reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus U30JC: NVIDIA Optimus v akci

22.4.2010, Jan Vítek, recenze
Asus U30JC: NVIDIA Optimus v akci
Pokud máte v oblibě malé notebooky s moderními funkcemi slibující vysokou kvalitu zpracování šasi, zbystřete smysly. 13" Asus U30JC vybavený technologií NVIDIA Optimus je založený na platformě Intel Calpella s procesorem Core i7 a z části hliníkové šasi vypadá velmi slibně.

LCD displej


Použitý displej o úhlopříčce 13,3 palců byl obdařen podsvícením pomocí LED a rozlišením 1366 x 768, tedy poměrem stran 16:9. Zmíněné rozlišení je dnes velmi rozšířené a používané, ať už má notebook úhlopříčku 15,6", nebo menší. Škoda jen, že se často používá i v noteboocích, kde by nemělo co pohledávat, tedy v modelech určených pro práci a i zde by se vzhledem k rozměrům víka displeje vešel nějaký s poměrem stran 16:10.


Pohled zpříma

Ponechme ale rozlišení stranou a zaměřme se na kvalitu zobrazení. Jedná se sice evidentně o normální panel typu TN, avšak zrovna s tímto jsem byl velmi spokojen. To především díky živým a jasným barvám a také dobrému kontrastu. Některé displeje totiž nejsou schopny zobrazit šedou barvu nebo jiné světlé odstíny, které pak jsou velmi vybledlé až neviditelné. V důsledku toho je špatně rozeznatelný i text, který zrovna nemá černou barvu, což tedy zde nehrozí.


Pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma

Pozorovací úhly odpovídají použitému typu panelu, takže pro nejlepší pokoukání je třeba dbát, abychom displej sledovali z ideálního úhlu a ne třeba zespoda, kde uvidíme akorát tak invertované barvy, nebo z boku, kdy jde do kopru kontrast a v lesklé obrazovce se začne znatelněji odrážet okolí.


Pohled zespoda




Webkamera


Pro práci s webovou kamerou je připraven software Asus LifeFrame, díky němuž můžeme snadno zachytávat fotografie, ukládat si je do alb nebo k přenášenému videu přidávat různé efekty, prostředí a jiné blbůstky. Ten doprovází notebooky Asus již delší dobu.



Rozlišení webkamery je pouze 0,3 megapixelu, což by dnes již mohlo být lepší, protože výsledek takové kamery obyčejně nedosahuje vysoké ostrosti. Aspoň že kamera má docela dobré podání barev a není ani příliš pomalá, tj. s pozdními reakcemi a nízkou obnovovací frekvencí. Je zkrátka použitelná, ale žádný zázrak.


Zvukový systém


Lepší notebooky Asus jsou spojeny se společnosti Altec Lansing, která pro ně vyrábí reproduktory. V tomto notebooku je dvojice reproduktorů umístěna vepředu v základně někde pod polem průduchů. A i když je zcela jasné, že takové řešení jednoduše nemůže být vhodné pro poslech hudby, který má mít něco společného s kvalitním zážitkem.

Zvukový systém notebooku Asus U30JC lze přesto označit za kvalitní, protože zvuk je nejen silný, ale také i celkem dobře prokreslený, i když opravdové basy budeme postrádat. Závěr tedy je, že v zásadě se zvukem integrovaných reproduktorů můžeme být spokojeni, protože ten bude pro své účely plně stačit.


Ergonomie


Mobilní notebook, jakým Asus U30JC zcela jistě je, by se měl dát snadno a dobře používat nejen na stole, ale také na klíně, pokud si jej otevřeme třeba v autobusu. Důležité tedy je, aby se displej mohl otevřít do dostatečného úhlu, abychom na něj nekoukali z úhlu. Zde je to asi 140 stupňů, což by nám mělo stačit.

Dalším předpokladem pro komfortní práci je dobré rozložení portů, i když to není tak důležité při mobilním využití, jako spíše pro práci na stole. Na pravé straně není co řešit - vepředu je pouze mechanika a až vzadu pak konektory. Zleva je pak situace horší, protože vepředu je řada konektorů, jejichž kabely by mohly vadit těm, kteří hodlají mít zhruba v té oblasti ruku s myší. To jsou leváci, tedy minorita populace.

Asus se také naštěstí nesnažil poskytnout u tohoto malého notebooku numerickou klávesnici a raději se zaměřil na elegantní ztvárnění základny s využitím minima prvků. Klávesnice je moderního typu s oddělenými klávesami oblého tvaru. Mezi nimi ale výrobce ponechal dostatečné mezery, abychom je mohli snadno rozlišit i po hmatu. Potěšeni nebudou příznivci dvouřádkového Enteru, ale zase jsme dostali dlouhý Backspace a také dlouhý levý Shift. Jenomže v recenzi byl notebook s anglickou, tedy nelokalizovanou klávesnicí a je dost dobře možné, že česká verze bude mít jako obvykle dvouřádkový Enter na úkor levého Shiftu.

Touchpad byl umístěn téměř doprostřed, či jen mírně vychýlený ze středu k levé straně, a tak se s ním bude s notebookem položeným na klíně pracovat dobře. Alespoň pro mě osobně není moc příjemné, když musím používat touchpad, který je umístěn až příliš u kraje, což je případ notebooků s numerickými bloky kláves.
reklama