reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus U30JC: NVIDIA Optimus v akci

22.4.2010, Jan Vítek, recenze
Asus U30JC: NVIDIA Optimus v akci
Pokud máte v oblibě malé notebooky s moderními funkcemi slibující vysokou kvalitu zpracování šasi, zbystřete smysly. 13" Asus U30JC vybavený technologií NVIDIA Optimus je založený na platformě Intel Calpella s procesorem Core i7 a z části hliníkové šasi vypadá velmi slibně.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. V klidovém režimu se nedá říci, že by notebook běžel neslyšně, protože ventilátor se točí stále. Přesto ale počítač nebude rušit při práci a když zajistíme, aby byla zatížena grafika plus jedno procesorové jádro, hlučnost stále není vysoká. Zatížíme tedy i zbývající tři jádra a očekáváme nejhorší, jenomže to se jaksi nedostavuje. Namísto toho ventilátor zase jen o něco zvýší otáčky a výsledkem je jen silnější šum, který se dá snadno akceptovat a po chvíli jej ani nebudete vnímat. Hlučnost je tedy bezproblémová.

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, Furmark a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil Furmark a o druhé jádro se postaral Prime95.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
39 °C
72 °C
GPU
41 °C
80 °C
HDD
33 °C
43 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Připadlo mi, že notebook více upřednostňuje tichý provoz nad chladicím výkonem, což se do jisté míry odráží v tom, že jeho spodní část s výkonnými komponentami se dokáže v zátěži zahřát i nad 40 °C. To by už nemuselo být při umístění na klíně příjemné.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na osmičlánkovou baterii typu Li-Ion s kapacitou 5600 mAh (84 Wh) při 15 V. Výrobce se o výdrži na baterie zmiňuje jen vágně a bez spojení s jednotlivými konfiguracemi a je zřejmé, že při tak nízkých spotřebách, kterých jsou moderní notebooky schopny dosáhnout, hraje velkou roli každý watt energie.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
7:15
2:05
Spotřeba
13,5 W
49 W

O reálném přínosu NVIDIA Optimus bychom mohli mít z toho, co nám ukázalo GPU-Z (viz 3. kapitola), jisté pochyby. Ovšem po pohledu na srovnání výdrže na baterie testovaných notebooků nám tyto pochyby snadno rozpráší markantní rozdíl mezi klidovým režimem a režimem v zátěži, který právě ukazuje na to, že by technologie NVIDIA Optimus skutečně měla pracovat dobře. Výdrž na baterie se však také úzce pojí se spotřebou...



A co se týče spotřeby, pak ta byla ze všech případů nejnižší, což tomuto notebooku jistě nahrálo k tomu, aby se tak dobře umístil v prvním grafu. Úřaduje zde tedy nejen NVIDIA Optimus, ale také vysokokapacitní baterie, na což nesmíme zapomínat. Zbývá dodat, že pokud notebook zatížíme opravdu na 100 procent, tedy jeho grafickou kartu a procesor (4 thready), spotřeba se pak pohybuje kolem 72 W.


Spotřeba ve Furmark
reklama