reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Radeon HD 5770 CuCore: černý průměr?

8.7.2010, Petr Štefek, recenze
Asus Radeon HD 5770 CuCore: černý průměr?
Radeonů řady HD 5700 jsme v testu již měli nespočet, ale vždy se objeví na trhu něco nového, co stojí za pozornost recenzentů. Tentokráte přispěchal Asus se svou verzí Radeonu HD 5770 s přídomkem CuCore. Jak si tedy povede v porovnání s ostatními?
Asus Radeon HD 5770 CuCore na první pohled nebudí příliš sympatií. Je černý a fádní. Ano, bude schovaný ve skříni, kde na něj s velkou pravděpodobností nikdo neuvidí.



Zprvu jsem si myslel, že se jedná prostě o nějakou levnou edici Radeonu HD 5770, který má být alternativou k sérii Asus ROG a jiným dražším speciálním edicím. Bohužel jsem se velmi mýlil, protože cena této karty je téměř ve všech sledovaných e-shopech nad hranicí 4 tisíc korun. Příslušenství karty je nevalné a obsahuje naprostý standard v podobě redukcí, ovladačů a utilit.



Černý plošný spoj ze zadní strany nenese poměrně nic zajímavého, za zmínku stojí snad jen čtvěřice pamětí GDDR5 pracujících na taktu 4800 MHz (efektivně). Jejich přetaktování bylo v tomo případě lehce průměrné, neboť jsme dosáhli na stabilních 5100 MHz.

Jádro RV 840 zde pracuje na standardních 850 MHz a jeho přetaktování také neohromí, neboť konečnou zde bylo 935 MHz. To je skoro o 50 MHz méně než u předchozích testovaných Radeonů HD 5770 z dílen Gigabyte, MSI nebo Sapphire.



Pro CrossFireX zde máme pouze jeden konektor, což znamená, že můžeme propojit "pouze" dva Radeony HD 5770. V tomto případě tuto věc nevidím jako žádné reálné omezení, protože jen málokdo by chtěl propojovat více než dvě tyto mainstreamové grafické karty. Chladič verze CuCore, jak už název napovídá, je vybaven pasivem, jehož kontaktní plocha je měděná. V praxi to ovšem neznamená podstatnou výhodu. Chladič je ale relativně tichý.



Konektory Radeonu jsou zde velmi překvapivě ochuzeny o DisplayPort, který absentuje pravděpodobně z důvodu úspory nákladů. K dispozici tak je pouze jedno DVI, D-Sub a HDMI. Tato kombinace výstupů si v dnešní době už mnoho přátel nenajde, ale někteří je přeci jen mohou ocenit.
reklama