reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus MX279H: Design se snoubí s IPS

11.12.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus MX279H: Design se snoubí s IPS
Klasický výběr monitoru: Hezký, či kvalitní? Proč ne však obojí? Právě takový by mohl být monitor Asus MX279, který v atraktivním obalu nese IPS panel a velikost 27". Jaký je pod okem naší sondy?

Pozorovací úhly


Šíře pozorovacích úhlů je u technologie IPS prakticky největší. Má však několik drobných zádrhelů. Prvním je známý efekt IPS Glow, který je pro někoho nepříjemný, někomu naopak vůbec nevadí, a někdo je schopen jej přijmout za cenu lepších barev oproti VA. Do poslední skupiny patřím i já. Pokud od technologie AH-IPS očekáváte, že bude mít lepší než e-IPS, tak vás musím zklamat. AH-IPS je totiž vlastně e-IPS. Přesvědčíme se o tom i v další kapitole o barvách, kde se podíváme na strukturu displeje. Pozorovací úhly tedy patří k průměru IPS. I povrchová úprava je trošku špinavější a při pohledu na jednolitou plochu zkrátka uvidíte "barevnou krupici".


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Kontrast, ach ten kontrast. Víme, že u panelů IPS sice není ideální, ale naměřit kontrast kolem 300:1 je trošku ostuda. Přecejen i zcela obyčejný monitor za 4 000,- vykouzlí kontrast kolem 1000:1. Tak proč se to nedaří tomuto Asusu? Nevím. Zkoušel jsem v OSD kouzlit, ale asi je moje magie krátká na magii Asusu.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2


Ani při seřízení jasu na 120cd/m2 se kontrast prakticky nezměnil. Za všechno samozřejmě může jasnější černá barva, která kazí téměř celý monitor. Rozložení kontrastu tak špatné není. Tedy na první pohled. Propad kontrastu je cca 15%. To sice není mnoho, ale s uvážením, že je i maximální kontrast relativně nízký, se může už jednat o problém.


Průběh jasu


Naopak průběh jasu je velmi příznivý. Maximální jas sice dosahuje "pouze" 233 cd/m2, ale minimální je 54 cd/m2. To i při noční práci nemusí vadit. Samozřejmě extrémní regulaci jasu jako je u EIZA či NEC, očekávat nemůžeme.


 - průběh jasu


Podsvícení


Podsvícení je metla lidstva. No, ne tak doslova, ale u monitorů to téměř platí. V poslední době mám pocit, že podsvícení je pro monitory téměř zabijákem. Zcela jasným důkazem pro toto tvrzení je i dnes testovaný Asus MX279H, Z grafů je hned jasné, že podsvícení ke krajům hodně padá. Pád je to téměř lineární, tedy ke stranám. K hornímu a spodnímu okraji je to takové "esíčko". Asi nejhorší je spodní strana monitoru, která je opravdu znatelně tmavší. Je to dáno rychlým a strmým pádem na okraji.


 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Ani překreslení grafu na gamu 2,2 moc podsvícení nepomohlo. Spodní okraj je zkrátka i pro oko jasně zřetelný. Nejen sonda to vidí tedy špatně.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama