reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus P5Q Deluxe: Express Gate v akci

21.8.2008, Jan Černý, recenze
Asus P5Q Deluxe: Express Gate v akci
Za necelé čtyři tisíce nabízí Asus P5Q Deluxe opravdu hodně. Základem je výborná kompatibilita, jíž skvěle sekundují nadprůměrné ladící možnosti s jasným cílem: vše pro snadné přetaktování. Nelze ani opomenout novinku s velkou budoucností - Asus Express Gate.

Základní deska


Příslušenství je uvnitř krabice odděleno papírovým kartónem. Pod ním je uvnitř antistatického pytlíku se vzorem plástve a logem Asus zabalena základní deska. Před její montáží do skříně musíte odlepit dvě nálepky s reklamními informacemi o EPU a Express Gate.


Základní deska - přední strana
- klikněte pro zvětšení -


Zadní strana základní desky
- klikněte pro zvětšení -

Pro instalaci do počítačové skříně, stejně jako u všech současných desek, slouží 9 instalačních děr. Přes MOSFETy v napájecím obvodu procesoru jsou pro lepší odvod tepla přišroubovány hliníkové pásky. Nenechte se zmást barvou, jde pouze o eloxovaný hliník do barvy mědi. Cením si přišroubování chladičů na tranzistory, nicméně uchycení pomocí šroubů bych uvítal i na chladiči čipové sady, jako tomu bylo v případě P5E3 Premium Wifi-AP @n. Plastové kolíčky drží jenom polohu chladiče, nikoli optimální přítlak.


Celkový pohled na chladící soustavu
- klikněte pro zvětšení -


Patice je doslova obklopena žebrováním, přesto je kolem ní dostatek prostoru


Chladič jižního mostu


Heatpipe chladič čipové sady a mosfetů, pohled shora...


... a zdola

Oproti chladičům předchozích modelů se žádná podstatnější změna nakoná. Ze základny SouthBridge vede první trubice a končí v NorthBridge. Z toho pokračují dvě trubice, jejich plocha je zvětšena žebrováním. Následuje zalomení o 90° a žebra chladiče pro MOSFETy. Celkem je na severním mostu a tranzistorech více než 90 hliníkových žeber.

Přenos tepla z NorthBridge usnadňuje měkká šedá silikonová pasta. Na jižním je velmi tuhá šedá hmota. To, jakým přínosem jsou pro tepelný přenos, uvidíme v kapitole věnované chlazení a spotřebě.


Pohled na okolí patice procesoru


Jiný pohled


Zadní strana patice, dvě řady drobných čtverečků jsou řídící obvody pro MOSFETy


Prvních 8 fází se rozkládá nalevo od socketu 775

Okolí patice je doslova napěchováno tranzistory, to je daň za šestnáct fází. Asus tímto zákazníkům slibuje, že díky tomu dojde ke zvýšení účinnosti. Nicméně nejedná se o žádnou extratřídu, ale o běžně dostupné a levné MOSFETy. Každý z nich je dimenzován jen na velmi malý výkon kolem 10 W. Zda je pro zvýšení účinnosti vhodnější použít jen několik fází z velmi kvalitních polovodičů, nebo 16 fází z hromady průměrných, uvidíme při měření spotřeby.

Výhoda šestnácti fází však spočívá v nižším zvlnění (Vdrop) regulovaného napětí, ovšem nutno podotknout, že to lze eliminovat použitím velkého množství kvalitních kondenzátorů nebo zvýšením pracovního kmitočtu.

Srovnávací tabulka napájecích obvodů
Ikona Odkaz na databázi
MSI P45 Platinum
Asus P5Q Deluxe
GA-EP45-DS3R
Počet CPU fází
5
16
6
Kondenzátory
Nippon Chemi–Con
Fujitsu
Sanyo OS–CON
Množství
11× 820μF / 2,5V
10× 560μF / 6,3V
9× 820μF / 2,5V
Série
PSC
RE–D5
SEPC
Životnost @105°C
2000 h
5000 h
2000 h
Impulzní proud
6100 mA
5700 mA
6100 mA
Počet RAM fází
2
2
1
Počet P45 fází
2
2
1

Po srovnání parametrů v napájecím obvodu procesoru vychází Asus jako vítěz. Protože má 16 fází, nemuseli inženýři při návrhu obvodu použít kondenzátory s tak velkou kapacitou jako konkurence. Menší poznámku bych měl k použití verzí pro 6,3 V. Dochází ke značnému omezení jejich katalogových parametrů (jako je impulzní proud, ESL a ESR) - těch dosahují jen při jmenovitém napětí a to je v tomto případě velmi vzdálené od pracovního.


Napájecí obvod čipové sady

Čipová sada má napájecí okruh (zeleně) velmi dobře dimenzován. Na jeho vstupu je LC filtr složený z tlumivky 0,27 μH a dvojice kondenzátorů 560 μF / 6,3V. Jako spínací prvek jsou použity tranzistory 9025L. Výstupní napětí, které napájí čipovou sadu, je filtrováno trojicí kondenzátorů 560 μF / 6,3 V.


