reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus S6F - kožený luxus

15.12.2006, Josef Brož, recenze
Asus S6F - kožený luxus
Asus přináší na mobilní trh zajímavou novinku. Model Asus S6F je nejen malý a mobilní notebook, ale jeho nejzajímavější stránkou je exklusivní kožené provedeni. Srdcem notebooku je nízkonapěťový procesor Intel Core Duo L2400 a čipová sada Intel 945PM.
Patrně nejzajímavějším prvkem notebooku je povrchová úprava. Většina výrobců u svých exklusivních modelů sází na ušlechtilé slitiny hořčíku nebo uhlíková vlákna. Asus se k volbě materiálů postavil velmi netradičně a především originálně. Vlastní tělo notebooků, konstrukce základny je vyrobena z plastů. Povrch plastů je však potažen hovězí (?) kůží. Potažena je celá vnější strana LCD panelu a prostor mezi klávesnicí a touchpadem.


Asus S6F

Asus nabízí koženou S6F v několika variantách. Na našem trhu jsou nejdostupnější modely s kůží hnědé barvy a s černou imitací krokodýlí kůže. Specialitou, kterou uvádí Asus na svých stránkách, je „leather colection – pretty in pink“. Název napovídá, že jde o notebook potažený růžovou „kožkou“.


Leather colection – pretty in pink

Barevnou a materiálovou jednotu vnější strany displeje narušuje pouze duhové logo společnosti a plastový kryt kloubů, které spojují displej se základnou přístroje. Velmi zdařilým designovým prvkem je leštěný kovový kloub s modelovým označením. Pro uzavření notebooku není použita žádná pojistka, panel u základny přístroje přidržuje pouze dvojice kloubů. Přesto lze notebook pohodlně otevřít jednou rukou, bez většího odporu. Konstrukce panelu, i přes rozměry notebooku, působí poměrně robustně. Pod koženým povrchem se skrývají pevné plasty, a proto nedochází k prohýbání LCD panelu.


Asus S6F

Podobně jako vnější strana displeje, je i prostor mezi klávesnicí a touchpadem potažen kůží. Svým způsobem je toto řešení velmi příjemné. Zápěstí lze pohodlně opřít kožený povrch a ruce nejsou tolik namáhány. Přestože je kůže speciálně ošetřena, netroufám si odhadnout, jak bude povrch notebooku vypadat po několika měsících používání, kdy bude kůže vystavena agresivnímu potu, nečistotám apod.


Asus S6F

Design notebooku v sobě nezapře svůj „asusovský“ původ. Podobně jako u ostatních produktů s logem taiwanské společnosti najdeme i u řady S6F speciální úpravu obvodových hran přístroje. Jedná se o vkusný, ale především účelný plastový pásek, který chrání boky přístroje před nárazy. Netřeba dodávat, že spojení plastu a kůže je provedeno velmi precizně.


Asus S6F


Velmi zajímavě jsou vyřešeny kontrolky a ovládací prvky. Notebook neobsahuje speciální funkční klávesy pro ovládání zvuku, spouštění aplikací apod. Většina funkcí je realizována přes kombinaci klávesy Fn+. Samostatné je pouze tlačítko pro volbu profilu spotřeby a vypínač notebooku. Tyto prvky jsou spolu s kontrolkami zabudovány do plastového válce, který ukrývá i klouby přístroje. Popisované řešení je velmi ergonomické neboť dělené diody jsou viditelné i po zavření víka notebooku.


Kontrolky


Klávesnice a Touchpad

Kožená plocha základny notebooku je tradičně rozdělena klávesnicí, která je vyvedena ve světle šedé barvě. Popisky jednotlivých kláves jsou bílé a trochu matné. Návrháři Asusu využili stísněný prostor klávesnice na maximum. Velikost jednotlivých kláves je dostatečná a jejich rozmístění nebrání pohodlnému psaní.



27 Klávesnice


Vlastní klávesnici tvoří 83 kláves včetně neoddělených kurzorových šipek. Zdvih kláves je přiměřený – přibližně dva milimetry. Rozložení kláves je v podstatě standardní, a tlačítko Enter je dostatečně velké. Klávesy "Home, PgUp, PgDown, End” jsou umístěny v samostatném bloku na pravém okraji. Rovněž ostatní důležité klávesy jsou na obvyklých místech. Otázkou zvyku je umístění funkční klávesy Fn vlevo od CTRL. Asus tyto klávesy u jednotlivých řad notebooků s oblibou prohazuje .


Touchpad

Trochu diskutabilní je provedení touchpadu notebooku. Jeho hladká plocha je mírně zapuštěna pod plastovým krytem. Tvar odpovídá širokoúhlému displeji. V tomto směru je vše v pořádku. Bohužel stisk tlačítek vyžaduje poměrně velkou sílu a ovládání notebooku proto není zcela ideální. Vzhledem malým rozměrům přístroje chybí samostatné rolovací tlačítko/panel.
reklama