reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PB278Q: velikán s PLS

5.12.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus PB278Q: velikán s PLS
Máte rádi velké monitory? Zaujal vás Dell U2713HM? Pokud je alespoň jedna odpověď "ano", tak zaostřete očko na naši recenzi nového Asusu. Ten slibuje WQHD rozlišení, PLS obrazovku a plné 8bitové barvy. Jaký je? To se dozvíte v naší recenzi!

Pozorovací úhly


Kvalita pozorovacíh úhlů je u PLS velmi podobná těm u IPS. Přesto jsou zde drobné odlišnosti. Je to možná také dáno povrchovou úpravou, která je u PLS relativně čistá, ale má to za následek rychlejší úbytek kontrastu při pohledu z boku. Barvy však zůstávají prakticky stejné a vlastně stejné jako u IPS. Rozdíl je pouze v onom kontrastu, který sice rychleji spadne dolů, ale poté se drží do velkých úhlů téměř stejný. Ve výsledku jsou tedy pozorovací úhly prakticky stejné.


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Výrobce udává kontrast 1000:1. No, to je sice pěkné, ale ten kontrast není po celé ploše monitoru stejný. To samozřejmě není vina Asusu, ale obecně všech dnešních mid-range monitorů. Dnešní Asus PB278Q má podsvícení na takové úrovni, že kontrast v některých místech klesl až na 265:1 při maximálním jasu a na 330:1 při jasu zkalibrovaném na 120cd/m2. Tedy na méně jak třetinu udávaného kontrastu. To je docela škoda, protože to docela degraduje celkový dojem z fotek zobrazených přes celou obrazovku.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2


Pokud se podíváme na kontrast jako takový, tak se jedná o zcela průměr až lehce podprůměrný PLS res. IPS monitor. Kdyby dosáhl hodnoty kolem 1100:1, tak bychom byli jistě raději. Rozložení kontrastu je však velmi podobné jako u monitoru Dell U2713HM, který také dosahoval hodnot kolem 300:1 jako minima.


Průběh jasu


Regulovat jas umí monitor klasicky pulzně (viz. předposlední kapitola recenze). Tyto pulzy dosáhnou na nejnižší jas 53cd/m2 což je na takto velký monitor docela slušný výsledek. Přesto na již několikrát zmiňovaný Dell U2713HM nestačí, a to jak pulzní regulací, tak rozsahem. Ten je totiž zkrátka výrazně menší. Nic s tím neuděláme. Nechápejte to však špatně. Onen Dell nasadil laťku hodně vysoko a nebýt jeho, tak je Asus PB278Q stále minimálně v horní polovině.


 - průběh jasu


Podsvícení


O podsvícení již byla řeč několikrát. Většinou v pozitivním slova smyslu. Nyní se však na něj podíváme z trošku jiného pohledu. Z pohledu detailního. Na následujících grafech si můžete pěkně prohlédnout, jak podsvícení na krajích docela výrazně padá do tmavších oblastí. Horní strana monitoru je však velmi dobrá a prakticky k ní nemám výtky, ale strany jsou opravdu hodně tmavé. Přesto je v tomto ohledu monitor Asus PB278Q o něco lepší než Dell U2713HM, ale náskok je jen minimální.

 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Pokud si převedeme hodnoty do gamy 2,2, tak uvidíme graf výrazně plošší. Takto vnímá lidské oko podsvícení, a pokud se oprostíte od čistě matematického vyjádření na grafech nad tímto textem, tak je podsvícení velmi dobré.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama