reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.8.2012, Jakub Doležal, recenze
Koncept moderního tabletu se pro práci příliš nehodí, a proto se dnes podíváme na Asus Transformer, který kromě vysokého výkonu nabízí také připojitelnou klávesnici. Dokáže však nahradit notebook?
Daret (33) | 30.8.201214:38
Odpovědět0  0
Luk Skywalker (510) | 30.8.201212:11
Tenhle se tablet se jeví podle recenze dobře, ale je to tablet a já byl jeho potenciál nevyužil. Stejný problém mám se smartphonem, mohl bych ho plně využít, ale já mám v sobě hluboko zakořeněné způsoby z počítače, tak mě prostě zábava na těchto platformách nebaví navíc mi chybí myš, to dotykové ovládaní není nejlepší volba. Uvidí se časem, ale nejspíš se to chytlo a nějaký odklon nebude, i když odpůrců není nejméně. Ale absence usb a dalších věcí by se měla odstranit, pokud to má nahradit netbooky a tím myslím plnohodnotně bo základ použití netbooku už tablet dávno dohnal i předehnal. A kancelářské aplikace chybí s tím souhlasím, je to vidět i na smartphonu, alespoň na malé poznámky je poznámkový blok.
Odpovědět0  0
Pablo.M (6) | 28.8.201222:55
No, nevím sice co znamená ­"od větví­", ale to zpracování je vynikající. Tedy zadní strana. přední sklo by mělo být vyšší kvality, i když s ním zatím nemám problém.
Dnes jsem měl možnost srovnat s několika tablety různých výrobců a najednou začínám být rád, že mám právě tento.
Odpovědět0  0
Mr-Paul (35) | 29.8.201212:45
od větví myšleno od vietnamců...
jinak pokud to srovnám s první verzí Transformeru, který se mě osobně hodně líbíl zpracováním, tak tahle verze opravdu působí jako plastová hračka byť vnitřkem sebenabušenější..bohužel
Odpovědět0  0
Mr-Paul (35) | 28.8.201222:38
mě osobně se nelíbí plastové zpracování, je to jako hračka od větví...
Odpovědět0  0
Pablo.M (6) | 27.8.201214:24
Protože ten první mám, dovoluji si komentovat jeho použitelnost a srovnat s tím novějším.
Hned v úvodu musím poznamenat, že ač se snažím využít ho opravdu hodně, stále je to pro mne oproti notebooku ve stejné cenové hladině ­(10­-18 tis.­) jen hračka. Bezvýhradně!
Nejdříve tedy využitelnost, později srovnání.
TF300T
Pro mne je zásadní, aby tablet uměl a měl několik věcí:
- Je to placka 10,1“
- Jako hlavní port ne proprietální „něco“ vnucené výrobcem, ale některý z USB
- SDXC technologie a port pro opravdu kvalitní rozšíření paměti, ne micro sráč končící na 32GB
- Integrovaný GSM modul pro běžnou telefonii ­(no a co, že jen s bluetooth sluchátkem­)
- Integrovaný DVBT modul s připojitelnou anténou, nebo alespoň možnost využití externího přes USB například
- No a samozřejmě vše, co už zatím má ­- GPS apod.

Takže: 10,1“ ano. S porty je to prostě špatné a Asus by měl pouvažovat ­(stejně jako ostatní výrobci­) o „user friendly“. V tomto duchu na stávajícím TF300T by museli popřemýšlet o tom, zda tlačítko pro zvuk je vhodné umístit v jednom rohu společně se spouštěcím, aby je každý, minimálně než si na to zvykne, omylem tiskl společně či náhodně. SDXC je něco opravdu chybějícího. Prostě mi nestačí 32GB kartička typu microSD. 6e tyhle stroje neumí telefonovat mne opravdi štve, ale že nemají až moc často ani slot pro SIM na data, to je prostě blbost. DVBT bych uvítal. Jak už vím z konkrétního příkladu, jde to. Plácal liu by někdo něco o baterii a její výdrži, kontruji faktem, že ho použiji jen při napájení ze sítě. Chci ale tu možnost. A USB? To je prostě bolest. Hlavně že si vymyslí port, který není jinde než na jejich zařízeních. Mimochodem koupit k němu kabel je rovnou rána do palice. Prostě není. Jen v kombinaci s nabíječkou za neskutečnou cenu!
vs TF700T
Za 18500,­- Kč je to už opravdu na pováženou. Mně připadá, že vybavení má v podstatě stejné. Jistě, kov a hlavně evidentně lepší displej. Taky 1x větší paměť. Ale… nechápu proč má jen DDR 2 ­(na vyšší frekvenci­)? Že frekvence procesoru je 1600, místo 1200? No a co? Vždyť to ani nejde využít. Krom her tedy. Snad.
Co se týče klávesnic u obou: krom toho, že tablet vidím opravdu jen jako tu placku, nejsem si jist důvodem k jejich pořízení. Na fórech často čtu o různých potížích s pádem aplikací při odpojení za běhu atd. proč tedy? Jen kvůli psaní snažšímu než ťukkání do displeje???
Toto by vyřešil kvalitní software, který hledám už dost zoufale! V Asusu integrovaný SuperNote a jemu podobné jsou totiž jen hračka. Neumí tři zásadní věci: notifikace, synchronizaci s kalendářem a odesílání textu, který ručně napíšu tak, aby se zobrazil v mailu, kalendáři i poznámce jako běžný, tištěný. Ne jako JPEG například. To jsem popravdě vůbec nepochopil. K čemu je to dobré? Klidně si mohu nafotit kus popsaného papíru a výsledek je stejný!
Co se týče software pro Android, musím potvrdit, že nabídka je opravdu bohatá. Jejich použitelnost… No to je už na potřebách každého uživatele. Fakt ale je, že například prohlížeče internetu jsou neskutečně roztříštěné ve svých standardech. Proč například neumí správně interpretovat importované záložky je mi záhadou. Každý jinak a obecně téměř všechny špatně. Typickým příkladem je velmi oblíbený BoatBrowser. Všechny záložky a to i ty v podsložkách šoupne do jedné dlouhatánské řady a uživateli projeď si to. Já 2­/3 vymazal. Nebo mnou včera zkoušený Poweramp. Excelentní soft na přehrávání hudby a to i ve formátu FLAC. Ohromná nastavení. Ovšem pozor! Něco jde jen na tabletu. Na telefonu se mi nepodařilo najít možnost nastavení výchozí složky pro hudební soubory. 100,­- Kč v pr…. A tady vidím další potíž. Proč není více trial verzí? Ono je hezké, že máme 20 minut na vrácení peněz, ale za tuto dobu nevyzkouším nic. To už ale nejsou problémy Asusu samozřejmě.
Obaly a pouzdra ­- samostatná kapitola. Prostě nejsou. Vybírejte jak chcete, ale to co by odpovídalo křehkosti i kvalitě tohoto zařízení prostě není. Tady ono by bylo, ovšem v USA například.
Reproduktor ­- právě je jeho umístění mi dost vyhovuje. Stačí totiž přikrýt dlaní a odraz zvuku jde krásně dopředu. Vyhovuje mi to.
Sluchátka ­- nemám problém. Prostě beru jako fakt, že když jsem „vrazil“ jack nadoraz, je jak má být.
Takový je můj názor.
Odpovědět2  0
Ardeth | 30.8.201214:48
Zdravim, transformery nemam, tak nemuzu komentovat..jen k tomu Powerampu, na HTC HD2 s CM9 a ICS 4.0.4. mam nainstalovany poweramp prave kvuli jeho moznostem ­(koupeny­) a nastaveni vychozi slozky pro prehravani hudby bylo to prvni, co jsem na nem udelal­-> settings ­- folders and library ­- music folders a tam si zvolim, ktere slozky chci, aby prohledaval, nastavim treba ­"music­" a do zadne jine slozky prehravac pak neleze, v zakladu ma bohuzel nastavenou celou SD kartu a to je opruz.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.