reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.4.2010, Jan Vítek, recenze
Pokud máte v oblibě malé notebooky s moderními funkcemi slibující vysokou kvalitu zpracování šasi, zbystřete smysly. 13" Asus U30JC vybavený technologií NVIDIA Optimus je založený na platformě Intel Calpella s procesorem Core i7 a z části hliníkové šasi vypadá velmi slibně.
jozefrbk | 24.3.201122:28
dobry vecer chci se zeptat jestli vadi kdyz do zdroje jde 110v stejnosmerneho proudu
Odpovědět0  0
MadMaxII (55) | 23.4.20109:35
Skoda, cekal jsem vetsi testy ohledne prinosu optimusu, ale on se nam ten ­"prinos­" schoval za lepsi baterie, ono by se ­"treba­" potom ukazalo ze prinos oproti napr. Samsung R580 ktery ma velmi podobnou konfiguraci a hlavne podobny aplikacni­(ne synteticky­) vykon ma temer identickou spotrebu a prinos optimusu by byl pouze ve vyssi cene.....

To je opravdu takovy problem vzit ten notas a sjet tech par vydrzovych testu 3x, jednou s trvale zapnutou int. grafikou, jednou s trvale zapnutou GF310M a jednou s optimusem a ukazat tak moznosti a realne rozdily a tedy i prinos optimusu????

Testujete to pro koho kdyz ne pro uzivatele?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 23.4.20109:55
Jak byste to přesně chtěl dělat, když Optimus zareaguje pouze v případě potřeby výkonu? Tzn. v zátěži se bude trvale zapnutá GF310M rovnat režimu s Optimusem a v klidu se trvale zapnutá integrovaná grafika bude také rovnat režimu s Optimusem.

Jediné, co lze ovlivnit, je využití zvoleného GPU právě v zátěži. A testovat notebook s trvale zapnutou int. grafikou v zátěži je pak dle mě nesmysl ­- proč by se někdo dobrovolně připravil o výkon, když ho potřebuje?
Odpovědět0  0
MadMaxII (55) | 23.4.201010:04
Pokud jsem to dobre cetl tak to prepinani jde provozovat v ­"rucnim­" rezimu ze si nastavite na danou aplikaci ze jede natvrdo s Vasi definici jestli s int. grafikou ci nikoliv, nebo se mylim?


Ja myslel ze jste dal do KLADU v zaverecnem hodnoceni tohoto notebooku funkci optimus, a pokud se nemylim tak mi laskave reknete V CEM je onen prinos, pokud v kladech optimus nebude nemam s timto testem zadny problem ale jelikoz optimus prezentujete jako PRINOS v zaverecnem hodnoceni ptam se v CEM, uz mi rozumite?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 23.4.201010:20
Zaprvé, když vás zajímá, proč jsem dal Optimus do kladů, tak proč se nezeptáte hned přímo na danou věc a místo toho se ze mě snažíte dělat blbce? Ano, už vám rozumím, protože jste už jasně řekl, o co vám jde.

NVIDIA Optimus je zaprvé technologie, která dokáže ­"přepínat­" ­(i když to není to pravé slovo­) mezi IGP a GPU tak, aby to uživatel nepoznal, je schopna pracovat samostatně a potom dává uživateli tu možnost, aby si sám určil, jaké aplikace které grafické řešení využijí.

Pak už je na každém zvlášť, jak s tím naloží. Někde třeba není potřeba, aby Optimus ­"sepnul­" ­(staré 3D hry, na které stačí IGP­), tak se GPU u nich vypne a uživatel dostane delší výdrž na baterie, atp.

Minulý týden jsem jinak podal dotaz do NVIDIE ohledně podrobností o fungování Optimus a stále čekám na odpověď. Takže jestli nějaká přijde, rád se s ní podělím a případně upravím recenzi.
Odpovědět0  0
MadMaxII (55) | 26.4.201011:44
Dekuji za odpoved, jsem fakt zvedav a omlouvam se za ten prvni prispevek budu se radeji vyjadrovat rozsahleji aby nedochazelo k takovymto nedorozumenim.
Zatim to na mne dela dojem pouze zautomatizovani prepinani drafik mezi sebou, jelikoz zrovna 310M je sama o sobe velmi usporne reseni jak pro 2D tak pro 3D. Asi by to mohlo miti nejaky prinos ohledne energetickych uspor pri nejsilnejsich grafikach jako 280, ale u mainstreamu a low­-endu je to dle meho vyhazovani prostredku uz jen proto, ze sice prepinani je zautomatizovane ale zase si uvedomte ze na MB je o chip ktery permanentne zere vic ktery je trvale zaply a monitoruje vytizeni a ridi prepinani a za dalsi nectnost tohoto reseni pokladam to ze i pri chodu dedikovane karty musi byt krmena int. grafika protoze pres ni zobrazuje.... A jak piste Vy v clanku funguje to i obracene, tzn. kdyz system jede pres int. grafiku dedikovana neni vypnuta ale take neco zere i kdyz malo je to porad vice nez kdyby tam byla karta jedna....

