reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.4.2013, Petr Štefek, recenze
Audiolab M-DAC předchází pověst skvělého DAC k PC nebo MACu, který dokáže z dobře nahraného materiálů vytěžit opravdu maximum. Podíváme se, jestli má všechen ten humbuk opravdové opodstatnění.
xmarek (63) | 12.8.201323:34
"občas se na internetu objevují zaručené způsoby jak zařízení donutit akceptovat 24 bitů ­/ 192 kHz­". Tato věta mě hodně pobavila. To jako, že udělají nějakým zázrakem z čipu HS? Další věc je, že UAC1 nepodporuje vzorkovací frequenci 192kHz takže tam rovnou nahodí podporu UAC2? Pochopitelně se to neobejde bez alternativních driverů pro Widle, protože Windows UAC2 nepodporují.
Co se týče zmiňovaného kontroléru od firmy TI. Bohužel tento čip možná umí asynchronní datový přenos ­(Benchmark DAC1 USB ho používá taky, ale implementovali pouze adaptivní mód­), ale používá PLL závěs, který už ze své podstaty zanáší do zvuku jitter.
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 13.8.20130:11
No nesdělujete žádné novinky, ale budiž :­) ... konstruktér M­-DAC také jasně řekl, že žádné speciální drivery programovat nebudou a 24­/96 je dostačující skrze USB ­(potažmo UAC1 ve Windows­). Nemyslím si, že jitter je něco, co by tento DAC sráželo na kolena. Bez měření je to ten teorie. Nicméně, rozhodně netvrdím, že by nebylo lepší řešení ... třeba XMOS USB I2S je asi nejlepší řešení a standardem je už 32­/384.
Odpovědět0  0
xmarek (63) | 19.8.201323:19
Rozhodně netvrdím, že by bylo 24­/96 v něčem limitující. Výhoda UAC1 v asynchronním módu je nesporná, žádné alternativní drivery, windows UAC1 podporují. Sám vnímám větší bit rate trošku jako marketingový tah. Nahrávek které by to využili je jako šafránu a rozhodně více záleží na implementaci než, že nějaký transport zvládá 192­/24+. XMOSy znám moc dobře a považuji je za velmi povedené řešení, ale netroufl bych si říct, že je nejlepší. Je to takový polo black­-box a to samo osobě přináší taky jisté nevýhody. Ale lepších řešení je opravdu jako šafránů. M­-DAC je povedené řešení, ale jistým způsobem kompromisní. Zase na druhé straně málokdo chce za DACan vyvalit 100k+. :­)
Odpovědět0  0
Jaromír Merhaut | 14.4.20131:18
Spínaný nebo lineární? Pro zvukový výsledek je to dost zásadní informace.
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 15.4.201320:22
Myslím, že spínaný ... z velkým nadšením se k tomuto DAC dodávají lenární zdroje třetích stran, které prý posunou vše dále. Ale krk za to nedám:­).
Odpovědět0  0
shaolin81 | 15.4.201320:49
Zdroj nie je spinany, spinany by priniesol problemy s RF. Externy zdroj je tu vlastne len trafo ­(znizuje napatie striedaveho prudu­), ten sa potom privadza do M­-DACu, kde sa riesi zvysok. Ucelom je jednak minimalizovanie RF rusenia a jednak rusenia z toho trafa samotneho.
PS: Ak som tu povedal aj nejake blbosti sorry, nie som elektrikar, ale tak nejako to je. Co viem urcite je, ze to nie je PWM zdroj :)
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 15.4.201321:16
Moje blbost ... máte pravdu ... spínané zdroje jdou ale ošetřit, aby nedocházelo při spínaní těch výkonových tranzistorů k vysoko frek. rušení, ne? Každopádně lineární zdroj je asi jistota.
Odpovědět0  0
shaolin81 | 16.4.20139:00
RF rusenie sa da minimalizovat da, ale s pomerne vysokymi nakladmi... a kedze prevodnik nema vysoke energeticke naroky, nie je potrebna ani vysoka efektivita PWM zrojov, preto je istota pouzit zdroj linearny.
K M­-DACu sa predaava aj jeden lepsi zroj, ktory zvuk posuva este o kusok dalej, lenze je aj dost drahy, takze je otazne, ci to za tie peniaze stoji. Pripadne niektori si urobili DIY zdroje. Vacsi prinos ma vsak modifikovanie M­-DACu, taky upgrade je na spadnutie, avsak v relativne obmedzenom mnozstve, lebo zmeny bude vlastnorucne robit John Westlake ­- dizajner M­-DACU. Tam sa uz vymeni dost internych suciastok + Jojn chysta novy zdroj pod znackou Lakewest ako ceresnicku na torte. Som na zozname cakatelov, uvidime co to dokopy spravi :)
Odpovědět0  0
legoxx2 | 3.4.201313:39
ma dane riesenie nejake vyhody oproti pripojeniu internej karty cez opticky vystup ­(mac mini­) k nejakemu stredno triednemu receiveru, napr onkyo? receiver je omnoho flexibilnejsi... a cenovo pri najhorsom porovnatelny
Odpovědět0  0
shaolin81 | 3.4.201314:15
Ako zariadenie optimalizovane na jedine ­- maximalnu kvalitu stereo DAC ­- ma lepsi zvuk ako drviva vacsina receiverov. Je pouzity momentalne najlepsi DAC chip so skvelym SNR, JFET output stage ­(vdaka tomu ­"analogovy­" sound podobny elektronkovym­) , atd. V receiveroch je obvykle vela ­"ustupkov­" prave vdaka velkemu poctu funkcii
Odpovědět0  0
radon (61) | 5.4.20130:10
já přešel u PC z receiveru ­(cca 12k­) na samostatný DAC ­(15k­) + koncové stupně ­(15k­) a zvuk je dynamičtější a hlavně slyším nástroje­/tóny­/zvuky které jsem předtím neslyšel. Ano není to stejná cenová liga, ale obecně dražší receivery se chlubí spíše více kanály a funkcemi, než zásadně lepším zvukem, takže je to fakt o tom rozhodnout se, co chci poslouchat ­(audio nebo kino­).
Odpovědět0  0
shaolin81 | 3.4.201310:55
Pane Štefek, prosim, aky firmware bol pocas testu v M­-DACu?
Totiz je medzi nimi dost velky kvalitativny rozdiel...

