reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asustor AS-202TE: NAS jako mediální server

4.11.2013, Jan Vítek, recenze
Asustor AS-202TE: NAS jako mediální server
Dnes se podíváme na NAS server jinýma očima než obvykle. Nepůjde o recenzi všímající si NAS jako celku a testující zvláště jeho výkon. Namísto toho se zaměříme na multimediální schopnosti modelu AS-202TE, k čemuž nám poslouží HDMI i dálkový ovladač.
V dnešním článku se tedy nebudeme věnovat primárně výkonu a ani schopnostem operačního systému, a to z jednoho prostého důvodu. Na tyto aspekty jsme se totiž zaměřili nedávno u testu modelu Asustor AS-602T, přičemž o NAS serverech této značky je známo, že jsou založeny na procesorech Atom a využívají vždy stejný operační systém, pro nějž jsou k dispozici desítky přídavných aplikací pro doinstalování. Nicméně v případě dnešního AS-202TE je procesor Atom přeci jen výrazně slabší, a tak bude vhodné se v krátkosti zaměřit i na to, jestli to zamávalo s přenosovými rychlostmi.



Hlavním tématem recenze ale bude využití NAS serveru coby mediálního zařízení, čili s využitím jeho rozhraní HDMI a dálkového ovladače, který je součástí volitelného příslušenství, čili za příplatek. Z NAS serveru se tak může snadno stát multimediální přehrávač, přičemž jeho o ostatní vlastnosti a schopnosti pochopitelně nepřijdeme.



Asustor AS-202TE k nám dorazil v hnědé krabici s jednoduchým potiskem, v níž nejdříve narazíme na příslušenství a vespod pak na samotný NAS server dobře chráněný měkkými bloky.

Model
Asustor AS-202TE
Procesor
Intel Atom 1,2 GHz Dual-Core Processor
Paměť
1GB SO-DIMM DDR3
Podpora HDD
2x 2,5" / 3,5" Serial ATA 6 Gbps
Interní disky: EXT4
Externí disky: FAT32, NTFS, EXT3, EXT4, HFS+
LAN
Gigabit Ethernet x1
USB
USB 3.0 x2, USB 2.0 x2
eSATA
-
Ostatní rozhraní
HDMI (1080p)
LED kontrolky
Power, HDD, LAN 1
Rozměry
163,5 x 108 x 230 mm
Hmotnost bez disků
1,87 kg (bez disků)
Hluk
24 dB (70mm ventilátor)
Spotřeba
19,7 W - při aktivitě
13 W - v klidu
0,8W - režim spánku
Síť
TCP/IP (IPv4 & IPv6)
Jumbo Frame (MTU)
VLAN
ASUSTOR Cloud Connect
Wireless Network
DDNS a EZ-Route
Protokoly
CIFS/SMB, AFP, NFS, FTP, WebDAV, Rsync, SSH, SFTP, iSCSI, HTTP, HTTPS
ostatní vlastnosti viz stránky výrobce

Pokud bychom měli srovnat Asustor AS-602T s dnes testovaným AS-202TE, pak tu jsou tři hlavní rozdíly. Prvním je pomalejší dvoujádrový procesor Atom s taktem 1,2 GHz oproti 2,13GHz modelu. Druhým rozdílem je, že port RJ-45 gigabitového Ethernetu je u AS-202TE pouze jeden, z čehož vyplývá, že nemůžeme využít žádnou agregaci linek pro dosažení vyšší datové propustnosti ani jiné výhody vyplývající z dvou rozhraní. A pak můžeme zmínit chybějící rozhraní eSATA a o dva porty USB 2.0 méně, čili rozšiřitelnost tohoto řešení je menší.

Asustor AS-202TE je tedy zcela objektivně slabším modelem, ovšem cenový rozdíl je velmi výrazný a činí 40 % částky, za niž pořídíme model AS-602T. Ušetřené 4000 Kč pak ospravedlní zmíněné tři rozdíly mezi oběma modely a dá se říci, že běžný uživatel je snadno oželí. Otázkou je však výkon procesoru Atom, jehož výrazně nižší frekvence by se mohla v některých případech projevit. Na druhou stranu tak tento NAS slibuje o něco nižší spotřebu, a to především v klidovém režimu a při spánku a také má méně hlučet.


