reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PA249Q: parádní 24" s 16:10

22.4.2013, Pavel Kovač, recenze
Asus PA249Q: parádní 24" s 16:10
Také nemáte rádi monitory s poměrem 16:9? V poslední době se opět objevují 16:10 monitory s přívlastkem "grafický". Právě takový je dnešní Asus ProArt 249Q. Navíc přidává Adobe RGB i sRGB gamut!

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Zaměříme-li objektiv na samotnou strukturu panelu, tak zjistíme, že jde o S-IPS strukturu a nikoli o (A)H-IPS, jak je často uváděno. S touto strukturou se setkáváme pouze sporadicky. Jakou má výhodu oproti H-IPS, resp. AH-IPS? Hlavní je zmenšený efekt IPS Glow.


Teplota bílého bodu


Velkým překvapením bylo OSD menu, které bohužel neumožňuje změnit barevnou teplotu v sRGB ani AdobeRGB režimu. To by vlastně až tak nevadilo, pokud by teplota barev byla přesná k 6500 K, ale to se bohužel nestalo. Teplota je trošku vyšší, a tak je celkově obraz studenější. A nic s tím nejde udělat. Můžete se samozřejmě přepnout do uživatelského režimu, ale zde již gamut letí zcela mimo sRGB nebo AdobeRGB a barevná odchylka je také zcela mimo. Zkrátka nejlepších výsledků dosáhnete v Adobe RGB a sRGB režimu. A proto uvádíme tabulku právě pro Adobe RGB.

Teplota barev při změně jasu je dobrá. Rozdíl pouhých 57 K!


 - závyslost teploty bílé na jasu


Také rozložení barev po ploše monitoru není až tak stálé. Zde je již rozdíl 473 K vidět pouhým okem. Horní část monitoru je zkrátka výrazně teplejší než spodní. Zde monitor doslova volá po digitální kompenzaci podsvícení. Bohužel to je zatím u Asusu tabu.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


A nyní přichází asi to nejdůležitější. Barvy a barevná odchylka. Pokud se podíváme na gamut v režimu AdobeRGB, tak uvidíte prakticky jeho přesné pokrytí.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


A ještě se podíváme, jak si monitor poradí s oříznutím gamutu na sRGB. A opět to je na jedničku!


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Jako první si prověříme profil AdobeRGB. Zde podal výsledky opravdu dobré. Jen v jedné barvě přesáhl pomyslnou hranici dE2000=3. Průměrná odchylka je dE2000=1,60, což je skvělý výsledek.


 - dE profil

Profil Scenery

Profil Scenery má průměrnou dE2000=4,97.




Profil Adobe RGB


Dále se podíváme na profil sRGB. I zde podal velmi dobré výsledky, i když červená je přece jen o něco horší. Průměrná odchylka se vylepšila na dE2000=1,26


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil - režim Adobe RGB


 - dE profil

Profil sRGB


A nyní se podíváme na ostatní profily. Ty jsou ovšem jen stěží běžně použitelné a naprostá většina uživatelů vsadí buď na Adobe RGB nebo sRGB režim, které prostě mají nejlepší výsledky.


 - barvná změna


 - dE profil

Profil Theater


Režim Theater s odchylkou dE2000=4,40.

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

Tentokrát se na ruční kalibraci přes OSD nepodíváme, protože v tomto případě vždy získáte horší výsledky než v režimech sRGB nebo AdobeRGB. Nemají tedy vlastně pro barvy velký smysl. Tedy v těchto standardních režimech. Pokud ovšem chcete nasimulovat barevný prostor jiného zařízení, tak se může uživatelský režim hodit. A nutno podotknout, že i zde funguje monitor dobře.


Kalibrace


Podíváme se však na kalibraci, která sice není až tak nutná, ale rozhodně barvám pomůže. Hlavně pomůže pro nastavení teploty barev, které nejsou tak přesné.


reklama