reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Athlon 64, kladivo na Intel přichází

23.9.2003, Martin Štěpánek, recenze
Athlon 64, kladivo na Intel přichází
Konečně! Toto budou jistě slova většiny z vás. Nejočekávanější procesory posledních několika let jsou zde, takže přinášíme vyčerpávající recenzi Athlonu 64 3200+ i Athlonu 64 FX-51. Podíváme se, jak obstojí proti velmi těžké konkurenci v podobě vysoce taktovaných procesorů Intel Pentium 4 3,2GHz, ale také jej srovnáme s předchůdcem - s procesorem AMD Athlon XP Barton 3200+.
Nyní nastal čas na konečné zhodnocení procesoru, na který jsme čekali dlouhé čtyři roky. Roky dlouhého očekávání, že AMD ještě více přitopí Intelu a situace na procesorovém trhu bude o to zajímavější. Díky zhruba ročnímu zpoždění, kvůli problematické implementaci výrobní technologie není procesor takový "drtič" jakým by mohl být. Představte si, kdyby se Athlon FX objevil na loňské vánoce a jedinou konkurencí by pro něj bylo 2,8 GHz Pentium 4 s FSB 533 MHz... Byla by to katastrofa a potupa pro Intel.

Díky "skutečnému" uvedení Athlonů 64 se situace na procesorovém trhu zatraktivnila, AMD se povedl výkonnostní a technologický náskok oproti Intelu. Žádný dnešní procesor Intelu (nemůžeme zatím komentovat Intel Pentium 4 Extreme Edition s HT technologií, který jsme dosud neměli možnost testovat) se nedokáže Athlonu 64 FX rovnat. Nyní je na řadě Intel se svým Prescottem, který je největší konkurencí pro nové Athlony. Říká se dokonce, že Intel bere Athlon 64 natolik vážně, že do Prescottů implementoval už mnohokrát skloňovanou technologii Yamhill neboli podporu 64-bitů.

Nyní jen čas ukáže jestli se AMD povede nynějšího náskoku využít. Vše závisí na frekvenci, na které bude procesor pracovat - a ta přímo závisí na výrobní technologii. Je možné, že ještě letos či příští rok na jaře s nynějšími výrobními možnosti AMD zvýší frekvenci na 2,4 GHz či dokonce 2,6 GHz, ale přechod na 90 nm výrobní technologii je nutností. Právě na rychlosti přechodu na novou výrobní technologii závisí úspěch Athlonu 64. Pokud příští rok AMD zlomí 3 GHz hranici, nebude pochyb o tom, že procesor bude bez problému konkurovat jak Prescottu, tak možná i budoucímu Tejasu. Určitě se můžeme opět těšit na zajímavou "bitvu" výrobců procesorů.

Tento rok bude pro Athlon 64 zahřívacím kolem, AMD ani neplánuje prodat obrovské množství - bude k dispozici pouhých 400 000 kusů. Naplno vše začne až příští rok, kdy by se měla objevit i low-end verze s kódovým označením Paris a 256 kB cache. Cena bude - doufejme - pod 5000 Kč. Procesor bude hlavní konkurencí Celeronu a když vezmeme v potaz poměrně velký výkon Athlonu 64 bez FX, můžeme tušit, že ani Pentia na nižších frekvencích to nebudou mít lehké.

AMD má oproti roku 1999 velmi dobrou pozici, má podporu celého počítačového průmyslu - výrobců čipsetů, desek, grafických karet, vývojářů her a aplikací. Při uvedení prvního Athlonu se jí o tom mohlo jen zdát. teď už jen nezbývá než této podpory využít.

A jak to bude s 64-bity? Díky Athlonu 64 se přechod na 64-bitové programy určitě značně urychlí, tento krok donutil uspíšit vývoj desktopového procesoru s 64-bit architekturou od Intelu, který - ať chceme nebo ne - určuje tempo vývoje (AMD vlastně může jen Intel lehce "nakopnout"). O tom, že 64-bitovým aplikacím patří budoucnost, není pochyb - rozpoznávání hlasu, fotorealistické hry či správa celé domácnosti. Toho se brzo dočkáme - a možná za to (díky AMD) nedáme ani nekřesťanské peníze. Bohužel je to vše zatím "jen" budoucnost, reálné uplatnění 64-bitů je v dnešní době pouze v serverech. Ale časem, řekněme od roku 2005, by se měly začít "dělat" 64-bitové programy ve velkém. AMD tvrdí, že kompletní přechod na 64-bitů se uskuteční do roku 2009/2010, což je i podle mého názoru reálný časový rámec.

A naše doporučení - koupit či nekoupit Athlon 64/Athlon64FX? V tomto případě je lepší se ptát - kdy, poněvadž o kvalitách a budoucnosti celé platformy AMD64 není pochyb. Problém nového procesoru spočívá v tom, že musíte koupit i novou desku, díky čemuž rostou náklady. Proto první Athlony 64 v ČR poputují k zákazníkům s největší pravděpodobností v celých nových počítačích. Bohužel cena procesoru je ještě dost vysoká, jako u každé novinky, takže počítač bude stát pro někoho nekřesťanské peníze.

Pro všechny šetřílky - ale přesto milovníky nejnovějších technologií - je lepší počkat na příští rok, kdy se objeví jak levný Intel Prescott, tak levné procesory založené na architektuře Athlon 64. Je na co se těšit.
reklama