reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.10.2009, Martin Kuchař, recenze
Dnes se podíváme na WiFi router od ASUSu, který na první pohled zaujme svým USB 2.0 portem s možností přímého sdílení všech dat. Tato funkce sice není zázračná, ale v domácnosti nebo firmě může usnadnit šíření dat, které potřebuje více uživatelů současně.
mrprescott (1) | 2.11.200923:01
zopakujem este raz, po 23 mesiacoch odisiel zdroj, prepustal slabsi prud cize router svietil ale nefungoval... neprijemne
zdroj­-adapter mi vymenili.

nepojde o nahodu, tato porucha bude asi pravidlom tak na mieste pripadnych zaujemcov by som neriskoval, kuknite napr tu [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
Miloslav Ponkrác | 1.11.200922:13
Mám Asus wl500gP v2 a ačkoli je to jiný výrobek, hodně mě zklamal. Už jsem z několika zkušeností s různými výrobky Asus od různých segmentů tušil, že to bude dodělej si doma a půlka slibovaných věcí je lež.

Jako router a LAN switch funguje a docela dobře a tím bych tak skončil, i když bylo slibováno x funkcí. WiFi nemělo ani řízení výkonu. Různé funkce jako sdílení tiskárny, file server a další se neukázalo jako dobře použitelné. Navíc nemá žádný reset, ani vypínač, takže vždy vše vypínáte natvrdo vytáhnutím ze zásuvky, takže jako file server to není moc ideální.

V zásadě tahle zařízení od Asusu jsou geniální pro toho, kdo chce využít jen základní funkce ­(asi desetinu toho co slibuje manuál, že to umí­), a nebo pro kutila, co si chce hrát s OpenWrt Linuxem a udělat si vlastní firmware ­(což není sranda­). I mě ta krabička jede na neoriginálním firmware, do té doby jsem byl velmi zklamaný.

Asusy jsou nedodělek. Pro malá očekávání ovšem použitelný.
Odpovědět0  0
julo-rs (8) | 30.10.200915:15
Keď vidím tie slabé výsledky v testoch, je tento výrobok podľa mňa podvod na zákazníka. To znamená, že tie parametre N nemusí žiadny router spĺňať? Nie je na to norma? Aký má význam potom prechod na N, keď nikde nemám záruku, že to deklarovanými rýchlosťami pôjde?
Ja som dostal od poskytovateľa internetu OEM router ­(vyzerá ako WA 2204, podporuje maximálne G , ale ide ozaj na maximum. Keď sťahujem, tak beží na 2,7 MB­/s. Myslím, že to je maximum, čo sa dá z G dostať. A som spokojný.
Keď tie N rýchlosti sú len teoretické, tak nech aj na krabicu k tomu veľkému N pripíšu TEORETICKY.
Odpovědět0  0
kody (1) | 30.10.200920:16
Tento router mám doma už skoro rok a na trhu je už přes 3 roky takže to není žádný mladík. Jinak tento router má sice podporu 802.11n, ale ­"draft­"(na což neni norma­). Norma 802.11n byla schválena až koncem léta tohoto roku.
Odpovědět0  0
Rhinox | 31.10.20099:44
Opravdu tenhle router patri jeste k predchozi generaci routeru od asus­-u ­(ktera se oznacovavla WL***­) a prisel na trh nekdy v polovine roku 2006. Ze se nenachazi na ceskych strankach asusu v tomto pripade nehraje zadnou roli. V zadnem pripade by se nemel srovnavat s drive testovanym RT­-N13U, ktery uz patri k nove generaci.

Dalsi vec: zejmena u vyrobku ktere jsou na trhu delsi dobu bych ocekaval, ze se v recenzi uvede, s jakou verzi firmware ji testovali. Nebo jeste lepe, pred testovanim nahrat do routeru posledni oficialni finalni firmware z web­-stranku asusu. Tohle muze byti dost dulezite! Kuprikladu pro tento router je snad uz 10 updatu na firmware ­(nepocitam bety­), ktere resi ruzne problemy.

Taky sem tento router mel, a byl sem spokojenej ­(do doby nez sem potreboval na lance 1gbit­). WiFi nebyl problem pripojit na 70­-80Mbit­/s, pres 2 zdi a nezvysenem vykonu. Mimochodem, ten web­-management mi prijde lepsi, nez to co maji ty novsi RT­-routery. Tak nejak prehlednejsi...
Odpovědět0  0
Miloslav Ponkrác | 1.11.200922:15
Buďme upřímní. Hardwarově je nová generace spíše horší, softwarově je to Linux.

I kutilové, co si chtějí vyhrát shánějí pokud možno starší verze, které dokáží víc a jde z nich vymáčknout víc.
Odpovědět0  0
Miloslav Ponkrác | 1.11.200922:19
K poslednímu odstavci. Abyste nebyl spokojen, WiFi výkon klidně dokáže i vysušit zdi a zapálit střechu. Ovšem ve staré verzi se dal ztlumit, v nové verzi už nikoli ­(jak je to dnes nevím­). Můžu říci, že citlivějším lidem v blízkosti routeru se dělalo i mírně zle, protože výkon je zbytečně nadsazený na domácí router. Proto je třeba ho ztlumit. Já jsem v pohodě tlumil na 1­/16 výrobcem nastaveného výkonu a přes dvě zdi jsem dosáhl 100% signál. Pak se přestalo citlivějším lidem dělat zle, sem tam někdo plnej knedlík nesnese.

