reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus MyPal A632N – Levný navigátor

28.7.2006, Pavel Bureš, recenze
Asus MyPal A632N – Levný navigátor
V naší redakční schránce se objevuje řada dotazů, které PDA s GPS v ceně okolo 10 000 Kč zvolit. Výběr vás, našich čtenářů, často padá na Asus A632 – dnes již starší PDA, které odvede dobrou práci na silnici i mimo ni.
Kapitoly článku:
  1. Asus MyPal A632N – Levný navigátor
  2. Software
  3. Závěr

Balení


V krabici kromě kapesního počítače naleznete držák pro umístění na čelním skle automobilu včetně speciální "objímky" umožňující napájení PDA, síťovou nabíječku, USB kabel a napájecí kabel pro zapojení do zapalovače. Balení dále obsahuje navigační program DestinAtor, příručky, CD, 1 GB SD kartu a jednoduché pouzdro.

Držák, resp. jeho koncová část, je šita Asusu na míru, takže po změně PDA si budete muset obstarat držák jiný. Držák počítače je možno připojit pouze k husímu krku a upevnit na sklo, použití na mřížce ventilátoru bohužel není možné. Držák PDA je vybaven kulatým napájecím konektorem, do kterého je možné zapojit síťovou nabíječku nebo kabel zakončený konektorem do zapalovače.

Asus A632 jsme testovali mj. ve VW New Beattle, u kterého bylo použití na čelním skle (díky velkému sklonu) nepraktické a výhodnější bylo PDA umístit na mřížku ventilace. S dodávaným držákem toto nebylo možné, přišel na řadu držák univerzální. Problém však nastal s napájením. To, že výrobce dodal držák použitelný pouze s daným modelem, je možné ještě akceptovat, ale horší je, že k napájení PDA bez "objímky" není možné použít kabel z "cigareťáku". Ten je totiž vybaven pouze kulatým konektorem, takže je třeba s sebou ještě vláčet USB kabel, ke kterému je možno připojit kabel napájecí. Úžasné.

Druhým "potěšením" je Stručný průvodce pro začátečníky. Již na titulní straně najdete dvě chyby, zbytek příručky je z jazykového hlediska průměrný – překlad působí strojově, obsahuje zbytečně dlouhá a tudíž i složitá souvětí atp. Poznámku bych měl k překladu Today jako denní obrazovka. Proč není možné přeložit Today jako Obrazovka Dnes? Znamená to tedy, že Today je možné používat pouze ve dne a pro použití v noci je třeba dokoupit Noční obrazovku? Osobně mi na kvalitě překladu manuálu nezáleží, ale pro začínající uživatele jsou příručky důležitým pomocníkem a není dobře, když informace v nich obsažené jsou nejasné a zavádějící. To, že by v návodu neměly být jazykové chyby, snad nemusím zdůrazňovat. Abychom jen nekritizovali – v Návodu k použití najdete screenshoty sejmuté z české verze Windows Mobile.




Dodávané pouzdro ničím nezaujme, zvláštní ochranu PDA neposkytne, je pouze průměrné. Ale oceňuji, že Asus šel během používání lehce z pouzdra vyjmout.

Po vybalení z krabice a uchopení do ruky překvapí PDA svou hmotností, která je o něco větší, než bychom z důvodu použití plastů očekávali. Zajímavé jsou ovládací prvky pod displejem. Jsou rozmístěny do dvou skupin, prostřední kruh (vpravo od reproduktoru) je klasický D-Pad, tedy 4 směrové šipky doplněné o potvrzovací střed. Druhý kruhový ovladač (bez potvrzovacího středu) slouží ke spouštění programů a systémových nastavení a je modře podsvícen. Asus zaslouží pochvalu za to, že podsvícení tlačítek není svázáno s podsvícením displeje, jak je tomu např. u FS Looxe 720, kde svítící tlačítka vadí např. při přehrávání filmů. Trochu mě zklamalo rozmístění ovládacích prvků; pokud by kruhové ovladače byly na krajích a reproduktor uprostřed, mohl se Asus A632 stát zajímavým kapesním počítačem pro hráče. Na druhou stranu je díky minimální vzdálenosti mezi ovladači mnohem jednodušší ovládat počítač jednou rukou.Tlačítka mají dostatečné rozměry, jen je při stisku třeba vynaložit větší sílu.



Na spodku PDA nalezneme konektor pro USB kabel a zaslepený jack 3,5. Víčko konektoru je s Asusem pevně spojeno, takže bude obtížné ho ztratit, některým uživatelům může ale při častější manipulaci se sluchátky vadit. Pravý bok obsahuje pouze okénko infračerveného portu, levá strana slot pro miniSD karty. Mikrofon je umístěn na čelní stěně pod tlačítky. Kryt baterie a anténu GPS přijímače nalezneme na zadní straně. Kryt akumulátoru má jen malou vůli, PDA při silnějším stisku nevydává žádný znatelnější zvuk. Před rozevřením antény je třeba stisknout hůře přístupnou pojistku.


Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Displej Asus mile překvapil. Nikoli úhlopříčkou ani rozlišením, ale věrností barev a možnostmi nastavení podsvícení. Bílá barva je opravdu bílá, žádné ujíždění ke žluté či šedé se nekoná. K dispozici je více jak 20 stupňů podsvícení, přičemž ty nejnižší je skutečně možné používat i za tmy. Proč tohle neumožňují jiná PDA?



K počítači je dodáván celoplastový černý stylus o délce 10 cm, zejména díky úzké špičce se s ním píše překvapivě dobře.
reklama