reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus MX279H: Design se snoubí s IPS

11.12.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus MX279H: Design se snoubí s IPS
Klasický výběr monitoru: Hezký, či kvalitní? Proč ne však obojí? Právě takový by mohl být monitor Asus MX279, který v atraktivním obalu nese IPS panel a velikost 27". Jaký je pod okem naší sondy?

Odezva


V menu monitoru lze nastavovat hodnotu TraceFree. Díky ní si zregulujete OverDrive dle libosti. Pokud chcete odbourat překmit, tak snižte hodnotu na 20. Pokud vám drobný překmit nevadí a současně chcete mít o cca 10-15% rychlejší odezvu tak si nastavte TraceFree na 40-60. Více jak 60 však nedávejte, protože jinak vás monitor překvapí hodně vysokým překmitem, co uvidíte na první pohled.

Podívejme se však na samotnou odezvu v řeči čísel. Ta je prakticky zcela v souladu s dnešní IPS technologií. Jen pár změn se přehouplo přes 10 ms a to opravdu jen drobně. Všechny ostatní jsou kolem 8 a 7,5 ms, což jsou průměrné hodnoty rise a fall.


 - odezva tabulka


Ještě se podíváme na konkrétní změny v grafu. Na něm je pěkně vidět, že IPS monitory jsou v odezvě slušně vyrovnané. Žádné velké výkyvy se nekonají.

 - odezva graf

A nyní přichází na řadu dvě konkrétní odezvy. Na nich je vidět, to, že podsvícení LED i při maximálním jasu stále bliká. Monitor zkrátka nedonutíte aby neblikal. To ale není až takový problém, protože obvykle stejně u monitoru snižujete jas, a tím u valné většiny způsobíte blikání. Bohužel měření odezvy to trošku znesnadnilo.


 - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


Na odezvě 0-175-0 je vidět opravdu jen drobný překmit, a to i při nastavení 20 TraceFree. Tento překmit je však natolik malý, že jej okem rozhodně neuvidíte.


 - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Prakticky stejně na tom je odezva 50-200-50. Jen onen překmit se ještě o něco zmenšil.


Inputlag


Inputlag má u monitoru Asus MX279H hodnotu 18 ms v průměru. To je docela slušný výsledek. Pokud však hledáte vysloveně hráčský monitor, tak na hodnoty kolem 3-1 ms, co jsou u těch nejlepších, to stále nemá.


 - inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Při sledování videa oceníte velikost monitoru. 27" a 16:9 je zkrátka pro filmy ideální. Bohužel monitor má několik nepěkných vlastností, co sledování filmů kazí. První je docela nízký kontrast, resp. vysoký jas černé barvy, a to i s ohledem na technologii IPS. Při zobrazení černé zkrátka hned vidíte, jak monitor svítí. To není rozhodně dobré znamení.

Průsvity se však ve velké míře nekonají, což považuji za úspěch. Také odezva je pro filmy více než uspokojivá. Ve výsledku tedy jde o průměr. V poslední době však mám takový pocit u většiny IPS monitorů. Jsou si zkrátka podobné jako vejce vejci. Alespoň co se filmů týče.





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení


A nyní přichází tabulka té největší nepříjemnosti pro filmy. Tou je jas černé barvy. V některých místech je jas až kolem 0,5 cd/m2 (při 120 cd/m2 bílé). Při maximálním jasu je to téměř dvojnásobek. No, nepěkné věci se tu dějí.


 - jas černé barvy při maximální jasu


 - jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her


Při hraní her oceníte hlavně rychlou odezvu a nízký inputlag. Ten sice není úplně ideální, ale pořád se řadí do horní poloviny dnešních monitorů. O vysloveně hráčský monitor tedy nejde, ale pokud hrajete hry na běžné úrovni, tedy pro relaxaci a ne osm hodin za den, tak vám rozhodně odezva ani inputlag vadit nebudou. U her typu Hal-Life 2 či XCOM si sice sem tam můžete všimnout překmitu, ale to opravíte v OSD nastavením TraceFree na 20.




Celkově jde o zcela průměrný monitor pro hry. Rozhodně vás nepřekvapí 120 Hz, 3D nebo podobnou vychytávkou. Na druhou stranu nebudou hry rozhodně ošklivé a rozmazané. Vše bude prokresleno do detailu a ani při rychlém pohybu se nic nerozmaže.

reklama