reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus S6F - kožený luxus

15.12.2006, Josef Brož, recenze
Asus S6F - kožený luxus
Asus přináší na mobilní trh zajímavou novinku. Model Asus S6F je nejen malý a mobilní notebook, ale jeho nejzajímavější stránkou je exklusivní kožené provedeni. Srdcem notebooku je nízkonapěťový procesor Intel Core Duo L2400 a čipová sada Intel 945PM.
Přestože je Asus S6F jedním z nejmenších notebooků v našich dosavadních testech, nijak tím neutrpěly možnosti rozšíření. Nový Asus nabízí standardní počet portů a rozhraní. Většina rozšiřujících portů se nachází na levém boku. Mimo standardní D-Sub výstup na monitor zde najdeme přepínač WiFi a dva USB 2,0 konektory, které svírají síťové konektory pro připojení modemu a LAN. Levý bok dále doplňuje výstup na sluchátka kombinovaný s S/PDIF a vstup pro externí mikrofon. Nechybí rovněž výdech ventilátoru, kterým je odváděn teplý vzduch od procesoru.


Levý bok – porty a rozhranní

Čelní strana přístroje neobsahuje žádná rozhraní ani panely. Zbytek portů je umístěn na pravém boku notebooku. Jeho spodní část zabírá DVD mechanika a poslední USB port. Výška notebooku kolem dvou centimetrů umožnila zapojení Express Card a čtečky karet (MMC/SD/MS/MS Pro) nad DVD mechaniku.


Pravý bok – čtečka karet a DVD

Napájecí konektor a FireWire rozhraní jsou umístěny na zadní straně přístroje. Vzhledem k použití čipsetu s integrovanou grafickou kartou Intel GMA zcela chybí S-Video výstup na TV.


Síťová konektivita



Asus S6F patří k třetí generaci Centrino notebooků (Napa) a proto nabízí standardní možnosti připojení k internetu. Klasické vytáčené připojení obstarává Motorola SM56 Data Fax Modem. Gigabitové připojení k internetu umožňuje PCI-E Realtek RTL8168/8111, bezdrátovou komunikaci pak Intel PRO/Wireless 3945ABG.


Intel PRO/ Wireless 3945ABG

Podporovány jsou WiFi protokoly 802.11a, 802.11b (11Mbit) a 802.11g (54Mbit). WiFi připojení lze kvůli šetření energie vypnout přepínačem, který je umístěn na levém boku základny přístroje. Síťovou konektivitu doplňuje bezdrátové rozhraní Bluetooth pro připojení mobilních telefonů, PDA apod.


Baterie a provoz



Notebooky Asus mají dobře vyřešenou podporu power managementu. K testu byl dodán přístroj s šestičlánkovou baterií o kapacitě 5200 mAh.Výrobce za speciální příplatek dodává i devítíčlánkovou baterii o kapacitě 7800 mAh. Dvoujádrový notebook podle specifikací vydrží pracovat z baterií až čtyři hodiny. Tento údaj odpovídá hodnotám, které jsme naměřili v testech. Na nízké spotřebě přístroje se podílí především nízkonapěťový procesor Core Duo LV L2400, dále integrovaná grafická karta a v neposlední řadě i 2,5“ pevný disk Hitachi (5W).


Power management

Power management Asus notebooku je tradičně realizován přes aplikaci Power4Gear. Program uživateli nabízí několik základních profilů, které ovlivňují parametry provozu přístroje. Profily jsou snadno konfigurovatelné a umožňují nastavení výkonu CPU, jasu LCD, vypínání disků, standby režim apod. Jednotlivé profily lze plynule měnit samostatným tlačítkem, které je umístěno na levé straně základny notebooku. Samozřejmostí je zobrazování OSD hlášení při přepínání mezi profily.


Baterie 5200 mAh

Spotřebu notebooku ovlivňují technologie, které jsou součástí platformy Centrino. Nejdůležitější je Intel Dynamic Power Coordination, který spolu s Enhanced SpeedStep koordinuje sdílený power management jader. Během práce s kancelářským softwarem běží Core Duo na nižším taktu a spotřebuje méně energie než při složitých výpočtech, kdy frekvence jader stoupá na 1,66 GHz. Celkovou spotřebu ovlivňuje i tzv. Intel Deeper Sleep, který při nečinnosti CPU přesunuje data z vyrovnávací do operační paměti. V další fázi je sníženo napětí procesoru a jsou napájeny pouze jeho nejnutnější oblasti.
reklama