Pekny den,
Jano
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 3.4.201311:16
Dobrý den, na tohle Vám nejsem schopen odpovědět. Zkusím položit dotaz dovozci. Načetl jsem něco o úpravách firmware pro M­-DAC, ale myslím, že bylo vše s ohledem na funkčnost a případnou podporu 24­/192 přes USB. Nevím, o tom, že by nějaká verze firmware byla drasticky lepší než jiná po zvukové stránce. Podle mého by výrobce třeba mohl standardně podporovat 21­/192 přes USB, ale díky nutnosti ovladače a následné podpoře zákazníků s různými OS a hardware do toho nakonec nešel.
Odpovědět0  0
shaolin81 | 3.4.201311:40
Ano, ulohou zmien vo FW maoi byt iba riesenia bugov + nove features, ale zmeny nakoniec ovplyvnili aj samotny zvuk ­(autor to priraduje k second order effectom pri DAC spracovani­). Tiez som tomu na zaciatku nechcel verit, osobne som dost skepticky voci ­"fantomovym­" zmenam. Popravde, zo zaciatku som bol z M­-DACu mierne sklamany, ale bolo to tym, ze potrebuje cca tyzden dva na burn­-in plus mal nahodeny default FW ­(tusim V.97 alebo V.99­), s ktorym sa teraz M­-DAC zvykne dodavat, ale paradoxne je zvukovo jeden z najhorsich. Naozaj treba vyskusat original v0.90 alebo najnovsie A.10, posuvaju prevodnik o triedu vyssie. Zmena napr. na HD650 bola markantna, pocutelna ihned.
Viac info o FWs tu:
http:­/­/wikkii.org­/wiki­/M­-DAC
A jedno nekonecne, ale skvele forum, kde prispieva aj samotny navrhar M­-DACu tu: http:­/­/www.pinkfishmedia.net­/forum­/showthread.php?p=1969417
Mimochodom, byva v Cechach pri Ostrave :)
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 5.4.201311:21
Díky za odkazym fórum znám, ale není čas ho nějak zásadně pročítat. M­-DAC byl zahořený dostatečně a FW byl verze v0.90 ­(default­). Určitě by stálo zato laborovat s FW verzemi, ale to prodejci neradi vidí:­).
Odpovědět0  0
shaolin81 | 5.4.201311:49
Vdaka za odpoved. V0.90 je pokladany vacsinou ludi za najlepsi, takze potom nie je velmi co riesit :)
Odpovědět0  0
Martin Joneš | 3.4.20138:22
Strýček google heslo USB JITTER. Když už tak testované zařízení propojit coax. SPDIF. Jitter, latence. Tak jak se k tomu staví recenzent je řešení A­) nevhodné, B­) zbytečně drahé. nebylo náhodou účelem ­"prodat­" co nejvíce druhů zboží? USB vstrup je důležitý tak maximálně u NTB, tabletů telefonů a to je úplně jiná liga o úplně jiných kompromisech.
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 3.4.20138:46
Nejsem si zcela jistý, jestli jsem si správně přebral váš příspěvek, ale je evidentní, že vám uniká důvod využití USB pro test. Pokud něco chcete propojit přes jiný výstup, tak tento výstup musíte mít také na zdroji respektive transportu. V případě PC můžete těžko očekávat jakýkoli kvalitní digitální výstup, pokud si opět nekoupíte dedikovanou interní kartu s patřičnými výstupy. Řešením a poměrně levným je i pro asynchronní DAC konvertor typu HiFace. Nebudu tedy převodník připojovat na transport CPD­/SACD nebo zvolím buď čistě USB nebo konvertor USB­/SPDIF ­(navíc odstraním limit na 24­/96 přes USB ­- většina DACanů podporuje na koaxu 192­/24­).

