reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Zenbook: poctivý ultrabook

18.7.2012, Jan Vítek, recenze
Asus Zenbook: poctivý ultrabook
Jedna ze společností, od níž jsme si ještě nevyzkoušeli přenosný počítač typu ultrabook, je Asus. A na rozdíl od předchozího modelu Acer Aspire M3 půjde o opravdu mobilní a štíhlý stroj, který na první pohled zaujme svým kovovým provedením, takže hurá na něj.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Ta je u tohoto modelu při provozu v klidu v podstatě neznatelná a ani chvilková potřeba vyššího výkonu se nijak neprojeví. Při surfování po webu a jiné nenáročné práci tak bude tichým společníkem. Ostatně to je při předpokládané klidové spotřebě pod 10 W celkem pochopitelné. V zátěži se pak ventilátor už slyšitelně roztočí, ovšem to dělá postupně a ne skokově a nemá nijak otravný zvuk, jako spíše jemné šumění. Po přechodu do klidového režimu se pak do několika sekund postupně zklidní.

Teploty byly měřeny ve 24°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark Vantage pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil 3DMark a o zbylá se postaral Prime95. Nicméně teplotní čidlo má v sobě jen procesor, i když ten samozřejmě obsahuje také grafické jádro, takže naměřené teploty platí de facto i pro něj. Teplota v klidu je poměrně vysoká, což je snadno akceptovatelná daň za téměř bezhlučný provoz. Teplota v zátěži pak vystoupá až na 86 °C, což znamená, že k maximu máme ještě 14 °C.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
45 °C
84 °C
GPU
-
-
HDD
-
-


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně notebooku. Právě tam se bude notebook při zátěži výrazněji zahřívat, což můžeme vzhledem k teplotně dobře vodivé hliníkové schránce očekávat. Provozovat Zenbook při zátěži na klíně tak asi nebude zrovna nejpříjemnější kratochvíle.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na baterii typu Li-Pol s kapacitou 50 Wh. Ta má dle Asusu vydržet kolem 7 hodin provozu, což bych mu po zkušenostech s jinými ultrabooky i věřil. Jak tomu ale je ve skutečnosti?


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
6:55
1:30
Spotřeba
7 W
35 W


Pokud se spokojíte s přiměřeným jasem a nebudete notebook zatěžovat, skutečně můžete dosáhnout až uvedených 7 hodin provozu na jedno nabití. Už jen zvýšení jasu na maximum ale zvedne spotřebu o 3 W, což přinese výrazné zkrácení výdrže, takže je třeba mít v paměti, že u takto nízkých hodnot záleží na každém wattu. V zátěži si pak notebook klidně vezme 35 W i více, což dle toho zkrátí i jeho výdrž.







reklama