reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Axis M1144-L: noční hlídač

15.10.2012, Jan Vítek, recenze
Axis M1144-L: noční hlídač
Axis specializující se na dohledová řešení nám poslala IP kameru M1144-L, která nabídne snímání obrazu ve vysokém rozlišení, a to i v naprosté tmě díky IR přísvitu. Dále nám nabídne i napájení přes Ethernet, slot pro SD karty a další užitečné vlastnosti.
Co vše nám tedy společnost Axis slibuje? Především je nutné poukázat na to, že IP kamera M1144-L není určena pro běžné uživatele. Jednak tomu napovídá její cena, která dle výrobce činí 600 USD, a potom je tu také její provedení a vlastnosti. Za všechno můžeme zmínit napájení, které je možné realizovat pouze pomocí Power over Ethernet, takže tu není žádný napájecí adaptér ani konektor pro něj.





Co se týče hlavních vlastností, pak Axis zmiňuje především kvalitní obraz v rozlišení 720p (či 1280 x 800), možnost fungovat i v noci díky přísvitu IR diod, ukládání dat na paměťovou kartu, zmíněný Power over Ethernet a nakonec I/O, čili vstup a výstup pro alarm. Má jít také o cenově dostupnou IP kameru (to možná na poměry produktů Axis) s fixním úhlem pohledu, která je doporučena především pro obchody, restaurace, hotely, kanceláře, apod.





Kamera přísla v malé modro-bílé krabičce, kde seděla uprostřed v plastovém výlisku. Přišla tedy v naprostém pořádku, ovšem na ní samotné je patrné, že by snesla i hrubější zacházení. Vyrobena je totiž především z kovu.

Model
Axis M1144-L
IP Kamera
Rozměry
115 x 75 x 46 mm
Hmotnost
250 gramů
Objektiv
manuální ostření
2,5 - 6 mm
F1,4
úhel záběru 87° - 40° (horizontální)
Senzor
Progressive scan RGB CMOS 1/4"
Minimální osvětlení
0,6 lux pro barevný obraz
0,08 lux pro černobílý obraz
0 lux s IR přísvitem
Čas závěrky
1/8000 až 1/6 sekundy
Video
Komprese
H.264 (MPEG-4 Part 10/AVC)
Motion JPEG
Rozlišení
1280x800 až 352x240
Snímkovací frekvence
až 30 FPS ve všech rozlišeních v H.264 i MJPEG
Streaming obrazu
více individuálně konfigurovatelných streamů v H.264 nebo MJPEG
nastavitelná snímkovací frekvence a bitrate (VBR/CBR H.264)
Nastavení obrazu
komprese, barva, jas, ostrost, kontrast, vyvážení bílé, expozice)
Rotace po 0°, 90°, 180° a 270°
Možnost vložení textu, zaslepení části obrazu či zrcadlení
Síť
Zabezpečení
heslo, filtr IP adres, protokol HTTPS, log, digest access
authentication
Protokoly
IPv4/v6, HTTP, HTTPS, QoS Layer 3 DiffServ, FTP, CIFS/SMB, SMTP, Bonjour, UPnP, NMPv1/v2c/v3(MIB-II), DNS, DynDNS, NTP, RTSP, RTP, TCP, UDP, IGMP, TCP, ICMP, DHCP, ARP, SOCKS
Ostatní
Provedení kamery
hliník a ABS plast, bílá barva
Paměť
256 MB RAM, 128 MB Flash
Napájení
Power over Ethernet IEEE 802.3af Class 2; max. 5.9 W
napájení přes adaptér není podporováno
Rozhraní
RJ-45 10BASE-T/100BASE-TX
1x výstup a 1x vstup pro alarm
Slot pro karty MicroSD/MicroSDHC
Infračervené osvícení
IR LED s měnitelným výkonem pro vzdálenost až 15 metrů
Pracovní prostředí
0 - 40 °C
relativní vlhkost vzduchu 20 - 80 %
Příslušenství
stojan, plastový šestihranný šroubováček, adaptér pro I/O, manuál, CD se softwarem
Orientační cena: 14 300 Kč s DPH

