reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asustor AS1002T v2: klasický domácí NAS

11.7.2019, Jan Vítek, recenze
Asustor AS1002T v2: klasický domácí NAS
Asustor nám poslal na vyzkoušení NAS, který patří mezi běžné uživatelské modely, což ukazuje především svou přívětivou cenou. Nabídne dvě diskové pozice a výrobce slibuje, že jde o ten nejlepší low-end pro digitální domácnost.

Výsledky testů propustnosti 

 
ASUSTOR AS1002T v2 nám nabídne dvě pozice pro pevné disky, a to obojí přístupné přes maximálně 1Gb/s rozhraní. Dá se tak říci, že propustnost moderních disků už výrazně překonává to, co nabízí dané rozhraní a jediné, v čem by nám mohla být konfigurace disků do RAID 0 jakž takž nápomocná, jsou operace s menšími soubory. Ovšem to za cenu mnohem vyššího rizika, že jeden z havarovaných disků si s sebou vezme veškerá uložená data.
 
 
To už bude lepší využít dva samostatné disky s vytvořenými oddíly, když už nebudeme chtít přijít o jejich kapacitu konfigurací do pole RAID 1. Ostatně i pak bude možné vytvořit úlohu, která bude synchronizovat data na obou discích, aby nás o ně havárie jednoho nepřipravila. Z hlediska výkonu to bude víceméně jedno.
 
V případě NAS se dvěma pozicemi tu samozřejmě moc možností nemáme a my si prostě vyzkoušíme to, jaké propustnosti se dočkáme s využitím dvou 2TB disků řady WD Red zapojených v poli RAID 1 (zrcadlení). Využit zde byl přepínač QNAP QSW-804-4C a na straně PC pak zápis a čtení z 1TB SSD OCZ Vector, aby bylo úzké hrdlo opravdu jen na straně samotného NAS.
  
 HDD RAID 1
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
111 MB/s
109 MB/s
2-3MB fotografie
72 MB/s 68 MB/s

Test se dvěma disky v RAID 1 přinesl očekávanou propustnost, která se pohybovala v případě větších souborů na samotné hranici toho, co zvládne 1Gb/s Ethernet. Překvapivé tu tak není zhola nic, takto by se měly chovat už všechny běžné dvoudiskové modely NAS pro domácnosti.
 
 

Spotřeba


Se dvěma disky na palubě byl NAS připojen na měřák Voltcraft Energy Check 3000 a sledována byla jeho spotřeba včetně ztrát zdroje.

Asustor AS1002T v2
spotřeba (W)
100% vytížení CPU
14
klid se zapnutými disky
10,5 W
vypnuté disky
4,5 W
pohotovostní režim
? (neměřitelné)

Osazený NAS by měl mít dle specifikací spotřebu pouze něco přes 14 W, ovšem to měřák ukázal jen při velkém vytížení. Pokud NAS pracoval v klidu či běžné zátěži, spotřeba se pohybovala do 11 W a tu nejvyšší kolem 20 W měřák ukázal jen během té krátké doby, kdy se těsně po zapnutí roztáčely pevné disky. 
 
Co se týče provozu s vypnutými disky, ten představuje spotřebu pouze 4,5 W a po vypnutí serveru, kdy je ale stále zapojen do sítě a schopen probuzení, byla spotřeba neměřitelná. 
 
Hlučnost tohoto serveru není třeba vůbec řešit, pokud ovšem nebudete mít smůlu ve výběru pevných disků. Naše WD Red se po pevném upnutí uvnitř serveru chovaly ukázněně a netvořily žádné vibrace, kvůli nimž by server i položený na dřevěném stole drnčel nebo se jinak nepěkně ozýval. Jeho vlastní ventilátor dodržuje otáčky pod 800 RPM, takže ve výsledku můžeme jen zblízka zaznamenat slabý šum. A pokud bude NAS odstrčen někam na zem stranou, vůbec o něm nemusíme vědět. Nicméně jak už bylo řečeno, to bude záviset především na chování pevných disků, takže to není otázka samotného NAS serveru.

reklama