reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PA238Q: konec dominance TN panelů?

22.11.2011, Jakub Doležal, recenze
Asus PA238Q: konec dominance TN panelů?
Jednou to zkrátka muselo přijít, do stojatých vod TN monitorů totiž dorazil dravec. Říká si PA238Q a přináší 23“ IPS panel, LED podsvícení, pivot či tovární kalibraci. V rukávu však má ještě další esa a navíc jej pořídíte za 6 500 Kč.
Monitor PA238Q je výrobcem v prezentacích pasován do role pomocníka pro profesionály z oblasti grafiky. Nicméně již nyní si můžeme říci, že tak jednoduché to zase není. Asus z důvodů zachování nízké ceny sáhl po technologii, která opravdovým grafikům na pracovní stoly nepatří. To ovšem neznamená, že by byl dnes testovaný monitor nějaký zásadní nedodělek, spíše naopak.





Ještě donedávna patřila cenová kategorie kolem 6 až 7 000 Kč monitorům s TN panely, mizernou výbavou i polohovatelností. Asus v tomto směru dokázal přinést prakticky v každém směru nějaké to zlepšení, i když samozřejmě musel podstoupit i řadu kompromisů.

Na modelu PA238Q oceňuji jeho polohovací schopnosti. Dále tu máme slušnou výbavu jak v oblasti konektorů, tak v možnostech OSD menu. Z továrny k vám každý monitor dorazí již zkalibrovaný, což je u takto levného modelu nevídané. Pozorovací úhly jsou výborné a barvy odpovídají. Aby toho nebylo málo, přidal Asus ještě několik technologií (QuickFit, PIP, PBP) a přibalil všechnu myslitelnou kabeláž.

Naopak trochu na pováženou je přítomnost eIPS panelu, který je relativně pomalý a k tomu přidává i vysoký inputlag. Nepotěší ani dopočítávání barev skrze FRC nebo minimální jas monitoru, ten by totiž mohl jít ještě níže. Monitor určený grafikům by měl disponovat také rovnoměrným podsvícením, což se Asusu příliš nepovedlo. Přidejme ještě v noci viditelné podsvětlovací diody či lehce pískající cosi uvnitř monitoru.

Koupit, případně nekoupit tento model, bude otázkou pro každého z vás. Neočekávejte zázračný monitor, jelikož ten za takovéto peníze prozatím vyrobit nelze. Na druhou stranu pokud zrovna nehrajete rychlé FPS hry, můžete získat monitor s výrazně lepším podáním barev a nesrovnatelně lepší ergonomií, o níž si TN sourozenci mohou nechat jen zdát.


100% sRGB
Aktivní FRC
Kalibrace v ceně
Vysoká odezva, inputlag
Polohování
Nerovnoměrné podsvícení
Pozorovací úhly
Vysoká minimální hodnota jasu
Výbava
Ikona Odkaz na databázi
Cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 6 500 Kč s DPH

 
Za zapůjčení monitoru PA238Q děkujeme Asusu.



Videa byla natočena kamerou HMX-S16, za zapůjčení děkujeme Samsungu.
reklama