reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Silent Square – chladicí sendvič

23.3.2006, Jan Vítek, recenze
Asus Silent Square – chladicí sendvič
Do klání o ten nejvýkonnější chladič procesorů se zapojuje i tradiční a renomovaný výrobce základních desek, tudíž bychom mohli doufat, že jeho kvalita nebude za ostatními konkurenčními výrobky pokulhávat. Již podle specifikací, které mluví rovnou o desíti heatpipe a velkých rozměrech, tomu leccos napovídá. Nebudeme ale předbíhat, vše ukáží až teplotní testy.
Kapitoly článku:
  1. Asus Silent Square – chladicí sendvič
  2. Instalace a teplotní testy
  3. Závěrečné zhodnocení
Silent Square přišel v reprezentativním balení, které okázale ukazuje tělo chladiče skrz vypouklý plast. Bezpečnost přepravy tím sice trochu trpí, ale aspoň máte okamžitý přehled o tom, co se skrývá uvnitř. Balení je také opatřené úchytem, abyste si jej mohli pohodlně odnést, ovšem spíše jde o líbivou zbytečnost.



Chladič ke svému jménu přišel zajímavým způsobem. Silent, jako tichý, je jasné a nedej bože, aby se dnes objevil nový chladič bez takového označení. Zajímavější je SQUARE, jako zkratka pro Superior cool, Quiet, Universal application, Aesthetics, Reliable a Easy assembly (mimořádné chladicí schopnosti, tichý, univerzální instalace, estetika, spolehlivost a snadná montáž), což jsou body, ve kterých má chladič dle výrobce excelovat. A pro nás jsou to body, které si v průběhu celé recenze ověříme.



V celém balení najdeme kromě samotného sestaveného chladiče ještě stručný manuál v angličtině, francouzštině, němčině a španělštině (plus několik asijských jazyků), čeština samozřejmě chybí, ale to není na obtíž, neboť vše se dá bez problému pochopit už jen z obrázků. Dále je tu krabička s retenčním mechanismem, jehož součástí jsou zadní a přední rámeček (univerzální pro všechny podporované sockety), šroubky, klipsna a tmavá teplovodivá pasta.


Specifikace Asus Silent Square:


Podpora socketůIntel 478/LGA775 a AMD 754, 939 a 940
Tepelný odpor0,21°C/W
Rozměry chladiče140 * 115 * 100 (d * š * v)
Hmotnost chladiče656g
Použitý materiálhliník (žebra), poniklovaná měď (základna a heatpipe)
Ventilátor92*25mm, 1800RPM, kluzná ložiska, 18dBA


Asi nejzajímavější je na chladiči jeho konstrukce. Z měděné základny ústí na každou stranu pět heatpipe, které se ihned rozcházejí a stoupají nahoru. Na ně se v dostatečné výšce, aby ničemu na desce nevadily, napojuje 37 hliníkových žeber, které dohromady tvoří více než dostatečnou aktivní plochu. Mezi ně je zasunutý 92mm ventilátor tahající vzduch přes jednu polovinu žeber a posílající jej dál přes druhou polovinu. To by mohl být pro něj problém, neboť je známo, že kluzným ložiskům škodí teplý vzduch daleko více než kuličkovým a rapidně se jim snižuje životnost.



Při pohledu skrz chladič tak můžeme krásně vidět, že využita je opravdu maximální plocha žeber a rovněž heatpipe jsou v základně na sebe patřičně namačkány; víc by se jich na tak malou plochu už jen těžko vešlo. Připevnění žeber na trubice je již jiná věc. Pohled shora jasně odhalí, že minimálně tři žebra na jedné straně se jich vůbec nedotýkají, protože trubice jsou již zúžené a to jistě nevyvolá zrovna kladné ohlasy. Na druhou stranu jsou takto postižena pouze 3 žebra v té nejméně vytěžované části chladiče, takže jeho výkon příliš ovlivněn nebude. Jenomže špatné uchycení se týká i několika žeber v dolní části chladiče, která nejsou s heatpipe pevně spojena a cestují po nich.



Tloušťce žeber není vzhledem ke konstrukci chladiče co vytknout. Ty se svým 0,5mm vypadají a i jsou dost masivní a tedy i teplo v nich bude rozváděno dobře. Co se ještě týče jejich spojení se žebry, je škoda, že styčná plocha nezabírá celý prostor mezi žebry, který je mimochodem něco málo pod dva milimetry.



Ze spodního pohledu je jasně viditelný tvar žeber, jež zcela správně nejsou nalepena přímo na ventilátoru, ale jsou umístěna s patřičným odstupem, aby se netvořil nadbytečný aerodynamický hluk. Základna sestává ze dvou částí, mezi které jsou zasunuty heatpipe. Toto spojení za pomoci letování na pohled vypadá velmi kvalitně; nikde není vidět ani skulinka a vše bylo zpracováno velmi čistě.


Jako poslední, co na chladiči omrkneme, je styčná plocha. Její opracování je kvalitní, ovšem stále jsou vidět menší rýhy po finálním opracování. Všimněte si rovněž čtyřpinového napájecího konektoru.




Příslušenství

Retenční rámeček je, jak jsem již psal, unifikovaný pro všechny podporované sockety. V našem případě pro instalaci na Socket 939 nebudeme ani potřebovat zadní část, protože můžeme s klidem využít tu, co se dodává k základní desce – tím se instalace podstatně zjednodušuje, když není nutné vyjímat základní desku ze skříně.



Kromě rámečků ještě obdržíme šest šroubků: čtyři pro intelovské sockety a dva pro sockety od AMD. K těm také patří čtyři plastové distanční sloupky udržující horní plechový rámeček v patřičném odstupu od základní desky. Nakonec tu k instalaci máme ještě stříbrnou klipsnu, jakou třeba známe z chladičů Arctic Cooling Freezer 64 a malou tubu tmavé silikonové teplovodivé pasty, nejspíše s nějakými metalickými příměsemi.




reklama