P.S. ­- Načtěte si něco, než budete házet hlášky typu ­"Strýček google heslo USB JITTER­" a ne pouze 5 minutové prolétnutí odkazu z Google. Jitter je problém nejen u USB ale také u jiných rozhraní přenosů streamu a zcela určitě také u SPDIF koax.­/optika a dalších včetně I2S.
Odpovědět1  0
shaolin81 | 3.4.201311:22
V pripade M­-DACu je optimalne vyuzivat USB napriamo vzdy, pokial je to mozne. To odstranuje problem jitteru a naviac, pokial sa pouzije USB isolator, aj galvanicky izoluje od problemovych PWM zdrojov a ich rusenia prenasaneho po uzemneni.
Odpovědět0  0
shaolin81 | 3.4.201310:49
M­-DAC ma asynch USB ­-> ziadny jitter, iba ten, ktory produkuje interny krysal pre samotny Sabre chip.
Takze najlepsie riesenie vstupu ­(co sa tyka jitteru­) oproti coax a spdif. Toto potvrdi aj tvorca M­-DACu.
Odpovědět0  0
MilosC | 2.4.201322:55
Díval jsem se na své bezztrátové soubory ­(většinou FLAC­). Všechny bez výjimky mají tyto parametry: 44100 Hz a 16 bitů. To přesně odpovídá kódování hudebních CD disků. Lepší zvuk než z CD nepotřebuju. Hifi sluchátka jsem měl, ale už nemám, zvuk se má linout prostorem a ne pražit do uší. Věnoval jsem je ctí a darem blízkému příbuznému. Jediným digitálním zdrojem zvuku, který mám, je počítač. Zesilovač a CD přehrávač mi zcela vyhovují, po 20 letech skvěle rozehrané, kdysi jsem za ně dal dost peněz. Reprobedny stejně tak. Žádný zesilovač s digitálním vstupem nepotřebuju, kdybych někdy vyměnil CD přehrávač, měl by ten nový převodníky přinejmenším na úrovni průměrných D­/AC převodníků. Z toho všeho mi vyšlo, že pro mne nemá smysl investovat do vícevstupových převodníků, s různými štelovacími fíčurami. Poslouchám přece hudbu, nikoli zařízení... Vážnou hudbu a jazz. Místo převodníku Cambridge Audio jsem si nakonec vybral model rPac od renomované britské highendové firmy ARCAM. Stál všeho všudy Kč 4200. Zvuk z nijak slavného notebooku HP ProBook se prudce vylepšil, je přinejmenším na úrovni hudby z CD disků. Design minimalistický, perfektní, velká radost. Prostor. Rozeznatelné nástroje. Čistý zvuk, veškeré šumy žádné. Žádné přebasování. rPac je tak snadno přenosný, že si jej rád vozím na weekendovou chalupu. Přehrávám přes VLC Media Player, v něčem je ten program ale nešikovný, rád si nechám poradit.
Odpovědět0  1
axoncz (7) | 2.4.201321:31
Pane Štěfek, chtěl bych se zeptat, jestli je možné, když už recenzujete samá lidová zařízení, která se kupují po stovkách, krabičku otevřít a trochu detailněji vyfotit vnitřek. Mě jako technika a bastlíře docela zajímá co je uvnitř. Děkuji.

