reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Zenbook: poctivý ultrabook

18.7.2012, Jan Vítek, recenze
Asus Zenbook: poctivý ultrabook
Jedna ze společností, od níž jsme si ještě nevyzkoušeli přenosný počítač typu ultrabook, je Asus. A na rozdíl od předchozího modelu Acer Aspire M3 půjde o opravdu mobilní a štíhlý stroj, který na první pohled zaujme svým kovovým provedením, takže hurá na něj.

LCD displej


Asus Zenbook UX31E je ve všech konfiguracích vybaven 13,3" displejem s rozlišením 1600 x 900. Konečně je tu tedy něco lepšího než 1366 x 768 a ultrabook díky tomu hned působí jinak - lépe. Není tu ihned patrný rastr obrazovky a samozřejmou výhodou je větší pracovní plocha.




- pohled zpříma -


Jas displeje je velmi vysoký, a v noci tak budete moct klidně pracovat i s nejslabším nastavitelným podsvícením. Bílá barva je díky použitým LED čistá, ovšem pak už můžeme sledovat obvyklé vlastnosti technologie TN. To znamená především deformaci barev především při změně vertikálního úhlu pohledu.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Nezbývá tedy než se spokojit s technologií TN, nebo si počkat, až se i mezi ultrabooky více rozšíří jiné technologie, což by vzhledem k tomu, co běžně nabízejí tablety, nemuselo dlouho trvat.




- pohled zespoda -


Webkamera


Pro základní obsluhu webkamery je připravena aplikace LifeFrame, díky níž můžeme nahrávat videa, zachytávat fotografie a také na obraz aplikovat různé efekty (brýle, afro na hlavu a jiné).





Kvalita obrazu webkamery je dobrá, ovšem je znát, že má nízké rozlišení, což se projevilo na nízké ostrosti a zubatosti okrajů. Obraz je vyladěn tak, aby poskytl především věrné barvy a byl celkově dobře prosvětlený, a to na úkor obnovovací frekvence, jak je dnes obvyklé. Kamera je ale i v noci při velmi slabém osvícení použitelná, jen se můžete připravit na to, že se obraz obnoví jen párkrát za sekundu.


Zvukový systém


O základní ozvučení se zde postarají dva reproduktory od firmy Bang & Olufsen, které jsou ukryty pod klávesnicí. Zvuk pak proniká škvírami mezi klávesami a jejich podkladem a pokud mám posoudit jeho kvalitu, rozhodně jde o nadprůměr.

Ihned nás zaujme jeho rozsah, který je na notebookové reproduktory, zvláště u takto malého stroje, neobyčejně široký. Díky tomu zvuk celkově není ani tak plochý, občas se ozvou i basy a jeho hlasitost je také více než dostatečná. Kvality ani levných reproduktorových sestav samozřejmě nedosahuje, ale použitelný rozhodně je a nenáročným uživatelům bude stačit i pro poslech hudby.


Ergonomie


Zvláště u ultrabooků je ergonomie velmi důležitá, protože jde o mobilní počítače a pro Zenbook UX31E to platí dvojnásob. Když začneme jeho displejem, pak situace by mohla být lepší. To znamená, že klouby by mohly lépe držet jeho polohu a displej samotný by mohl jít otevřít do většího úhlu než obvyklých 135 °.

Co se týče rozložení portů a konektorů, pak těch jednak moc není, a pak je bylo nutné na obou stranách díky profilu základny odsunout až nakonec. Díky tomu nebudou koukající kabely vadit ani levákům a ani pravákům v práci s myší. Na cestách ale využijeme především to, co nabízí samotný ultrabook, tedy jeho velký touchpad. Ten má dobře hmatově oddělenou plochu, po níž prsty velmi dobře a bez zadrhávání kloužou, přičemž zpracování je moderní s jedním fyzickým tlačítkem schovaným pod samotnou dotykovou plochu. Z toho vyplývá, že pokud jste zvyklí mít při používání touchpadu prst neustále položený na tlačítku, zde se to budete muset odnaučit. Ale to vás touchpad po několika nechtěných multidotykových gestech donutí sám.

Klávesnice typu Chiclet má velmi nízký zdvih a kromě ní tu nejsou žádná další tlačítka. To znamená, že veškeré speciální funkce (nastavení jasu, atd.) včetně hlavního vypínače jsou na ní. A zrovna poloha onoho vypínače v pravém horním rohu se mi vůbec nezamlouvala, i když se to Asus snažil zachránit tím, že po stisku se počítač ihned nevypne/neuspí, ale ukáže obrazovku s potvrzením akce. Naopak dobře nahmatatelné směrové šipky mohu jen pochválit.

Celkově jsem byl s klávesnicí ale spíše nespokojen, protože kvůli velmi malému zdvihu kláves (jen něco málo přes milimetr) je hmatová odezva prachbídná a zvláště při rychlejším psaní téměř zmizela, jako by klávesnice byla zcela plochá. Krom toho by se také hodily více kontrastní popisky, což černá na stříbrném podkladu rozhodně není.
reklama