reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus VS239H: špice e-IPS monitorů?

18.6.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus VS239H: špice e-IPS monitorů?
V záplavě e-IPS monitorů aby se čert vyznal. Existuje spousta prodejních hitů, avšak jsou zde i monitory, co dokáží překvapit i přes nižší popularitu. Právě takový je Asus VS239H, který ihned po zapnutí předvádí opravdu pěkné kousky.

Pozorovací úhly


Panely typu e-IPS mají obecně velmi dobré pozorovací úhly, ačkoli trpí efektem "IPS glow", což je zmodrání tmavých odstínů a zvýšení jejich jasu. Tímto trpí dost znatelně, ale zase netrpí jinou vážnější degradací barev jako panely VA či dokonce TN. Povrchová úprava je příjemně matná bez nějakých výraznějších odlesků.





Efekt IPS glow je na tomto monitoru znatelný hlavně při pohledu z vrchu a zespodu. Pohled ze stran je velmi dobrý.
 
 

Rozložení kontrastu


Monitor slibuje kontrast 1000:1. Ten je obvykle u e-IPS panelů reálně trošku nižší, avšak dnešní monitor má kontrast velmi dobrý i změřený. Ukázal, že i e-IPS dokáže být velmi slušný. Jediný problém naleznete v dolní části, kde má monitor trošku průsvit, a tím se i kontrast snižuje. Bohužel až na polovinu maximálního kontrastu.








Průběh jasu


Výrobcem udávaný jas 250 cd/m2 je splněn a dokonce o 10 cd/m2 překonán. Minimální jas 51 cd/m2 potěší i noční tvory, programátory a ostatní tvrdě pracující uživatele. Regulace je pěkně lineární a nejsou zde žádné výkyvy.





Stabilita jasu


Díky LED podsvícení je náběh jasu zcela bleskový. Nelze ani změřit nějakou výchylku resp. náběh po zapnutí.


Podsvícení


Homogenita podsvícení je u levných panelů obvykle problém. Dnešní monitor má také trošku problém v horní levé i pravé části. Zde jas výrazně klesá. Zkrátka, není to ideální.














Pokud si však hodnoty převedeme pro gamu 2,2, která je typická pro lidské oko. Tak již podsvícení tak špatně nevypadá. Propad v pravé horní části je však stále znatelný.





reklama