reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PA249Q: parádní 24" s 16:10

22.4.2013, Pavel Kovač, recenze
Asus PA249Q: parádní 24" s 16:10
Také nemáte rádi monitory s poměrem 16:9? V poslední době se opět objevují 16:10 monitory s přívlastkem "grafický". Právě takový je dnešní Asus ProArt 249Q. Navíc přidává Adobe RGB i sRGB gamut!

Odezva


Z OSD menu zmizela položka TraceFree, a tak si nemůžeme ručně regulovat OverDrive. To je pro monitor docela fatální, protože odezva se v některých případech propadla až k hranici 20 ms. V průměru to ovšem tak hrozivě nevypadá a 14 ms pro rise a 10 ms pro fall jsou již slušné hodnoty. Stále ovšem monitor patří mezi ty pomalejší a musíme se spokojit s tím, že na hry zkrátka moc nebude.


 - odezva tabulka


Z grafu je patrné, že propady odezvy jsou velmi velké. V některých případech je přes 20 ms a někdy i pod 10 ms, resp. téměř k pěti milisekundám. No, nějaký sofistikovanější OverDrive by si rozhodně monitor zasloužil.

 - odezva graf

A zde je již dobře vidět samotná příčina delší odezvy. V některých případech jakoby OverDrive vůbec nepracoval, nebo byl jen opravdu neagresivně nastavený.


 - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


To platí i pro odezvu 50-200-50.


 - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


U grafického monitoru jsme připraveni na vyšší inputlag. Asus PA249Q to i potvrdil. 26 ms patří mezi horší průměr.


 - inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Co se týče samotného videa, tak je monitor dostatečně vybavený. Odezva je sice v tmavších tónech trošku pomalejší, ale u filmů to tolik nevadí. Trošku to vadí u hororů, kde zkrátka černá trošku "maže". Při sledování videa přes celou obrazovku si všimnete hlavně většího průsvitu v levém horním rohu. Ten je zkrátka nepříjemný. Je však docela možné, že jde o vadu konkrétního kusu. Vzhledem k poměru stran monitoru je vždy levý horní roh zobrazen jako černá plocha, takže průsvit je vidět vždy.

Podání černé barvy patří k horšímu průměru. A to i s ohledem na fakt, že jde o technologii IPS. Trošku to napravuje polomatná povrchová úprava, která přidává hloubku do filmů.

Perfektní jsou barvy! Asi tak by se dalo zhodnotit celé sledování videa. Pokud se přepnete do sRGB režimu ve kterém je 99,9% filmů natáčeno, tak jste odměněni opravdu dobrým podáním. Tváře mají přirozenou barvu a v očích mají jiskru. Zkrátka jako živé. Ale nesmí se to odehrávat ve tmě. Zde černá barva zkrátka nestíhá. To by ovšem napravil jen VA panel, který má jiné neduhy.





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení


A zde je již důkaz, že monitor má o něco horší podání černé barvy než je běžné. Hodnoty kolem 0,18 cd/m2 při jasu 120cd/m2 jsou opravdu hodně. Ostatně u grafického monitoru jsme na to téměř apriori připraveni.


 - jas černé barvy při maximální jasu


 - jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her


Pokud si pustíte hru co se odehrává za slunného počasí, tak je odezva dostatečná. Bohužel jakmile zavítáte do jeskyně, tak již odezva až tak dobrá není. Objekty se rozmazávají a celkově obraz ztrácí kontrast. Do hry vstupuje také delší inputlag, který může nadělat potíže profesionálním hráčům. To je ovšem očekávaný jev u grafického monitoru. Těžko si totiž bude někdo kupovat Asus PA249Q na hraní her. A ten, kdo na něm bude hrát hry, bude spokojen, protože jeho priority jsou jinde než právě v hraní.




reklama