reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Radeon HD 6970: pan rozpačitý

24.2.2011, Petr Štefek, recenze
Asus Radeon HD 6970: pan rozpačitý
AMD se svou vlajkovou lodí neudělalo příliš velkou dírou do světa, ale stále se jedná o zajímavou grafiku pro majetnější hráče. Dnes se podíváme proč tomu tak je a ověříme si, zda nové ovladače přinesly nějaký zásadní zvrat.
Asus Radeon HD 6970 je nesporně velmi dobrou kartou, která má díky svému modernímu čipu s architekturou VLIW4 ještě teoretické možnosti k dalšímu růstu výkonu v budoucích hrách, ale na druhou stranu nabízí v současných hrách výkon na úrovni konkurenční GeForce GTX 570. Ta bohužel stojí zhruba o 700-900 korun méně a skutečně nabízí v našich hrách zcela srovnatelný výkon. Navíc má vyšší geometrický výkon a dále podstatně zajímavější potenciál pro přetaktování. Nemůžu si nyní pomoci, ale konkurenční karta v podobě GeForce GTX 570 nabízí pro hry více a vůbec nevadí, že nemá 2 GB paměti nebo menší počet výstupů pro monitory.

Obyčejný hráč s jedním monitorem a poptávkou nejlepšího poměru ceny ku výkonu bude pravděpodobně volit levnější GTX 570, nebo rovnou ušetří a velmi chytře zvolí Radeon HD 6950 2GB, který lze snadno předělat na model HD 6970. Nižší model ze stáje AMD navíc disponuje stejnou architekturou.



Mým favoritem v současné střední třídě začíná být Radeon HD 6950 2GB, pokračuje GeForce GTX 570 a končí GeForce GTX 560Ti v nějaké ze speciálních 1GHz verzí. Pro Radeon HD 6970 tentokrát zbyla bramborová medaile. To ovšem neznamená, že Radeon je tak špatný, ale že výše jmenované grafické karty jsou tak dobré. Zamíchat tímto pořadím může změna cen, který by posunula Radeon HD 6970 směrem dolů. Pokud se ptáte, proč nemluvím o GeForce GTX 580, tak je to z jediného důvodu. Karta je nezajímavá z prostého důvodu. Připlácet za 15 % výkonu 40 % ceny je pro rozumného hráče hloupost.

vysoký výkon
průměrné přetaktování
teploty jádra a spotřeba
Radeon HD 6950 2GB
počet výstupů
Ikona Odkaz na databázi
DirectX 11
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 8600 Kč s DPH

reklama