reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus U30JC: NVIDIA Optimus v akci

22.4.2010, Jan Vítek, recenze
Asus U30JC: NVIDIA Optimus v akci
Pokud máte v oblibě malé notebooky s moderními funkcemi slibující vysokou kvalitu zpracování šasi, zbystřete smysly. 13" Asus U30JC vybavený technologií NVIDIA Optimus je založený na platformě Intel Calpella s procesorem Core i7 a z části hliníkové šasi vypadá velmi slibně.
Malý 13,3palcový notebook Asus U30JC se nám předvedl v recenzi, kterou si zakončíme shrnutím jeho vlastností. V prvé řadě nás tento model potěší svým hliníkovým víkem i dalšími částmi, které jsou doplněny o pevné matné plasty. To se bohužel netýká rámu displeje, který na několika místech nedoléhá těsně k displeji, což pouze kazí výsledný dojem. Celkově ovšem lze tento notebook označit za dobře zpracovaný a také elegantní. Menší úpravu by si ale zasloužila klávesnice, jejíž horní okraj se pod tlakem trošku propadá pod okolní povrch a když už jsme u toho, nejsem také příznivce kolébkových tlačítek u touchpadu, kde odpor velmi závisí na místě stisku.



Výbava notebooku sestává z moderních komponent, kam patří i moderní komunikační rozhraní (USB 3.0 tu ovšem stále nehledejme). Ovšem použita byla i optická mechanika DVD-RW, takže je zřejmé, že tu nezbylo moc místa navíc pro ne tak často používaná rozhraní. To platí třeba pro Express Card, FireWire či eSATA, i když ten mohl být aspoň zkombinován s jedním ze třech USB 2.0. Rozložení portů je v rámci možností dobré a v ergonomii bych neviděl problém.

Pokud nebudeme potěšeni poměrem stran displeje 16:9, měli bychom být aspoň spokojeni s jeho barevným podáním a kontrastem. To zaručuje dobré pokoukání, pokud se tedy budeme dívat z ideálního úhlu, ovšem s tím se musí počítat. Webkamera svým rozlišením trošku zaostává, ovšem je použitelná a naopak nadstandardní jsou reproduktory Altec Lansing, které nám poskytnou v rámci možností dobré ozvučení filmů, pokud není jiná možnost.

Výkon tohoto notebooku se točí kolem dvou komponent - dvoujádrového procesoru Intel Core i7-620M a grafické karty NVIDIA GeForce 310M. Procesor vyniká všemi moderními technologiemi Intel, kam patří nejen Hyper-Threading, virtualizační VT-x a VT-d, ale také AES-NI pro hardwarovou akceleraci AES šifrování i Intel Turbo Boost. To dokáže procesor podle způsobu zatížení přetaktovat ze základních 2,66 GHz na 3,33 GHz a je velmi příjemné mít pod kapotou 13,3palcového notebooku takový výkon. Grafická karta zase hraje spíše na technologii NVIDIA Optimus, která umí v klidovém režimu přenechat grafické operace na integrovaném čipu Intel GMA HD a v zátěži převzít renderovací operace. A to tak, že uživatel se nemusí o nic starat (ale může) a ani nic nepozná. Optimus má ale i své mouchy, které byly u nás spojené s rozpoznáním aplikací, které jsou hodny aktivace GPU NVIDIA, ovšem to se bude se softwarovými aktualizacemi jistě lepšit a vše je možné také případně nastavit ručně.

Ať už to také bylo vlivem Optimus, či ne, výdrž notebooku se v klidu dostala nad hranici 7 hodin, což je u takovéhoto výkonného přístroje velmi příjemná hodnota. Jisté však je, že na tomto měla také lví podíl vysokokapacitní 8článková baterie. Hlučnost přitom není nijak vysoká, i když spodní část šasi se při zátěži dokáže výrazněji zahřát.


Slušné zpracování (z části hliník)
Odstávající rám displeje
Malé tělo + vysoký výkon
Nízké rozlišení webkamery
NVIDIA Optimus
Vyšší cena
Mobilita s dlouhou výdrží na baterie
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 26 000 Kč s DPH (platí pro nejbližší verzi Asus U30JC-QX022X)

Za zapůjčení notebooku Asus U30JC děkujeme společnosti Asus


reklama