Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus VS239H: špice e-IPS monitorů?

18.6.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus VS239H: špice e-IPS monitorů?
V záplavě e-IPS monitorů aby se čert vyznal. Existuje spousta prodejních hitů, avšak jsou zde i monitory, co dokáží překvapit i přes nižší popularitu. Právě takový je Asus VS239H, který ihned po zapnutí předvádí opravdu pěkné kousky.

Asus VS239H: celkové hodnocení


Monitor Asus VS239H neuvěřitelně překvapil. Hlavním překvapením je kvalita barev, která je i bez kalibrace více než dobrá. Po kalibraci se monitor navíc proměnil v prakticky grafický monitor. Ano, 6bitový monitor s FRC nikdy nebude splňovat potřeby profesionálního grafika, ale pro běžné použití (kam i monitor jistě míří) to dostačuje. Navíc nebyl dithering téměř viditelný. A další kvality? Rozhodně k nim patří slušný kontrast a velká regulace jasu. Navíc i frekvence blikání LED podsvícení patří k nadstandardu. Všechny tyto aspekty jsou zkrátka naprosto nečekané u monitoru za cenu kolem 4200,-. Existují zde zkrátka daleko dražší a daleko horší monitory.

Naopak k těm horším vlastnostem patří pomalejší odezva a horší podsvícení. Také ergonomie nepatří k těm nejlepším. Nebýt těchto dvou, tří neduhů, tak si jistě monitor vyslouží naše ocenění. Pokud však uvážíme cenu panelu, tak ergonomii lze omluvit. Odezvu, však omluvit už nelze. Nic není bezchybné.





Ve výsledku je monitor lehounce nadprůměrný. Nebýt však ergonomie a odezvy, tak se jedná o vysoce nadprůměrný monitor. Pokud tedy hledáte monitor pro občasnou grafickou práci a pomalejší odezva vám nevadí (navíc nemá překmity!) a ergonomii si vyřešíte na pracovišti, tak se jedná o zcela ideální monitor.




Monitor je vhodný pro:


1) Grafickou práci (s adekvátními limity plynoucími ze zaměření monitoru)
2) Obecné kancelářské použití

I přestože jde o levný monitor, tak si dovolím tvrdit, že je monitor pro grafiku zkrátka vhodný. Nebýt ditheringu, tak jde o sen každého grafika, který má hluboko do kapsy. Je vidět, že s technologií e-IPS jdou udělat docela zázraky. Velký bratr v podobě H-IPS je zde zkrátka cítit. Je to také důkaz toho, že se vyplatí testovat i méně žádané modely. Zkrátka nikdy nevíte, co se ve kterém monitoru skrývá.


Plusy


+ Velmi slušné barevné podání i bez kalibrace
+ Po kalibraci ještě lepší
+ Přesné pokrytí sRGB gamutu
+ Odezva bez překmitů
+ Slušné pozorovací úhly
 
 

Minusy


- Pomalejší odezva
- Ne zcela bezchybné podsvícení
- Horší ergonomie (vzhledem k ceně pochopitelná)
 
 
Cena v době testování: cca 4.200 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru Asus VS239H děkujeme firmě ALFA COMPUTER


Jak hodnotíte monitor Asus VS239H?
V anketě šlo hlasovat od 18.6.2012 do 7.6.2013. Počet hlasujících: 12
Výborný58 %
Průměrný25 %
Špatný17 %