reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus MX279H: Design se snoubí s IPS

11.12.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus MX279H: Design se snoubí s IPS
Klasický výběr monitoru: Hezký, či kvalitní? Proč ne však obojí? Právě takový by mohl být monitor Asus MX279, který v atraktivním obalu nese IPS panel a velikost 27". Jaký je pod okem naší sondy?

Struktura displeje


A nyní přichází jeden z důkazů, že jde prakticky o e-IPS panel. Asus uvádí AH-IPS, z něj je však odvozen e-IPS, který je však prakticky stejný. Jen se na něm trošku víc šetří.


 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Struktura je to pro pravidelné návštěvníky známá a je známá jako e-IPS poslední generace. Původně byl e-IPS podstatně hrubší a více připomínal klasická AH-IPS. Nyní je však přesně takový, jaký vidíte na obrázku.


Teplota bílého bodu


Jakmile začnete regulovat jas, tak se u většiny monitorů setkáte s jevem, kdy se mění nejen jas, ale i barevné podání.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Rozdíl mezi maximální a minimální teplotou barev po ploše monitoru je 574 K. To představuje pro profesionály docela problém, protože v dolní části obrazu bude mít fotka o něco studenější nádech. Je to bohužel docela typická vlastnost valné většiny dnešních IPS monitorů. Tedy alespoň těch levných.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Pro spoustu lidí je gamut modlou. Pro spoustu lidí je modlou sRGB. Dnešní monitor tyto uživatele docela potěší, tedy hlavně při pohledu na gamut v CIE 1931 diagramu. Pozornému oku však neuniknou drobné odchylky u modré a zelené barvy.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Při zobrazení v diagramu CIE 1976 se projevil problém s modrou barvou daleko více. Je vidět, že zkrátka některé tóny nebude schopen monitor zobrazit.


 - dE profil

Profil sRGB


Docela slušné je vyvážení bílé na 6500 K. To totiž má monitor již v základu docela dobré a laik na to nemusí téměř sahat. To pokládám za opravdu dobrý výsledek. U levnějších monitorů je totiž vyvážení bílé to nejdůležitější. Barevná odchylka dE(2000)=3,25 však patří k lehkému podprůměru.


 - dE profil

Profil Standardní

Poté byl aktivován režim Standardní v OSD. To mělo za následek zlepšení odchylky na dE(2000)=3,19. Je to současně i nejlepší nekalibrovaný výsledek. Proto, pokud si tento monitor koupíte, aktivujte režim Standardní a do menu dále moc nešahejte. Tedy kromě nastavení jasu na 40 (120 cd/m2).


 - dE profil

Profil Divadlo dE(2000)=4,36


Dále se podíváme již jen graficky na ostatní režimy, které nic překvapivého nepřináší.


 - dE profil

Profil Hra dE(2000)=5,75


 - dE profil

Profil Krajina dE(2000)=4,84


 - dE profil

Profil Noční dE(2000)=5,40


Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=97
G=98
B=98
Kontrast: 90
Jas: 40

Po zkalibrování v OSD jsme sice dostali o něco lepší teplotu barev (opravdu jen trošku), ale průměrná odchylka barev se zhoršila. Pokud tedy nehodláte kalibrovat přes ICC profil, tak raději nechte nastavení monitoru ve výchozí poloze. Dosáhnete tak lepších výsledků.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Pokud však provedeme kompletní kalibraci, tak získáme velmi slušné výsledky. Přesto nezapomínejte, že gamut nesplňuje sRGB standard, a tak stále nebudou barvy ideální.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Největší problémy u barev má však monitor s gamou. Ta je totiž ve výchozím nastavení v tmavých tónech docela nepřesná k 2,2. Proto ji ICC profil hodně upravuje a je to vidět i na LUT a barvách jako takových.


 - barvná změna


 - LUT křivka


Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Pokud se podíváme na barvy jako celek, tak se jedná o docela průměrný IPS monitor, který neprošel kalibrací v továrně. Je docela škoda, že Asus si nevzal příklad v LG, které i u levných monitorů kalibraci provádí a je to na monitorech znát. Barvy mají zkrátka dobré. Na druhou stranu je fakt, že Asus není tradiční výrobce monitorů, a tak má stále co dohánět.

reklama