Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus S6F - kožený luxus

15.12.2006, Josef Brož, recenze
Asus S6F - kožený luxus
Asus přináší na mobilní trh zajímavou novinku. Model Asus S6F je nejen malý a mobilní notebook, ale jeho nejzajímavější stránkou je exklusivní kožené provedeni. Srdcem notebooku je nízkonapěťový procesor Intel Core Duo L2400 a čipová sada Intel 945PM.
Hardwarová architektura Asus S6F přesně odpovídá třetí generaci Centrino notebooků. Nový Asus je postaven na dvoujádrovém procesoru Intel Core Duo LV L2400. Procesor je vyráběn 65 nm technologií, jádra procesoru jsou taktována na 1,66 GHz. Nízkonapěťový (Low Voltage) CPU se od „běžného“ Core Duo T2400 (1,88 GHz) liší nejen nižším taktem, ale především nižší spotřebou. Vyrovnávací paměť L2 disponuje kapacitou 2 MB, FSB běží na 667 MHz. Komunikaci mezi jednotlivými částmi hardware zajišťuje čipová sada Intel Calistoga i945GM s jižním můstkem Intel 82801GBM ICH7-M.


Ilustrační obrázek - Intel Core Duo LV L2400

Jádra procesoru s kódovým jménem Yonah mají vlastní L1 cache. Vyrovnávací paměť druhé úrovně, tzv. L2 cache o kapacitě 2 MB, je sdílena současně oběma jádry CPU. Technologie Intel Smart Cache zajišťuje dynamické přerozdělování volné kapacity L2 cache podle aktuálních požadavků a vytížení jednotlivých jader. Efektivnější používání vyrovnávací paměti a sběrnice následně přináší zvýšení výkonu, ale i úspory energie.


SO-DIMM paměť DDR2-533

V základní sestavě je Asus S6F vybaven dvěma moduly o celkové kapacitě 1024 MB DDR2-533 pamětí s časováním 4-4-4-12. Vzhledem k osazení obou paměťových slotů je podporován dvoukanálový paměťový přenos. Čipset umožňuje pracovat až se 4 GB paměti. Paměťové moduly jsou chráněny před případným zkratem pomocí pásků z nevodivého materiálu. Volně přístupný je pouze jeden z paměťových slotů, druhý je integrován přímo na desce.


SO-DIMM paměť DDR2-533


Grafické jádro Intel GMA950



Mobilní grafické jádro je částí čipsetu Intel Calistoga i945GM Express a nese označení Intel GMA950 (Graphics Media Accelerator). Integrované GPU využívá sdílenou paměť o velikosti až 128 MB. Grafický čip sice podporuje rozhraní DirectX 9.0, jeho výkon je však velmi slabý. Nepředpokládám však, že by si podobný notebook někdo pořídil jen na hraní her. Pro většinu kancelářských aplikací je výkon GPU naporosto dostačující.


Asus S6F

Obraz testovaného 11,1“ LCD panelu je poměrně dobrý. Je těžké srovnávat panely notebooků, které nemáte vedle sebe na stole. Subjektivně řadím Asus S6F na pomyslný střed mezi slabší panel notebooku HP Compaq nx6325 a excelentní LCD Sony Vaio. Pomineme-li velikost, odpovídá S6F panel svými parametry nedávno testovanému 13,3“ Asus W7J. Širokoúhlý 11,1“ displej nabízí rozlišení 1366 x 768 pixelů.


LCD a testovací obrazec

Starší modely Asus neměly příliš dobré pozorovací úhly (např. Asus řady A2000). Na testovacích obrazcích je však vidět, že nový Asus tímto neduhem rozhodně netrpí.

Testovací obrazec 45°

Při pozorování displeje pod úhlem vyšším než 45° je patrná mírná deformace barevných přechodů. Jas i kontrast však klesají jen minimálně. Při větším úhlu barvy ztrácejí plynulé barevné přechody a dochází k jejich inverzi. Nejzřetelnější je tento jev u modré barvy.

Testovací obrazec 45°

Při vertikálním úhlu pohledu nad 45° je změna barev stále téměř nerozpoznatelná. Dochází sice k určitému poklesu kontrastu, ale jinak je obraz stále velmi dobrý. Věrnost barevného podání a kontrast displeje dále zvyšuje technologie ASUS Splendid Video Intelligence a leštěný glare povrch.


Asus Splendid

Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k viditelnému rozmazání nebo rozdvojování hran. Asus S6F je v našem testu prvním notebookem s panelem o poměru stran 16:9. Nemusíte proto softwarově upravovat přehrávané filmy. Dosud testované širokoúhlé notebooky (Sony Vaio apod) měly displeje s poměrem 16:10.


Zvuk



Ozvučení notebooku zajišťuje jižní můstek s čipem AD1981HD - Intel 82801GBM ICH7-M. Překvapivě kvalitní poslech zajišťují reproduktory zabudované pod displejem notebooku. Zesilování zvukového výstupu je realizováno přes funkční klávesy v horní části přístroje. Změna hlasitosti je díky OSD zobrazována přímo na displeji. Trochu překvapí fakt, že exklusivní notebook této kategorie není vybaven webkamerou.



Reproduktory


Pevný disk a optická mechanika



Společnost Asus své notebooky nejčastěji vybavuje pevnými disky u Fujitsu. V testovaném modelu však byl umístěn 80 GB PATA disk Hitachi TravelStar 5K100 (HTS541080G9AT00). Plotny se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Kapacita vyrovnávací paměti je 8 MB. Průměrnou přístupovou dobu udává výrobce kolem 12 ms.



Pevný disk Hitachi TravelStar 5K100

Řada 5K100 má poměrně nízkou spotřebu, která se pohybuje kolem 5 W při provozu a 0,60-1,85 W v klidovém stavu. Nízká spotřeba je výsledkem použití technologie Battery Life Extender (ABLE). Velmi dobrá je vysoká odolnost proti otřesům, až 160 G za chodu a až 1000 G v klidu (v délce trvání 1 ms).Pevný disk je vybaven fluidními dynamickými ložisky (FDB), a proto je při provozu velmi tichý. Úroveň hluku se podle specifikací pohybuje na hranici 25-27 dB v klidu i za provozu.


DVD±RW mechanika

Optickou mechaniku tradičně dodala společnost MATSHITA. Mechanika DVD-RAM UJ-832S. patří k tzv. řadě SuperMulti DL. Jak je patrné z názvu, zařízení umí pracovat se všemi běžně používanými formáty DVD±RW, včetně dvouvrstvých médií, ale i s DVD-RAM.