Jinak potvrzuji, že novější web management je krok dolů.
Odpovědět0  0
Miko (230) | 2.11.200915:13
"se dělalo i mírně zle­" ­- to jste tam měl zřejmě nějakou směrovou anténu a přešvihnul normu aspoň o dva řády, že?
Dotyční lidé zřejmě nemohou ani používat mobil, BT a další bezdrátové technologie, v Praze by asi umřeli. Jo, sugesce je prevít...
Router pochopitelně splňuje Evropské normy a i u nás přísnější ČTÚ.
O citlivějším člověku jsem četl jen jednou ­- žije tuším v Anglii a má na 2.4GHz skutečně i alergii.
A k tomuto routeru ­- už tehdy budil výkonem nulanulanic rozpaky, jak už tu někdo psal, počkejte si na 16tku.
Sám používám roky Asus WL­-500gx s XWrt ­(postupně od originálu přes Olega až po OpenWRT­) se sektorovkou WL­-ANT168G, WL­-168g s modem na 10dB prut, WL­-100gx, WL­-169gE bez problému.
Odpovědět0  0
Petr Marek (65) | 30.10.200913:47
Samozrejme s neoriginalnim firmware. A funguje bezproblemu.
Odpovědět0  0
M. | 30.10.200912:03
cekal jsem hodne podle toho co nabizel, a dostal jsem malo. K nizkym rychlostem zminovanym v recenzi bych pridal nahodne odpojovani klientu od site s nucenym ­"tvrdym restartem­" routeru odpojenim od site. Pripojeni pevneho disku neprobehlo vzdy tak hladce jako tady v recenzi.Ano, byly pripady kdy to slo hladce a pak chvile kdy se z nejakych zahadnych duvodu naproti tomu ze minule to za stejnych okolnosti slo, nedelo nic.Jak rikam, kupoval jsem ho s velkym ocekavanim, a byl jsem rad, ze jsem ho prodal.
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 30.10.200912:41
Tento router mam doma a zlobil dokud nebyl firmware od Asusu nahrazen Linuxem. Pote vse fungovalo jak svycarske hodinky. Bohuzel achillovou patou je prave onen nizky vykon, takze stahovani cehokoliv pres router na disk a surfovani zaroven bylo velke utrpeni. Velke nadeje vkladam do RT­-N16.

Mimochodem u noveho RT­-N16 uvolnil asus opensource zdrojove kody, nejspis proto ze komunita kolem techto routeru je mnohem vetsi a mozna i lepsi nez samotni vyvojari software u asusu
Odpovědět0  0
Rhinox | 30.10.200917:41
S temy firmwary se pletete, a to nekolikrat:
"...zlobil dokud nebyl firmware od Asusu nahrazen Linuxem...­"
Originalni firmware uz *JE* zalozen na linuxu. Presneji je to busybox­-linux. Ten je dale komunitou upravovan ­(sem patri takzvane ­"Olegovy­" modnute firmwary, podstatne lepsi nez original­). Druhou moznosti je pouzit zcela jiny firmware, napriklad z projektu openwrt...

"...Mimochodem u noveho RT?­-N16 uvolnil asus opensource zdrojove kody...­"
Asus uvolnuje zdrojove kody vsech svych routeru uz od casu WL500b prave proto, ze je k tomu zavazuje GPL. Chteji vyuzivat linuxove jadro, tak jim jaksi nic jineho nezbyvalo. Zrovna u toho wl500b byli nejdriv nake problemy, asus­-u se do toho moc nechtelo, zdrojaky zverejnil az kdyz to zacalo vypadat na soudni spor...
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 30.10.200917:54
tak dekuji za upresneni, nikdy jsem firmware asusu moc nezkoumal, protoze cca 14 po koupi sem si tam nahral prave zminovaneho Olega.

ohledne zdrojaku jsem si takrka jisty, ze sem na strankach asusu u modelu WL­-500W nevidel, ale je to uz dlouho co jsem tam byl naposled...
Odpovědět0  0
gouryella | 30.10.200910:34
Ohledně rychlosti není se čemu divit, wl­-500w je jen facelift zařízení, které je tu s námi již pěknou řádku let.
Odpovědět0  0
stevocz (32) | 30.10.20097:42
asi autor nema u svojho provajdera IPTV :­-­) inac by nenapisal ze ak ma velku rychlot tak QOS mu je zbytocna :­-­) pretoze pri tom je velmi velka apravdepodobnist ze bez jeho natavenia by mu tv isla tak ako ma :­) ale nevadi ale z casti ma pravdu ze cim rychlejsi net tym viac sa toho stihne.
Odpovědět0  0
guzii (375) | 30.10.20090:32
proč jsme se nepodívali i dovnitř?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.