Zpracování NAS serveru


NAS server Asustor AS-202TE vypadá velmi dobře a kvalitně. Vyroben je především z kovu, pouze jeho čelo je z černého plastu, jinak nám ukazuje na odiv svůj broušený ocelový povrch. Kvalita zpracování je tedy stejná jako u AS-602T, takže s ní můžeme být maximálně spokojeni.



Přední plastový panel je zpracován podobně jako u jiných dvoudiskových modelů. Máme tu dva vysouvací šuplíky pro 2,5" či 3,5" pevné disky (nebo klidně SSD), přičemž v levé části předního panelu pak máme hned pod logem výrobce Asustor vypínač s podsvíceným pruhem ukazujícím stav celého zařízení, pak tu je hned dole další stejně zpracovaná kontrolka, ale ta ukazuje aktivitu pevných disků.

Dole pak máme už menší kontrolky, jež informují o zapojených ethernetového rozhraní a nakonec je tu přední port rozhraní USB 3.0 usazený v tlačítku, jehož funkce je pochopitelně spuštění automatického zálohování (respektive synchronizace dat) z připojeného zařízení. Budete si tak moci snadno a rychle zálohovat třeba data na svém flash disku, o něž nechcete přijít. A že jde o NAS podporující klasický dálkový ovladač, měl by tu být také IR senzor. Najdeme jej v pravém horním rohu.



Na bočních panelech nic není, tedy kromě několika průduchů pro nabírání vzduchu nalevo, takže se už můžeme rovnou podívat na zadní část. Tam najdeme všechna ostatní rozhraní, jež už byla jmenována. Kromě 70mm ventilátoru to tak je zbylý port USB 3.0, jenž je nahoře poblíž zapuštěného tlačítka Reset a 3,5mm výstupu na sluchátka (či zesilovač a následně reproduktory). Dole pak máme rozhraní HDMI v plné velikosti, dva USB 2.0 a jeden RJ-45 gigabitového Ethernetu. Nakonec nechybí otvor pro zámky Kensington a samozřejmě i pro napájecí konektor.

Disky se instalují do dvou kovových šuplíků s plastovým obložením. Stačí stisknout jejich spodní tlačítko, po čemž vyskočí páčka a my můžeme šuplík vytáhnout, přišroubovat k němu disk a zase jej zasunout na místo. Posledním detailem jsou dvě kontrolky hned nad páčkou, k nimž vedou světlo stejně jako optické kabely dva průhledné plastové hranolky až od plošného spoje vzadu.


Příslušenství a dálkový ovladač


Nejdůležitějším příslušenstvím, bez nějž bychom se neobešli, je napájecí adaptér od Delta Electronics s výkonem 60 W (12 V a 5 A). Dále tu máme CD s doprovodným softwarem, jeden krátký ethernetový kabel a nakonec také potřebné šroubky pro připevnění pevných disků.



Zde se ještě podívejme na dálkový ovladač jenž dostal prosté označení - Asustor Remote Control. Pokud očekáváte nějaký velký ovladač ve stylu modelů pro Windows MCE, pak se jedná spíše o opak. Jde o malý, něco přes 11 cm vysoký černý ovladač, který dobře padne do ruky a nabídne celkově deset tlačítek, mezi nimiž nebude žádný problém se orientovat.



Máme tu hned nahoře vypínač, pod ním tlačítka pro návrat na výchozí nabídku (Home) a otevření nastavení. Uprostřed je hlavní kříž se šipkami a potvrzovacím tlačítkem uprostřed a nakonec až zcela dole máme tlačítko zpět a vedle něj další s funkcí přehrát/pauza.

Asustor Remote Control tedy vypadá velmi jednoduše a prakticky, přičemž můžeme očekávat, že poslouží především pro pohyb v uživatelském rozhraní, na jehož propracovanosti bude velmi záležet. Pokud si jej budete pořizovat, pak také nezapomeňte na dvě baterie AAA, neboť v tomto případě je od výrobce překvapivě nedostaneme.
reklama