opět na jeden tablet, přičemž volba padla na zbrusu nový Asus MeMO Pad Smart. Jedná se o klasický dotykový tablet dodávaný bez zvláštního příslušenství za příznivou cenu. Těšit se můžeme na výkonnou Tegru 3 od NVIDIE a 10,1" displej.
Tablet Asus MeMO Pad Smart můžeme tedy počítat mezi běžné modely, jež nejsou vybaveny žádnými zvláštními doplňky jako dokovací stanicí s hardwarovou klávesnicí a přídavnou baterií. Asus zde jde ještě dále a nenabízí ke svému MeMO Pad Smart nad rámec povinnosti vůbec žádné příslušenství (volitelné je pouzdro Folio Key s integrovanou klávesnicí s rozhraním Bluetooth a magnety pro přichycení). Cena je tudíž vcelku přívětivá, i když se samozřejmě na trhu najdou také levnější modely. Ohledně ceny můžeme také bohužel konstatovat, že ta byla doporučena na 7500 Kč, ovšem od začátku prodeje se postupně vyšplhala až na dnešních cca 8200 Kč.



-klikněte pro zvětšení -


Asus MeMO Pad Smart nám nabídne 10,1" displej typu IPS s rozlišením 1280 x 800, Android 4.1 a čtyřjádrový SoC NVIDIA Tegra 3 pracující na 1,2 GHz. Ten si budeme moci poprvé otestovat pomocí benchmarku 3DMark, který byl nedávno uvolněn i ve verzi pro Android, ovšem řada uživatelů si stěžuje na výsledky, které dle nich neodpovídají očekávanému výkonu jejich zařízení. Uvidíme.





Tablet byl dodán v ekobalení, kde kromě samotné přilnavé fólie těsně obepínající samotný tablet a jeho příslušenství bylo vše z recyklovaného papíru. Nyní se tedy podívejme na specifikace a další informace, které nám Asus o tomto tabletu poskytne:

Model
Asus MeMO Pad Smart (ME301T-1B018A)
Rozměry
263 × 180,8 × 9,9 mm
Hmotnost
cca 0,58 kg
Displej
10,1" s LED podsvícením,
10bodový multidotykový, IPS panel
170° pozorovací úhly
jas 350 nit
Rozlišení
WXGA (1280 × 800)
SoC
Čtyřjádrový NVIDIA Tegra 3 T30L (1,2 GHz) /
12jádrové GPU NVIDIA s podporou 3D sterea
Operační systém
Android 4.1 Jelly Bean
Operační paměť
1 GB RAM
Integrovaná paměť
eMMC 16GB
5GB úložiště ASUS WebStorage zdarma (bez časového omezení)
Paměťové karty
rozšíření o microSD (až 32 GB)
Kamery
1,2Mpx přední fotoaparát
5Mpx zadní fotoaparát (AF, bez blesku)
Wi-Fi a Bluetooth
802.11a/b/g/n Wi-Fi
Bluetooth v3.0 EDR+A2DP
3G
-
HDMI
1× Micro HDMI
Audio
1× 3,5mm pro sluchátka/mikrofon
2x repro SonicMaster
USB
1 × Micro USB
Senzory
Senzor pohybu, Gyroskop, Elektronický kompas,
Senzor okolního světla, GPS
Napájení
10 W (5 V / 2 A)
Baterie
19Wh Li-polymerová baterie (5070 mAh)
výdrž až 8,5 hodiny
Ostatní
Nainstalované aplikace
Asus launcher, MyLibrary Lite, Asus Webstorage, File manager, ASUS sync, SuperNote Lite, App Locker, App Backup, TegraZone, PinPal, ASUS Studio, Buddy Buzz, Audio Wizard (Maxx Audio)
Barevné verze
Bílá, růžová, tmavě modrá (v testu)

Rozměry tohoto tabletu i hmotnost jsou standardní a odpovídající tomu, co bychom očekávali od modelu s 10,1" displejem. Ten je pochopitelně typu IPS, což je u tabletů s podobnou cenou v podstatě samozřejmost, kdežto v případě notebooků je tomu právě naopak. Specifikace také hovoří o rozlišení 1280 x 800 a desetibodovém dotykovém ovládání, což je u tabletů také běžné, ovšem jas 350 nit slibuje, že by obraz měl být viditelný i v jasném denním světle.


Co se týče paměti, pak tu máme standardní 1 GB DDR3 RAM, pro data pak 16 GB na eMMC a k tomu nám Asus přihodil 5 GB na cloudovém úložišti a samozřejmě i možnost využít kartu microSD s kapacitou až 32GB. Samozřejmě nechybí ani dvě kamery, přední 1,2Mpix pro komunikaci a zadní 5Mpix pro pořizování fotografií a videí. Ta je vybavena funkcí automatického ostření, přičemž objekty pro zaostření si pomocí displeje můžeme libovolně vybrat, ovšem není zde LED blesk, takže se budeme muset spoléhat jen na světelnost objektivu, citlivost čipu a přirozené osvícení scény.

