reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Zenbook: poctivý ultrabook

18.7.2012, Jan Vítek, recenze
Asus Zenbook: poctivý ultrabook
Jedna ze společností, od níž jsme si ještě nevyzkoušeli přenosný počítač typu ultrabook, je Asus. A na rozdíl od předchozího modelu Acer Aspire M3 půjde o opravdu mobilní a štíhlý stroj, který na první pohled zaujme svým kovovým provedením, takže hurá na něj.
Asus Zenbook UX31E je počítač, který se v žádném případě nemůžeme stydět nazvat ultrabookem. Hned na první pohled nás zaujme elegantním, dobře zpracovaným a odolným celohliníkovým tělem a také velmi štíhlým profilem, který si však vybral daň v podobě omezené nabídky rozhraní. To ale výrobce vyřešil dodáním dvou adaptérů - jeden USB pro Ethernet a druhý adaptér pro vyvedení rozhraní D-Sub. Ten by možná v dnešní době už mohl být nahrazen dalším USB nebo rozhraním DisplayPort. S ohledem na zpracování bych také ocenil pevnější klouby displeje s větším rozsahem pro jeho otevření.




Ocenění TREFA získává ultrabook Asus Zenbook UX31E za zpracování, displej,
výkon, spotřebu, hlučnost a výdrž na baterie. Logo ocenění je ke stažení zde.


Tento 13,3" stroj také nabídne obrazovku s rozlišením 1600 x 900, což je v záplavě klasických 16:9 HD (1366 x 768) příjemným osvěžením a posunuje to Zenbook výše nad konkurenci, i když jde stále pouze o TN. V naší konfiguraci se pak o výkon postaral především až 2,9GHz dvoujádrový Core i7, který měl k dispozici 4 GB RAM, vlastní integrované jádro HD Graphics 3000 a SSD. To mělo kapacitu 128GB, ale to pouze v testovaném modelu, jinak za své peníze získáte 256 GB.

Co se týče další výbavy, pak nechybí USB 3.0, Wi-Fi 802.11n ani Bluetooth 4.0, lepší by však mohla být webkamera, která má zde pouze 0,3 Mpix. Naopak velmi spokojen jsem byl s reproduktory Bang & Olufsen schovanými pod klávesnicí, které poskytují velmi slušný zvuk. Klávesnice samotná ale zklamala kvůli svému velmi nízkému zdvihu a kvůli tomu i nevalné hmatové odezvě. Na nějaké časté a dlouhé psaní to tedy v žádném případě není. Moderní a velký touchpad však nemohu hanit ani v nejmenším.

Výkon tohoto ultrabooku je dle očekávání dobrý a každému musí být už dle pohledu na specifikace jasné, že procesor poskytne slušnou výpočetní sílu, ale naopak integrované GPU na hry rozhodně stvořené není. Otázkou byl výkon SSD od firmy A-Data, a to se nakonec ukázalo v dobrém světle, jak bychom ostatně od modelu s kontrolerem SandForce SF-2281 a rozhraním SATA 6 Gbps očekávali.

Nakonec tu je téma spotřeby, hlučnosti a výdrže. Zde už mohu Zenbook jen chválit, protože naměřená spotřeba začíná už na 7 W, díky čemuž výdrž na baterie opravdu dosáhne na proklamovaných 7 hodin. A hlučnost? V klidovém režimu ani neuslyšíte, že vedle vás nějaký počítač běží a ani v zátěži vás nebude šum ventilátoru kdovíjak rušit.


Plusy


+ výborné zpracování a štíhlé tělo
+ displej s rozlišením 1600 x 900 a dobrý zvuk
+ dobrý výkon a slušné příslušenství
+ nízká spotřeba a hlučnost / dlouhá výdrž na baterie
 
 

Minusy


- slabší klouby displeje
- hmatová odezva klávesnice
 
 
Cena v době testování: cca 31.000 Kč s DPH, záruka 2 roky
 
 
Za zapůjčení ultrabooku Zenbook UX31E děkujeme ASUSu


Jak hodnotíte ultrabook Asus Zenbook UX31E?
V anketě šlo hlasovat od 18.7.2012 do 13.7.2013. Počet hlasujících: 8
Výborný13 %
Průměrný88 %
Špatný0 %
reklama