reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus W7J – Core 2 Duo v bílém

28.11.2006, Josef Brož, recenze
Asus W7J – Core 2 Duo v bílém
Posledním modelem notebooků Asus je typ W7J. Zástupce vyšší střední třídy je prvním notebookem s Core 2 Duo procesorem v našem testu. Notebook je vybaven výkonným grafickým jádrem nVIDIA GeForce Go 7400, 13,3“ displejem a 100 GB diskem
Asus W7J na první pohled zaujme především barvou, která je v oblasti notebookového designu při nejmenším nezvyklá. Místo převládajících šedočerných materiálů zvolili návrháři Asusu čistě bílý plast. Šířka notebooku je 31,5 cm, jeho hloubka 22,6 cm. Výška notebooku v přední části dosahuje cca 2,9 cm a postupně zvyšuje až na 3,6 cm.


Asus W7J

Notebook působí velmi pevným a robustním dojmem. Linie notebooku jsou klasicky asusovsky strohé. Barevná jednota vnější strany displeje je narušena pouze chromovaným logem společnosti a šedivou plochou kloubů, které spojují panel se základnou notebooku. Velmi elegantním prvkem je modro-oranžově podsvícená diody, která je vyvedena na plochu displeje.


Asus W7J

Kvalita materiálu a dílenské zpracování notebooku je na vysoké úrovni. Rovněž spoje jednotlivých částí jsou hladké a pevné. Zmíněný strohý vzhled vylepšuje několik zajímavých designových prvků. Velmi vkusná, ale především účelná je úprava obvodových hran notebooku. Hrany přístroje, včetně displeje, jsou osazeny tuhým plastovým páskem, který chrání notebook před nárazy.

Přestože je povrchová úprava poměrně kvalitní, nejsem schopen odhadnout, jak budou bílé plasty vypadat po dlouhodobém používaní. Po přibližně dvou týdenním používání však nebyly na bílých plochách příliš patrné nečistoty nebo otisky prstů.


Asus W7J

Pojistka pro otevření panelu v podstatě chybí. Nahrazuje ji výrazný konstrukční prvek, který vynikne při zavření panelu. Kameru kryje šedivý materiál, který zároveň slouží jako „madlo“ usnadňující otevření notebooku. Díky masivnímu hmotě plastového obalu lze notebook pohodlně otevřít jednou rukou.


Asus W7J - čelní pohled

V levé části základny přístroje je umístěn panel s diodami, které zobrazují aktivitu a stav notebooku (baterie, WiFi, hdd, atd). Spodní část notebooku je vyrobena z bílého plastu, který vyniká značnou tuhostí. Baterie je snadno přístupná a lehce vyjímatelná.


Asus W7J – kontrolky


Klávesnice a Touchpad



Plastová základna notebooku je vyvedena v bílé barvě. Klávesnice je rovněž bílá s černými popisky. Zdvih kláves je přiměřený – přibližně dva milimetry. Rozložení kláves je v podstatě standardní, pouze tlačítko Enter je poměrně malé. Klávesy "Scroll Lock, Num Lock, PgUp, PgDown, End” jsou umístěny na pravém okraji. Rovněž ostatní důležité klávesy jsou na obvyklých místech. Klávesa Fn je u tohoto modelu umístěna vpravo od CTRL. Trochu mi vadí, že se Asus nedrží jednotného konceptu, některé modely (S6F) mají klávesy v opačném pořadí.


Klávesnice Asus W7J

Překvapivě chybí speciální tlačítka pro rychlé spouštění aplikací. V horní části notebooku, nejblíže k displeji, najdete pouze tlačítko Power a vlevo přepínač pro bezdrátové sítě (WiFi a Bluetooth). Obě tlačítka jsou modře podsvícena. Ostatní funkce, jako zesilování zvukového výstupu, ovládání jasu apod. jsou přístupny přes kombinaci funkčních kláves (Fn+Fx).


Touchpad

Pracovní plocha touchpadu je barevně shodná se základnou přístroje. Vlastní touchpad je mírně zapuštěn pod povrch základny. Tlačítka myši jsou dělená a mírně vystouplá nad povrch přístroje. Jejich stisk vyžaduje poměrně značnou sílu, která znepříjemňuje plynulé ovládání notebooku.
reklama