reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asustor AS-202TE: NAS jako mediální server

4.11.2013, Jan Vítek, recenze
Asustor AS-202TE: NAS jako mediální server
Dnes se podíváme na NAS server jinýma očima než obvykle. Nepůjde o recenzi všímající si NAS jako celku a testující zvláště jeho výkon. Namísto toho se zaměříme na multimediální schopnosti modelu AS-202TE, k čemuž nám poslouží HDMI i dálkový ovladač.
Kapitoly článku:
O instalaci a nastavení celého NAS disku pojednává již recenze modelu Asustor AS-602T, čili to není třeba opakovat. Zde se setkáme s tím samým, přičemž jediným rozdílem budou nastavení spojená s druhým Ethernetovým rozhraním a rozhraním eSATA, která u AS-202TE nenajdeme.




- výchozí nabídka operačního systému ADM 2.0 (ASUSTOR Data Master) -


Nyní půjde především o využití rozhraní HDMI pro přehrávání videa a audia, a to i s využitím dálkového ovladače. Pro zprovoznění této funkce budeme potřebovat aplikaci XBMC multimedia player, kterou prostě stáhneme z nabídky App Central (Centrum aplikací) a necháme nainstalovat. Zde už mohu poznamenat, že pohyb v grafickém prostředí zobrazovaném webovým prohlížečem je rychlý a odezva NAS serveru je pohotová. V tomto ohledu si tedy na výkon procesoru Atom stěžovat nemůžeme.




- XBMC multimedia player v nabídce Beta aplikací -


XBMC tedy najdeme v Centru aplikací, ovšem ne v základní nabídce, tedy alespoň v této době. Jedná se totiž stále o betaverzi, čili je třeba se porozhlédnout v menu Beta aplikace. Pokud jste ještě předtím nezapnuli režim médií, bude to nutné udělat před instalací XBMC. Ta totiž stejně jako jiné případné aplikace jejího typu bude potřebovat svou vyhrazenou paměť. Po restartu vás možná čeká ještě jedna překážka, kterou je vytvoření Asustor ID, čili registrace. Asus po nás ale dohromady moc nechce, jen jméno, e-mail, zemi a způsob použití našeho NAS.





Pak už opravdu nic nebránilo instalaci aplikace XBMC ve verzi 0.12.2.r0025, což znamená stáhnutí cca 100 MB dat. Ještě předtím se automaticky nainstaluje X.Org a Remote Center, takže to chvíli zabere. Pro ovládání ze zařízení s Androidem nebo iOS pak lze využít aplikaci XBMC Remote App.

reklama