Napájecí obvod pamětí

Ovšem u napájení pro paměti by mohlo mít kondenzátorů více. Stejně jako v předchozím případě je vstupní napětí filtrováno tlumivkou 0,27 μH a dvojicí kondenzátorů 560 μF / 6,3 V. Identické MOSFETy jsou použity i zde. Bohužel výstupní napětí je filtrováno pouze jediným kondenzátorem. To může za určitých okolností způsobit kolísání napájecího napětí a následnou nestabilitu celého systému. K této situaci může dojít například při osazení 4 modulů s agresivním časováním.

Asus se oproti špatným zkušenostem s čínskými kondenzátory s pevným dielektrikem Apaq poučil. Na současných deskách vyšší cenové kategorie nepoužívá jiné kondenzátory než japonské Fujitsu. Jako názorný příklad nedávné minulosti přikládám dva následující obrázky.


Asus P5N-R Deluxe, červené kvalitní Fujitsu, fialové nekvalitní čínské Apaq


Apaq kondenzátory po explozi na P5K Premium, převzato z XtremeSystems


Možné komplikace a usnadnění montáže

Kritéria byla jako vždy náročná a ke každému možnému problému je určeno několik obrázků.


Kondenzátory na okraji základní desky a konektor grafické karty


Chladič SouthBridge a gfafická karta

Možný problém může nastat při osazení rozměrnější grafické karty – kondenzátory na okraji desky jsou stejně vysoké jako první slot pro grafickou kartu. Může se to týkat karet s rozměrnějším chladícím systémem. V redakci jsme měli k dispozici ATI Radeon HD4870 a GeForce 8800. Žádný problém s kolizí plošného spoje nebo chladičem grafické karty s kondenzátory na základní desce se nevyskytnul.


Otevřené sloty pro operační paměť – konečně bez kolize

Jako obvykle jsem se důkladně zaměřil na nedokonalosti layoutu, čekalo mě velmi milé překvapení. Operační paměť lze vložit do slotů, aniž by bylo třeba vyjmout grafickou kartu.


Pohled na volný prostor mezi pamětmi a grafickou kartou



Aktivní chladič pamětí Corsair Dominator Airflow

Protože je deska vhodná i pro přetaktování pamětí, proběhla další zkouška – osazení přídavného chladiče pamětí pro hi-end sérii Dominator. Že Vám Corsair a A-Data nejde dohromady? Inu to je možné. Ke kolizi nedošlo, přesto bych na něj doporučil preventivně přilepit kousek molitanu. Nikdy nevíte, co se může stát.


Ovšem problém nastane při použití šestého portu SATA


Obklíčený IDE port

Začneme pěkně popořádku, oranžové porty jsou připojené na přídavný SATA řadič Sil5723 a jsou určené pro rychlé a jednoduché zálohování pomocí funkce Drive Xpert. Následuje jediný IDE port, který je pro snazší manipulaci pootočen o 90°. Jako sandwich na sobě leží dva červené SATA porty 4 a 5. Za nimi je na nepřístupném místě ukryt šestý port. Zato dostupnost zbývajících portů 3, 2 a 1 je zcela bezproblémová.


Asus Q-Connector a MSI M–Connector - kdo pozná originál?

Jako vejce vejci se podobají sady pro připojení kabelů na přední panel. Microstar tuto myšlenku bez zbytečného humbuku (jako bylo okolo souboje Asus EPU a Gigabyte DES) okopíroval.


Podsvícené mikrospínače POWER a RESET

Během temných zimních večerů, které si zcela jistě budete krátit i pokusy s přetaktováním, se budou hodit podsvícené mikrospínače na základní desce. Jejich umístění není zrovna nejšťastnější. Sice neleží rozházené po základní desce, jako tomu bylo u MSI P45 Platinum, ale okolní konektory mohou znesnadnit stisknutí tlačítka reset.

Pro úplnost ještě dodávám fotky s osazenou grafickou kartou. Postupně jsem osadil do prvního a druhého PCIe 16x slotu naši referenční Asus NVIDIA GeForce 8800 GTS 640MB. První PCI a PCIe 1× sloty jsou dostupné za všech okolností.


Základní podoba testovací sestavy
- klikněte pro zvětšení -


Asus P5Q Deluxe + Asus 8800GTS
- klikněte pro zvětšení -

Její instalací se připravíte o druhý PCIe 1× slot, v případě většího chladícího sytému i o druhý PCI slot. Hůře přístupný bude konektor pro ventilátor CHA_FAN2.


Asus P5Q Deluxe + Asus 8800GTS ve druhém PCI16× slotu
- klikněte pro zvětšení -

Osazením druhé grafické karty přijdete o třetí PCIe 16× a znesnadníte si manipulaci ke konektorům headerů předního panelu. Proto doporučuji držet se zavedeného postupu - nejprve headery, potom přídavné karty. Ale je spíše o drobnost a není třeba této skutečnosti věnovat větší pozornost.
reklama