reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus P5Q Deluxe: Express Gate v akci

21.8.2008, Jan Černý, recenze
Asus P5Q Deluxe: Express Gate v akci
Za necelé čtyři tisíce nabízí Asus P5Q Deluxe opravdu hodně. Základem je výborná kompatibilita, jíž skvěle sekundují nadprůměrné ladící možnosti s jasným cílem: vše pro snadné přetaktování. Nelze ani opomenout novinku s velkou budoucností - Asus Express Gate.

Grafické testy




Pohled na scénu z X3: Reunion

Pro srovnání výkonu PCIe 16x sběrnice posloužit dílčí mezivýsledek syntetického PCMarku05 a demoverze postaršího herního titulu X3: Reunion. Rozdíly ve výsledcích jsou daleko vyšší než u propustnosti paměťového subsystému.


Srovnání výsledků grafické karty v programu PCMark05


Grafické znázornění výsledků herního testu X3: Reunion


Testy diskového řadiče


Pro srovnání výkonu současných řadičů jsme použili pevný disk Western Digital 1001FALS o kapacitě 1TB. Nejvyšší váhu přikládáme výsledkům programu h2benchw v3.12, protože nepracuje se souborovým systémem. Z mnoha výsledků, které nabízí, jsme vybrali Application Index (aplikační index), Repetitive sequential read (opakované sekvenční čtení) a Repetitive sequential write (opakovaný sekvenční zápis). Pro co nejvíce objektivní hodnotu byly testy provedeny třikrát a vypočten aritmetický průměr. Příkazy pro spuštění testů najdete v grafu.


Nový redakční disk určený pro srovnání výkonu řadičů základních desek WD 1001FALS


Grafické znázornění výsledků h2benchw v3.12 - Application Index


Grafické znázornění výsledků h2benchw v3.12 - Repetitive sequential read


Grafické znázornění výsledků h2benchw v3.12 - Repetitive sequential write

Z grafů je patrné, že Asus nejspíše někde při optimalizaci trochu zaspal. Ve všech zbývajících desíti ze třinácti testů (nejsou do zde zahrnuty, protože provádíme srovnávací testy řadičů a ne pevných disků) podával nižší výsledky než konkurence. Ovšem nutno podotknout, že se nejedná o žádnou tragédii, neboť jde řádově o hodnoty do 5 MB/s.

Test proběhl na systémovém pevném disku WD 3200AAJS a také WD 1001FALS. Rozdíly mezi těmito 2 disky jsou patrné. Jedná se o mezivýsledky PCMarku05. I zde se projevila horší optimalizace integrovaného řadiče ze strany Asusu.


Grafické znázornění výsledků testovacího programu PCMark05 pro pevný disk WD 3200AAJS


Grafické znázornění výsledků testovacího programu PCMark05 pro pevný disk WD 1001FALS



Test zvuku


K porovnání výkonu integrovaných kodeků posloužil dílčí zvukový test z 3DMarku03. Ten srovnává na základě poklesu počtu snímků na scéně bez zvuku a se zvukem. Z těchto hodnot jsem poté vypočítal a vyjádřil v procentech poměr poklesu - takzvanou míru akcelerace zvukové karty. Čím lépe je zvuková karta optimalizovaná, k tím menšímu poklesu počtu snímků dochází. Použitý zvukový kodek Analog Devices svou dobrou pověst potvrdil.


Grafické srovnání výkonu integrovaných zvukových kodeků


Grafické srovnání výkonu integrovaných zvukových kodeků - míra poklesu počtu snímků

V následující kapitole najdete tabulky s naměřenými výsledky.
reklama