Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus VS239H: špice e-IPS monitorů?

18.6.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus VS239H: špice e-IPS monitorů?
V záplavě e-IPS monitorů aby se čert vyznal. Existuje spousta prodejních hitů, avšak jsou zde i monitory, co dokáží překvapit i přes nižší popularitu. Právě takový je Asus VS239H, který ihned po zapnutí předvádí opravdu pěkné kousky.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280 x 800)


V OSD menu lze nastavit položku Sharpness. Tu lze však zvolit pouze v režimu Splendid, a tím vlastně změníte i kontrast, jas a trošku i barvy. Pro optimální nastavení tedy Splendid moc nedoporučuji. Lepší je si s monitorem pohrát ve standardním režimu, ale bohužel poté nemůžete zadat již zmíněnou položku Sharpness.




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -


Kvalita interpolace je na velmi slušné úrovni. Obraz byl až nečekaně ostrý. I přes vypnutou položku Sharpness si myslím, že Asus trošku obraz doostřuje. Kontury však nejsou vidět. Interpolace je tedy velmi dobrá a poslouží i při pravidelné práci v nenativním režimu. Hry také vypadají velmi dobře.


Regulace jasu


Regulace jasu u LED podsvícení se provádí obvykle pulzně. Dnešní monitor není výjimkou a navíc má frekvenci 238 Hz. Taková frekvence je u LED podsvícení lehce nadstandardní. Vaše oči určitě budou rády.





Spotřeba


Opět díky LED podsvícení je spotřeba stlačena na velmi nízkou hodnotu. Maximálních 32 W sice nepatří k těm nejlepším, ale stále se pohybujeme v rámci průměru. Naopak minimální hodnota 12 W je perfektní a při práci v noci si monitor tedy ze zásuvky vezme jen trošku.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 18 W.





Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,29 lm/W.