reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus P5Q Deluxe: Express Gate v akci

21.8.2008, Jan Černý, recenze
Asus P5Q Deluxe: Express Gate v akci
Za necelé čtyři tisíce nabízí Asus P5Q Deluxe opravdu hodně. Základem je výborná kompatibilita, jíž skvěle sekundují nadprůměrné ladící možnosti s jasným cílem: vše pro snadné přetaktování. Nelze ani opomenout novinku s velkou budoucností - Asus Express Gate.
Splnila očekávání

Výsledky přetaktování jsou velmi dobré. Rozmanitostí položek v BIOSu se směle může rovnat s jinými deskami. Taktéž návrh a rozložení komponent se blíží k ideálnímu stavu. To vše a mnohem více jen potvrzuje Asusu léty zavedenou pověst.

Chcete-li se podělit o své dojmy nebo zážitky, navštivtě naše diskuzní fórum. Pro diskuzi o této desce je určeno samostatné vlákno.


Pohled na základní desku Asus P5Q Deluxe
- klikněte pro zvětšení -

Ovšem na druhou stranu bych jako nevýhodu považoval EPU z toho důvodu, že má s opravdovou úsporou elektrické energie pramálo společného. Také s teplotami na tom není zrovna nejlépe. I přes použití heatpipe mají NorthBridge i SouthBridge srovnatelnou teplotu jako mnohem levnější Gigabyte GA-EP45-DS3R. Otázkou do budoucna zůstává, jak si s tímto problémem poradí nové BIOSy.

Z hlediska výkonu si také stojí velmi dobře, protože s konkurenčními produkty drží krok. Za předpokladu rozvážného výběru zbývajících komponent Vám může takováto základní deska vydržet opravdu dlouho. Ale, jak jsem psal o odstavec výše, EPU není přínos.

Hráči nejspíše využijí CrossFire a dvojici síťových karet, příznivci mobilních dat zase rozhraní eSATA nebo IEEE1394a (FireWire). Alternativou může být levnější a méně vybavený Asus P5Q-E.

Souhrnné výsledky najdete v tabulkách na této stránce. Následují grafy s porovnáním výkonu procesoru, pamětí a grafické karty, diskového řadiče a zvuku.



Výsledek testovacího programu PCMark05 - celkové skóre



Grafické porovnání spotřeby GreenPower, DES a EPU při plném vytížení procesoru


Koupí této základní desky rozhodně neprohloupíte. Po stránce výkonu a stability dokáže víc než jen držet krok s konkurencí.


velmi dobré zpracování layoutu
špatná efektivita heatpipe
možnosti BIOSu
minimální přínos EPU Six Engine
vysoká kompatibilita
vysoké teploty základní desky
Asus Express Gate SSD
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 4 000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Asus P5Q Deluxe poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení základní desky ASUS P5Q Deluxe děkujeme společnosti Asus.




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Our overclocking results are really good. The board also has a great variety of different BIOS items and it certainly does not fall behind other models. The design and components placement is close to perfect and all this speaks for the good name of Asus.

On the other hand, I consider EPU a disadvantage, because it does not have almost nothing in common with energy saving technology. Also the temperatures of the boards components were not nice to see. Even though it uses heatpipes, NorthBridge and SouthBridge reached the same temperatures as those on Gigabyte GA-EP45-DS3R. The question is, whether the next BIOS versions will do something about it.

Considering its performance, the board did well and it managed not to fall behind other competiting products. And if you choose the rest of the components carefully, this mobo can serve you well for a long time; however, as I wrote before, EPU does not help.

Players of computer games may well utilize CrossFire support and two network cards, others will like eSATA and IEEE1394a ports. And if you are looking for a cheaper version, Asus P5Q-E may be the right choice. But if you choose to buy this board, you will not be disappointed.

All the results are on this page and we have also graphs with processor and memory peformance a performance of graphics card, SATA controller and sound.
reklama