reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus MM17T - levné 17" LCD

24.11.2005, Pavel Kovač, recenze
Asus MM17T - levné 17" LCD
Uvažujete o LCD panelu a nechcete investovat velké peníze? Jsou pro vás 19" a větší modely zbytečné? Pokud jsou vaše odpovědi "ano", tak neváhejte a začtěte se do dnešní recenze. Tento panel je určen především méně náročným uživatelům, avšak nepředbíhejme.
Kapitoly článku:
  1. Asus MM17T - levné 17" LCD
  2. OSD, Testy - první část
  3. Testy - pokračování a závěr

Podání barev


V předchozí kapitole jsme byli až na pár výjimek zklamáni. Jak si panel povede ve velmi důležitém aspektu - podání barev? Jako vždy se podíváme nejdříve na černobílý přechod. I tentokrát použijeme inovovanou metodiku 100% výřezů.


Bíločerný přechod (náhled)

Černobílý přechod byl opravdu výborný. Když uvážíme technologii, tak jde opravdu o naprosto dokonalý přechod. Mírné proužkovaní zde samozřejmě je, ale jinak je přechod perfektní.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,8 MB), malý výřez (700 kB).


Duhový přechod (náhled)

Duhový přechod je na tom velmi obdobně. Přechody plynulé s méně výrazným proužkováním. Snad jen u přechodu z červené do žluté byl přechod lehce ostřejší. Co však bylo nepříjemné, byl "chvějící se" dithering. Ten je znát prakticky všude (i při nenáročné práci v OS).

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,18 MB), malý výřez (716 kB).


Zobrazení fotografie (náhled)

I na fotografiích je znát dithering, a tak se monitor nehodí pro profesionální grafiky (jako zatím obecně všechny panely TN). Co však nebylo zcela v pořádku bylo zobrazení tmavých odstínů a červené barvy. Tmavé části obrazu ztrácely prokreslenost a červená nepříjemně zářila.

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,0 MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


I zde se potvrzuje špatné zobrazení tmavých scén. Zobrazení tmavě šedé na černé je podprůměrné. Hodnota 7/0 je opravdu dost vysoká. Naopak bílá je na hranici samotné technologie. 253/255 je opravdu dobré.


Podsvícení


Podsvícení u panelu opravdu není dvakrát krásné. Panel obsahuje pouze dvě trubice (u pravého a levého okraje). Tato vlastnost je obvykle lepší, než když jsou trubice u horního a spodního okraje z hlediska sledování širokoúhlých filmů. Avšak tento panel má dost výrazně svítivou diodu indikující stav monitoru (při zapnutí modrá), a tak má celý spodní okraj modrý nádech. Tato skutečnost je pozorovatelná i za denního světla. Ona dioda má natolik intenzivní svit, že jsem jí při provozování panelu musel přelepit papírovou páskou, abych si nekazil oči.


Podsvícení obrazovku (Pro zvětšení klikněte)


Interpolace při nižším rozlišení



Interpolace tenkých čar (Pro zvětšení klikněte)

Interpolace tenkých bílých čar byla na průměrné kvalitě. Občasné rozmazaní okrajů a mírné zešednutí je obvyklé. Zkrátka takový zlatý střed.



Interpolace textu (Pro zvětšení klikněte)

I interpolace textu je na tom obdobně.


Celkové hodnocení


Monitor překvapil především kvalitním podáním barev a pěkným horizontálním pozorovacím úhlem. Ostatní aspekty jsou buť jen průměrné nebo dokonce podprůměrné. Monitor se hodí do kanceláře, kde poslouží velmi dobře (avšak dioda musí být bezpodmínečně něčím zakryta). Pro profesionální hráče se tento monitor příliš nehodí. Jeho průměrná odezva jen tak někoho neuspokojí. Stojan je jen základní, a tak musíte mít adekvátní stůl, aby nebyl panel příliš nízko.


Dobré podání barev
Jen průměrná odezva
Dobrý horizontální pozorovací úhel
Nekvalitní plasty
Ikona Odkaz na databázi
Špatné podsvícení
Ikona Odkaz na databázi
Ultrasvítivá dioda indikující stav
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Orientační cena viz graf níže

Stále aktuální cena v českých obchodech

Graf ceny produktu ASUS MM17TE - LCD 17 poskytuje server Heureka.cz

LCD panel Asus MM17T zapůjčila společnost Levi International a.s., které tímto děkujeme
reklama