Pro pobavení, i takto může vypadat high­-end hifi: http:­/­/www.highfidelity.pl­/@main­-1404&lang=
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 2.4.201321:45
S tím je trošku problém ... skoro vždy musím slíbit, že to nebudu ­"kuchat­" :­). Byl to i tento případ. Lidové zařízení to pro mě je, protože stojí to co běžný notebook nebo případně iPhone a za ten se lidé nebojí ­"vyhazovat­" peníze i jednou ročně:­). Je to ale samozřejmě otázka priorit.
Odpovědět0  0
pm1 | 2.4.201321:01
No, radoby fundované hodnocení vygradované přehledem parametrů, kde pan autor ani neví jak se řekne česky přeslech ­( sorry, mne nějaký crosstalk nic neříká ­) :­-­). Teda doufám, že neporušuji netiketu, cháchá
Odpovědět0  3
Carter83 (12) | 2.4.201314:29
M­-DAC se mi prozatím jeví jako nejlepší kandidát mezi cenově ještě dostupnými.
Co mě ale zaráží, je zmínka o nedostatečnosti jakožto zdroje k firemním monoblokům 8200MB. DA část M­-DACu je shodná s CD přehrávačem a předzesilovačem z řady 8200, a nechce se mi věřit, že by výrobce takovéto spojení nezamýšlel.
Případně bych se rád zeptal, jestli s uvedenou kombinací máte praktické zkušenosti ­- zatím totiž věřím tomu, že pro člověka s normálními příjmy by se mohlo jednat o zvukovou ­"konečnou­".
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 2.4.201315:15
Dobrý den, firemní monobloky samozřejmě použít můžete ... a nebude to problém. Měl jsem na mysli spíše spojení s drahými koncáky v jiných cenovkách, ale asi jste si to spojil s těmi moboloky Audiolab, které jmenuje v první části věty. Monobloky utáhnou mnohé, ale jako řešení k PC vidím firemní M­-PWR stereo koncák s cenovkou okolo 15 tisíc a nějaké malé regálky na stojany za stůl nabo případně na stůl, což je problematické kvůli rezonancím.
Odpovědět0  0
honcka (43) | 2.4.20139:33
Celkem by me zajimal rozdil v kvalite zvuku mezi DACem a profi zvukovkou stredni tridy ala Motu Ultralite
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 2.4.201315:07
Omlouvám se, ale nedokážu posoudit ... jsou to zařízení z úplně jiných světů ­(profi a spotřebka)
Odpovědět0  0
axoncz (7) | 2.4.201320:39
Zdravím, co se kvality týče tak to nepoznáte,
odstup signálu­/šum: u externích zvukovek nad 2 tisíce je tak vysoký, že vám tam spíš bude šumět koncák nebo jiné kurvítko zvuku
zkreslení: rozdíl v řádu tisícin a méně jsou směšné, akorát to zbytečně prodražuje zařizení, i když je pravda, že hi­-end hifista ­(alias vepřová hlava­) pozná klidně miliontinu když mu to prodejce řekne a zařízení bude patřičně drahé. Dle mých osobních zkušeností tak na kvalitní aparatuře to začíná být poznat v řádu desetin procenta.
Co se týče přeslechů nebo souběhu kanálů, tak obojí je v poho, toto je problém levných shitů.

