reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS RT-N13U: tiskněte bez drátů

29.10.2009, Martin Kuchař, recenze
ASUS RT-N13U: tiskněte bez drátů
Prvním testovaným routerem je model od ASUSu, který kromě všech běžných funkcí přidává i integrovaný print-server. Díky tomu můžete využít nejen sdílení internetu, ale můžete v celé domácnosti bez problémů tisknout bez jakýchkoliv starostí o kabeláž.
Tato kapitola ukáže na dílčí vlastnosti a možnosti webového rozhraní sloužícího ke kompletní správě celého zařízení. Podíváme se na základní obrazovku i na některé pokročilé funkce, které nejsou u výrobků v této třídě až tak typické. Zcela jistě vás hned napadne právě zmíněný USB port s podporou sdílení dat nebo připojení tiskárny.


Základní obrazova po vstupu do systému.
- pro zvětšení klikněte -

Poměrně moderní a graficky opravdu pěkně zvládnutý web-management přináší hned na úvodní stránce pěknou řádku užitečných informací. Z přehledného schématu je jasně vidět, zda má router přístup k internetu, kolik je k němu v dané chvíli připojených klientů (nechybí ani indikace připojení kabelem nebo skrze WiFi) a zda je připojeno i nějaké zařízení v osazeném USB konektoru.

Na fotografii je vidět, že AP v daný okamžik přístup k internetu nemělo, byl k němu připojen jeden počítač skrze kabel a v USB konektoru byla zapojena USB flash paměť Kingston se 7,46 GB volného místa.

Na pravé straně pak můžete rychle měnit parametry bezdrátové sítě, jako je SSID nebo zabezpečení a můžete také celou síť rychle vypnout. Tato vlastnost se nám opravdu líbí, protože při konfiguraci ihned vidíte zjednodušenou topologii a můžete prakticky během několika kliknutí rychle spustit WiFi konektivitu.


Nastavení sdílení připojeného flash disku.
- pro zvětšení klikněte -

Po připojení zařízení do USB konektoru se vám v celém menu zpřístupní ovládací sekce, kde můžete jednotlivým uživatelům přidělovat či odebírat práva pro přístup k danému zařízení. To platí jak pro tiskárny, tak i pro flash disky. Jednoduchým kliknutím navíc můžete v přístroji spustit FTP server a sdílená data tak v síti rychle zpřístupnit.

Při sdílení souborů je navíc možné jednotlivým složkám přidělovat konkrétní přístupová práva a to pro jednotlivé uživatele hezky zvlášť. Například vaše žena může číst recepty, knihy a může se dívat na fotky, ale přidávat data může jen do složky sdílené – vy pak máte samozřejmě maximální oprávnění pro celý sdílený disk.

V případě, kdy vlastníte veřejnou IP adresu, můžete v zařízení nakonfigurovat DDNS záznam a získat tak přístup ke sdíleným souborům nebo třeba i tiskárně prakticky odkudkoliv ze světa pomocí nějaké rozumné adresy.


QoS preference
- pro zvětšení klikněte -

Velmi zajímavý nástroj obsluhující parametr QoS (Quality of Service) umožňuje uživateli vlastnoručně ovládat preference jednotlivých síťových provozů. Podle potřeby můžete přidat prioritu přenosům při hraní her, brouzdání na internetu, ftp stahování nebo VoIP/Video streamingu. Na pomalých internetových přípojkách si tak zajistíte, že v případě vyšší zátěže se vám vyhradí volné pásmo podle nastavené šířky například pro stahování a na brouzdání vám zbyde jen dostupná kapacita celé linky.

Tento nástroj může být efektivní například ve firemním prostředí nebo právě na místech s pomalým internetem, kdy si jednoduchým a rychlým nastavením celé služby zajistíte, že vaše priority budou mít i prioritní pásmo na internetové konektivitě a váš kolega vám jej „nevysosá“ hraním on-line akce.

Obecně se jedná o velmi povedený web-management se spoustou pokročilých funkcí umožňujících aplikování filtrů na komunikaci, sestavování stabilních routovacích cest atd. Bohužel ale musíme také přiznat, že pod prohlížečem Google Chrome se nám nedařilo nastavit (potvrdit) některé funkce a museli jsme sáhnout po Internet Exploreru (na verzi nezáleželo).
reklama