Takze at se na to divam z jakehokoliv uhlu pohledu, ten optimus nema v hodnoceni v kladech co delat u tohoto konkretniho notase protoze podle mne optimus v tomto pripade NAVYSUJE spotrebu a mohla by byt jeste lepsi bez nej, a to se nebavime o navysene cene.....
Podle mne je to nanejvys nevhodne pouziti OPTMUSu nebo ta funkce ma klady v necem jinem nez v usporach energie...;)
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 26.4.201012:13
Jenomže Optimus v podstatě nic navíc nevyžaduje, protože GPU pouze komunikuje s IGP přes sběrnici PCIe ­(ta už dle svých specifikací podporuje plně duplexní provoz­) a nejsem si vědom, že by byl zapotřebí nějaký zvláštní hardware kromě Optimus Copy Engine, který už je součástí daného GPU s podporou Optimus a neřekl bych, že by zrovna ten nějak zvýšil náklady.

Navýšení spotřeby kvůli Optimu je otázkou. Nevím, kolik si v tomto případě vezme IGP v klidu a kolik si vezme GPU NVIDIA v klidu. Vždy bude ale dle mého názoru lepší, když se o nenáročné grafické operace ­(tam patří třeba i Aero­) postará IGP, které na to akorát stačí a GPU se nechá spát.
Odpovědět0  0
MadMaxII (55) | 26.4.201014:15
To by prave ukazali ony testy ktere jsem po Vas chtel jestli bude lepsi IGP a dedikovana GK nebo konfigurace jen IGP nebo jen dedikovana GK, a dle mne z logiky veci ohledne dvojiho krmeni chipu i kdyz druhy je vzdy maximalne usporne presto ­"krmeny­" vypliva ze optimus by mel byt ohledne spotreby horsim resenim a hlavne cenove narocnejsim nebo si myslite ze nVidie je samaritan a nenecha si za tuto ­"funkci­" zaplatit? Notas s optimusem s pofidernim prinosem vyjde v koncove cene o nekolik tisic draze, nebo se mylim?
Odpovědět0  0
mirror73 (1) | 23.4.201010:08
No určitě by šlo změřit spotřebu se zapnutou GF310M v klidu a srovna stejnou zátěž s ­"vypnutou­" GF310M. Jediný přínos a smysl má kombinace interní­/dedikovaná grafika v případě, kdy dedikovaná grafika žere v klidu víc než když je ­"deaktivovaná­" a práci dělá interní.

V tomto případě to až tak moc platit nemusí. GF310M asi nebude v klidu příliž žrát a Optimus, jak jsem pochopil ji nevypne. Jen ­"deaktivuje­"
Takže je celkem otázkou, zdali v klidu Intelácká+plus deaktivovaná GF310M žere méně, než jen GF310M bez integrované.
Odpovědět0  0
Tarman (118) | 23.4.20108:41
Škoda, že se tu dělají tyhle standartní recenze co vypadá jedna jako druhá. Zrovna v tomto případě by se hodilo porovnat výkony a případně i spotřebu s ohledem na to, která grafika je zrovna v provozu.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 23.4.20109:00
To by trošku popíralo smysl NVIDIA Optimus, nemyslíte?

Spotřeba GMA HD v zátěži se téměř neliší od provozu v klidu a co se týče výkonu tohoto jádra, podívejte se na výsledky v recenzi notebooku s Core i3­-330M. To má stejně taktované GMA HD jako Core i7­-620M

https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-CC61848F7BF8542AC12576D6004366BE.html
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 23.4.20109:03
Jinak si myslím, že ­"standardizované recenze­", nebo spíš jejich provedení je vhodné k tomu, aby čtenář ihned věděl, co kde najde. I proto je tak děláme.
Odpovědět0  0
Tarman (118) | 23.4.20109:18
Ale jo, nemam nic proti standardním recenzím. Člověk ví aspoň kde co hledat. Ale jen pro zajímavost, když už tu byla ta možnost porovnat výkon těch dvou grafik v jednom notebooku.
Odpovědět0  0
bugg (1) | 22.4.20108:04
rozlisenie 133 x 768 v tabulke, na to sa asi moc dobre nepozera :)
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 22.4.20109:13
opraveno
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.