Jediné co můžete poznat je, nevím jak to popsat, prostě bipolární operáky hrajou jinak než FETáky a různé typy taktéž, takže záleží, co výrobce použije. ­(TOTO NENI UKAZATEL KVALITY!)
Odpovědět0  0
xxxMax | 2.4.20139:30
citujem: Zkusmo jsem M­-DAC porovnal s nejmenovaným dedikovaným sluchátkovým zesilovačem v ceně zhruba 15 tisíc korun a srovnání nedopadlo pro M­-DAC žádným fiaskem, ale kvalit high­-endových

-nebol to nejaky amp od Pma ­(Pavel Macura­) ,alebo od firmy casea :­-D ?!
-btw ­-sam mam casea lyra digital mk2 ­(podla mna lepsi nez audio lab­) ,teraz idem do usb transport­(+clock­) casea ­-mat to byt udajne lepsie ,nez nestastne evo hiface ­(ze vraj s nim boli urcite problemy­) ,teraz mam este hiface2 mtech

-­-tento audio lab ma vela ficur, prvkov,display,konektorov, ­(vsetko ide do ceny..­) casea ma len zlomok toho a vyhradne sa orientuje na presnost a kvalitu..,­(moj osobny nazor, nemusi to tak kazdy vydiet­), su drahe zariadneia, su kvalitne, su aj take ,ktore za tie peniaze stoja­(pomer cena­/kvalita­) ,kazdy rozhoduje sam za seba.., a inac casea vie naladit na kazde sluchatka zvlast ,,zafarbenie´´ ,takze male +, ­(pisem to z vlastnej skusenosti, nie ze by som robil tomu­/ktoremu zariadeniu reklamu..­)

-aj dajmetomu dlho ocenovany Benchmark­-­-­- uz je pase ­(ma svoje kvality ,aj muchy­) no za tu cenu...
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 2.4.201315:05
ad sluch. zesilovač ­) byl to nejmenovaný sluchátkový zesilovač německé zančky vyráběný v Číně ... za danou cenu jsem čekal trošku více, ale nechci zbytečně čeřit vodu.

ad Casea ­) Mám rád tuto firmu, i když mě poněkud zlobí jejich přístup k designu výrobků :­). Ovšem kdybych měl srovnat s převodníkem Cepheus, tak M­-DAC se mi zdá nejméně na stejné úrovni. Při extrémně velkých nárocích se mi u M­-DAC zdají výšky mírně syntetické, ale vzhledem k cenovce v tom nevidím problém.

ad USB konvertor ­) také se chystám vyzkoušet ... návrh vypádá poctivě a je přesto levnější než HiFace Evo

ad Benchmark ­) v dnešní době už s v té ceně dělají jiné zajímavější produkty ...
Odpovědět0  0
yxtom | 9.4.20130:35
"Ovšem kdybych měl srovnat s převodníkem Cepheus, tak M?­-DAC se mi zdá nejméně na stejné úrovni.­"
Opravdu ? Vždyt ten převodnik stojí víc jak Audiolab. Ani jedno zařízení jsem neslysel, ale čekal bych spíše porovnání s Lyrou .
Nic nemění na tom , že se mě audilab takhle zdálky líbí. Dík za recenze těchto DACů. Můžete mě prosím
popsat případné kvalitavní rozdíly sluchátkového výstupu od Styleaudio CARAT­-Topaz Signature. Vím, že je to už dlouho co jste ho testoval. Díky Tomáš
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.