reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus VS239H: špice e-IPS monitorů?

18.6.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus VS239H: špice e-IPS monitorů?
V záplavě e-IPS monitorů aby se čert vyznal. Existuje spousta prodejních hitů, avšak jsou zde i monitory, co dokáží překvapit i přes nižší popularitu. Právě takový je Asus VS239H, který ihned po zapnutí předvádí opravdu pěkné kousky.

Odezva


Odezva má dle specifikací hodnotu 14 ms. Samozřejmě hodnota oněch 14 ms může být zcela odlišná u některých typů změn. V našich testech měříme odezvu u 55 konkrétních změn. Budeme tedy přesně vědět, jak si monitor stojí. A z následující tabulky je asi vše jasné. Odezva rozhodně není 14 ms, jak slibuje výrobce, ale to je docela běžné u většiny monitorů Je však trošku škoda, že není odezva nižší, což je hlavně vinou menšího využití technologie OverDrive. S překmity se tedy u tohoto monitoru sice nesetkáte, ale zase se tím odezva prodloužila. Osobně mám raději delší odezvu bez překmitů, ale je to otázka vkusu.





Z tabulky je jasné že odezva rise má docela vysoké hodnoty. V průměru to je 17,5 ms. Odezva fall 14,4 ms je sice o něco lepší, ale stále to není zcela perfektní.



Průběh odezvy je zcela ideální. Bez překmitů, bez schodů, jen je zkrátka pomalejší. Stejně se chová odezva 0-175-0 i 50-200-50. Rozdíl zde nejsou patrné.




0-175-0 (20 ms na dílek)




50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Elektronika zpracovává signál při 60 Hz téměř dva celé snímky. Tedy 15,6 ms (celé dva snímky jsou 16,7 ms). To je docela slušný výsledek. Sice průměrný, ale slušný. Profi hráče asi neuspokojí, ale standardní uživatele ano.




Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Monitory typu e-IPS mají obvykle trošku jasnější černou barvu, a tím je i sledování videa lehce ovlivněno. Zkrátka obraz nemá takovou hloubku a dynamiku. Daleko lépe jsou na tom monitory typu VA. Dnešní monitor dosahuje zcela typických hodnot pro e-IPS. Při maximálním jasu kolem 0,3 cd/m2 a při jasu 120cd/m2 je jas černé kolem 0,13 cd/m2. Celková dynamika obrazu je však docela slušná. Sice nemá takovou dynamiku jako VA panely, ale na e-IPS je to slušný výsledek. Odezva je pro filmy dostatečná a nejsou zde vidět žádné překmity.







Prosvítání obrazu je bohužel u levných monitorů problém


A zde již máme konkrétní hodnoty pro jas černé barvy. Při maximálním jasu se zde vyskytuje lehký průsvit v dolní části obrazu. Hodnota 0,44 cd/m2 není až tak pěkná.





Při nastavení jasu na 120 cd/m2 se samozřejmě jas černé také sníží. Trošku se změní rozložení, ale ve své podstatě zůstává velmi podobné.





Hraní her


Ach, to hraní her. Vždy složitá otázka. Některým hráčům stačí i obyčejný monitor s průměrnou odezvou (věřím, že většině hráčů) a někteří požadují nulový inputlag a velmi krátkou odezvu. Asus VS239H je na tom zcela průměrně. Díky absenci překmitu si nevšimnete výrazného rozdvojování hran, ale zase obraz při rychlém pohybu ztrácí kontrast. Vše má své klady a zápory.

reklama