Rozhraní tohoto tabletu čítají standardní položky, čili Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 3.0, výstup Micro HDMI, 3,5mm jack pro sluchátka s mikrofonem a nezbytný Micro USB. Nabídka senzorů je ale bohatá, neboť ne každý tablet má elektronický kompas, senzor okolního osvětlení pro nastavení jasu displeje a navíc ještě GPS modul.

Nakonec k napájení. Spoléhat se budeme muset na baterii Li-Pol, jejíž kapacita je 19 Wh, která nám má stačit na cca 8,5 hodin, což by rozhodně mohlo být lepší. Asus ji dle svých údajů měřil s tabletem v režimu, kdy přehrával video v 720p, displej byl utlumen na jas 60 nit a zvuk hrál do sluchátek. Je jasné, že pak, když se spotřeba pohybuje mezi 2 až 3 W, pak záleží na každé jednotlivé komponentě, která dokáže výslednou výdrž velmi ovlivnit.

Asus MeMO Pad Smart je tedy tablet, jehož specifikace nás v žádném případě neohromí. Nemá opravdu vysoké rozlišení displeje ani fotoaparátu, Android 4.1 již také není nejnovější verzí tohoto OS (brzy bychom se ale měli dočkat upgradu na Android 4.2) a ostatní specifikace v podstatě nevybočují z řady. Za dané peníze ale dostáváme adekvátní nabídku s tím, že něco si také připlatíme za nástavbový software či služby.


Zpracování tabletu


Do našeho testu jsme obdrželi tmavě modrou verzi tabletu, přičemž na výběr je ještě bílá a růžová verze. V době psaní těchto řádků existoval mezi nimi výrazný cenový rozdíl, a to až cca 350 Kč, přičemž nejlevnější byl růžový. Ale na to se nyní ohlížet nebudeme.




- klikněte pro zvětšení -


Máme před sebou tedy normální tablet - placku s displejem, u nějž Asus nezmiňuje, že by měl být krytý sklem Gorilla Glass a i dle ohlasů jiných zdrojů zde toto odolné sklo nenajdeme. Zadní část je tvořena jakousi kovovou slitinou, která má v naší verzi povrch v barvě tmavě modré metalízy. Povrchová úprava zadního krytu je prostě a jednoduše metalízová, takže taková polomatná, kvůli čemuž částečně odráží okolní světlo a s ním se mění její vzhled, přičemž otisky jsou částečně také vidět. Přední sklo je samozřejmě hladké za zabírá celý povrch až k tenkému rámečku.




- klikněte pro zvětšení -


Fyzická odolnost tohoto tabletu vypadá velmi dobře. Jeho tělo je pevné a dobře odolává pokusům o zkroucení, takže se ani nesetkáme s tím, že by se jednotlivé části od sebe odchlipovaly. Co se týče designových doplňků, pak tu jsou v podstatě jen loga výrobce - vepředu menší nad displejem a vzadu větší stříbrné přímo uprostřed. Pod zadním logem jsou pak téměř neviditelné informace o tom, jaký tablet vůbec držíme a také jaké napájení potřebuje, čili standardní údaje. Po stranách zadního panelu pak máme ještě úzké reproduktory zvukového systému SonicMaster.





Porty a tlačítka byly u MeMO Pad Smart rozesety po horní a bočních hranách, takže akorát v té spodní není nic. Napravo máme ovládání zvuku pomocí kolébkového tlačítka a celkem logicky je hned vedle 3,5mm zdířka pro sluchátka s mikrofonem.




- klikněte pro zvětšení -


Na levé straně už je toho více, a to jednak v dolní části schovaný palubní mikrofon a hned vedle je odhalený slot pro karty microSD a nakonec tu máme nahoře hned vedle sebe micro HDMI, micro USB a otvor se schovaným mikrofonem. Na vrchní stranu už toho moc nezbyde - tedy pouze vypínač.




- klikněte pro zvětšení -


Více toho tedy na samotném tabletu nehledejme (dobíjení je realizováno pomocí USB), takže se můžeme přesunout k příslušenství, kde ale dlouho nepobudeme.




- klikněte pro zvětšení -



Příslušenství


V základním balení je totiž k tomuto tabletu dodáváno jen to absolutně nezbytné. Jednak malinký síťový adaptér s výkonem 10 W (5 V / 2 A), k němu USB kabel využitelný k dobíjení i propojení s počítačem a nakonec už jen stručný manuál a záruční list v češtině.





Jasnou nevýhodou je zde pouze metrový kabel, kvůli němuž máte s právě dobíjeným tabletem velmi omezený rádius. To by tak nevadilo, kdyby dobíjení trvalo jednu i dvě hodiny jako u mobilu, ale zde je to daleko delší (viz předposlední kapitola).
reklama