IP kamera Axis M1144-L je tedy připravena pro instalaci na zeď či strop, respektive všude tam, kam dosáhneme s ethernetovým kabelem. Ten zde poslouží pro přenos dat i pro napájení, k čemuž budeme potřebovat buď kompatibilní router nebo někde po cestě umístit adaptér, který se o napájení kamery po ethernetovém kabelu postará. Tato kamera ale neumožňuje využít bezdrátové rozhraní Wi-Fi, které je u domácích modelů v dnešní době velmi populární díky tomu, že není potřeba natahovat datový kabel. Zásuvky pro napájení jsou v domácnostech obvykle přístupnější než síťové rozvody (na zařízení typu Powerline zapomeneme).


Zpracování kamery


Axis M1144-L se bude hodit do místností s čistě bílou výmalbou, neboť je sama také bílá, tedy až na svůj černý objektiv s průsvitným krytem IR LED okolo. Kamera je vyrobena převážně z kovu, respektive jde o kovový výlisek tvořící celé tělo až na vrchní kryt, který je z plastu a samozřejmě tu je zmíněný předek s objektivem a krycím plastem diod. Od kamery tedy můžeme očekávat, že bude i odolná proti mechanickému poškození, ale to je relativní. Slovy klasika to můžeme popsat asi tak, že ono záleží na tom, jak se do toho třískne.





Kamera má protáhlé a nízké tělo, díky němu bude celkem nenápadná po umístění na strop, ale když ji dáme na stěnu, bude z ní vystupovat do prostoru do vzdálenosti asi 15 - 20 cm dle natočení. Objektiv můžeme namířit na jakékoliv místo díky dodávanému stojanu s kovovým kloubem.

A co najdeme na samotné kameře? Vepředu to je zapuštěný objektiv s manuálním ostřením a zoomem, vedle nějž máme výkonné IR LED (nejspíše jedna po každé straně) a dole v pravém rohu pak světelný senzor, díky němuž kamera pozná, kdy už má přejít do nočního režimu.





Zadní část nám nabídne malý slot pro karty MicroSD či MicroSDHC, přičemž k nám kamera dorazila již vybavená kartou s kapacitou 32 GB. Vedle je čtyřpinový I/O konektor pro vstup a výstup alarmu, k němuž v příslušenství dostaneme ještě adaptér pro snadné připojení drátků, pak nesmí chybět Ethernetový RJ-45 s výmluvným označením PoE a nakonec jistý Control Button. Že by šlo o obvyklý reset?





Kde však máme ony ovladače pro ostření a zoom? Oba jsou umístěny pod vrchním odklápěcím panelem, přičemž jde o páčkové ovladače, tedy systém známý třeba také z digitálních projektorů. S těmi si musíme po instalaci vyhrát, což tedy může způsobit menší problémy, když nemáme možnost si ihned prohlédnout výsledek. Zde může posloužit AXIS T8414 Installation Display, čili malé zařízení s displejem, které ukáže aktuální obraz. Nebo můžete využít své případné zkušenosti se směrováním venkovní antény ve dvou lidech, ale také to samozřejmě není nic, co by nedokázal vyřešit notebook a Wi-Fi.


Příslušenství


Kromě obvyklé dodávky manuálu a CD se softwarem tu máme také brožurku s nabídkou firmy Axis, kdybychom náhodou chtěli utratit další peníze, dále tu je zmíněný adaptér pro připojení vodičů k I/O pinům alarmu a malý plastový klíč. Ten poslouží k tomu, abychom mohli snadno vymontovat páčky z ostření a zoomu. To ale jde dost dobře i pouhými prsty a také nespoléhejte na to, že pak bude toto nastavení nepřístupné. Po páčkách zbydou otvory a do nich stačí zasunout třeba tužku, takže kdo si s nastavením kamery bude chtít pohrát, tomu se to snadno podaří.





A nakonec samozřejmě dostaneme také plastový, ale kovem posílený vysoký stojan s kovovým kloubem. Díky němu budeme moci kameru snadno umístit a nastavit úhel jejího pohledu.
reklama