reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PB278Q: velikán s PLS

5.12.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus PB278Q: velikán s PLS
Máte rádi velké monitory? Zaujal vás Dell U2713HM? Pokud je alespoň jedna odpověď "ano", tak zaostřete očko na naši recenzi nového Asusu. Ten slibuje WQHD rozlišení, PLS obrazovku a plné 8bitové barvy. Jaký je? To se dozvíte v naší recenzi!

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280×800)


Kvalita interpolace u velkých monitorů s vysokým rozlišením je docela důležitá. Pokud totiž text bude rozmazaný, tak jistě potrápí nejednoho uživatele. Také hry mohou získat trošku jiný nádech než jaký výrobce zamýšlel. Dnešní monitor však tímto až tolik netrpí. Interpolace je na slušné úrovni a vzhledem k velikosti pixelu není ani moc postřehnutelná.


 - interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Ani při testu na moaré efekt neměl monitor problém. Samozřejmě je zde viditelná flanelová struktura, ale není to nic závažného.


Regulace jasu


Pokud se těšíte na bezblikající regulaci jasu, tak vás musím zklamat. Monitor totiž používá klasickou PWM regulaci podsvícení. Pulzy s frekvencí 246 Hz se různě prodlužují či zkracují a tím mění jas.


 - regulace podsvícení



Spotřeba


Velikost 27" LED podsvícení. Tyto dva faktory jsou docela dobře určující pro samotnou spotřebu. Samozřejmě záleží na tom, jak si výrobce poradil se zdrojem a jakou nasadil elektroniku. Dnešní monitor je na tom o malinký kousek lépe než Dell U2713HM. Ale opravdu jen o kousek a hlavně při maximálním jasu. Při srovnání na 120cd/m2 je na tom naopak o kousek hůř.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 25,6 W.


 - spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,368 lm/W.

reklama