reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Transformer Pad TF300T: stvořený pro práci?

27.8.2012, Jakub Doležal, recenze
Asus Transformer Pad TF300T: stvořený pro práci?
Koncept moderního tabletu se pro práci příliš nehodí, a proto se dnes podíváme na Asus Transformer, který kromě vysokého výkonu nabízí také připojitelnou klávesnici. Dokáže však nahradit notebook?

Hudba a video


Asus Transformer Pad TF300T disponuje pouze jediným viditelným reproduktorem, takže jsem žádné hudební orgie nečekal. Integrovaný reproduktor mne však mile překvapil svým zvukovým projevem. Navíc již při poloviční hlasitosti dokázal nejbližší prostor zahltit dostatečně silným a prokresleným zvukem. Drobným šrámem je jeho umístění v pravé části tabletu, takže se vám zvuk šíří více k pravému uchu, a to pocitově není zrovna příjemné.




Multimediálních aplikací je předinstalováno mnoho, bohužel ne všechny na našem trhu fungují na 100%


Výrazně vyváženější a lepší dojmy mám z videa. Při úhlopříčce 10,1“ mi rozlišení 1280x800 pixelů přišlo naprosto adekvátní a i drobnější text byl vykreslen bez zubů. Pozorovací úhly či podání barev pak byly samozřejmě na vysoké úrovni. Zde dostávají i dražší notebooky od tabletů řádně na frak. Doufám, že stoupající popularita IPS panelů u tabletů také někdy znovu doputuje i do 14-15“ notebooků.




Zprovoznit akceleraci a titulky zárověn byla docela fuška. Zkuste Dice Player nebo BSPlayer


U přehrávání videa jsem hned z úvodu narazil na absenci správce, který by mi zpřístupnil síťové disky, ale krátký pobyt na Google Play to vyřešil. Nicméně následoval další problém, neboť předinstalovaný přehrávač odmítal videa v kontejneru MKV spustit. Nahrál jsem tedy video na SD kartu, ale nastal stejný problém. Situaci jsem řešil skrze BSPlayer, Dice Player a MX player. Bohužel v každém něco nefungovalo, takže ve výsledku jsem zrovna nadšený nebyl. Platí pouze, že při funkční akceleraci přehrajete HD video bez problémů.

Po multimediální stránce jsem byl nakonec Transformerem celkem nepříjemně zaskočen a trochu se divím, že si Nvidia nedala více práce a nedodala na trh společně s hardwarem také optimalizovaný přehrávač. Je to totiž především konzumace obsahu, k čemu jsou tablety prozatím určené.


Výkon a výdrž


Nejsilnější stránka tohoto tabletu se však měla projevit především v této kapitole. Přeci jen stojí před námi 4jádrové řešení v kombinaci s dvojicí baterií, takže není pochyb o tom, že v případných žebříčcích bude Transformer Pad poměrně hodně vysoko. Nejprve se podíváme na syntetické testy jako je Antutu, či Quadrant Standard.








Jak je vidět z grafů, balancuje model TF300T relativně těsně pod vrcholem. Od uvedení Tegry 3 na trh již nějaký ten čas utekl, takže jsou v oběhu jak novější verze čipsetů s mírně vyšším taktem, tak nadšenci dodatečně přetaktované modely. Ve výsledku však máte v rukou dostatek syntetického výkonu, jen jej správně využít.





Čísla jsou však jen jedna strana mince, jaký je výkon v reálném provozu? Inu, reakce tabletu jsou v 95% naprosto bleskové a je radost s ním trávit čas. To stejné platí i pro náročnější hry jako je například Dead Trigger. Svižné jsou i filmy u nichž se podaří zprovoznit akceleraci. Nicméně čas od času dojde k chvilkovým zaškubnutím systému. Propad výkonu je znatelnější například při stahování aplikací a souběžné snaze surfovat na internetu.




Nvidia se snaží optimalizovat tituly pro Tegru 3, chválím!


Výdrž na baterie se v případě tabletů liší model od modelu a pomyslný vrchol poměrně dlouho obýval iPad, který neměl problém dosáhnout na hranici 10 hodin. Transformer však nyní přichází s esem v rukávu, neboť dokovací stanice obsahuje další baterii a v této kombinaci je možné překonat onu magickou hranici.

Při tak ohromné výdrži je celkem složité tablet vybít a při běžném využívání vám Transformer vydrží společně s dockem okolo 12-14 hodin, v závislosti na způsobu zatížení. Samotný tablet bez doku pak atakuje rozmezí 8-10 hodin. Při rozumném využívání tedy můžete bez problémů pokrýt celý týden a při občasnějším využívání budete nabíječku potřebovat opravdu zřídka.

Zajímavým faktem je proces nabíjení, neboť nejdříve nabíjíte dok, který následně nabíjí tablet. Stejný proces pak pokračuje i mimo nabíječku. Při kontrole stavu baterie tak není problém vidět 80% v tabletu a za hodinu sledování 87%, přičemž se samozřejmě sníží kapacita baterie v doku.
reklama